Την αναλυτική καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό, στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και στη συνέχεια τη δημοσιοποίηση και προκήρυξη των κενών θέσεων, ώστε να πληρωθούν άμεσα, πρότεινε στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο πρόεδρός της Κ. Ασκούνης, ως λύση στην κατάσταση που έχει πυροδοτήσει στους ΟΤΑ η διαθεσιμότητα και κινητικότητα των υπαλλήλων.

Ο κ. Ασκούνης, ο οποίος τάχθηκε ευθέως κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας, σημείωσε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα αποτρέψει την αμφισβήτηση των πραγματικών της προθέσεων.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι άμεσα -πριν έρθουν για κύρωση στη Βουλή τις επόμενες 40 ημέρες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου- θα επιδιωχθούν συναντήσεις με κόμματα και βουλευτές, ώστε να αλλάξουν τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που πλήττουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και πρόσθεσε ότι πριν τη συζήτηση των Πράξεων, η ΚΕΔΕ θα διοργανώσει πανελλαδική κινητοποίηση όλων των αιρετών και συγκέντρωση στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε ότι αυτό εισάγει την πλήρη επιτροπεία των δήμων, τονίζοντας πως συνιστά παραβίαση του άρθρου 102 του Συντάγματος για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ενώΠα ανακοίνωσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο κ. Ασκούνης ζήτησε άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για χρηματοδότηση των προνοιακών δομών και υπογράμμισε, ότι η ΚΕΔΕ θα διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών.

Ακόμη, ξεκαθάρισε πως είναι «αναγκαία» η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανακοίνωσε τη διοργάνωση σύσκεψης όλων των Ενώσεων Δήμων της νότιας Ευρώπης, στην Αθήνα.

Τέλος, ανέφερε ότι θα εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο με τις θέσεις της ΚΕΔΕ και θα διοργανωθούν συνεντεύξεις Τύπου σε όλες τις έδρες νομών και συγκεντρώσεις των αιρετών και πολιτών στις έδρες των περιφερειών.