Τις αντιρρήσεις του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών έχει εκφράσει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο υπουργός ζητά να τεθεί στρεμματικό όριο όσον αφορά τη φορολόγησή τους και την τήρηση λογιστικών βιβλίων ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι μικροί καλλιεργητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να λέει στους συνεργάτες του ότι «δεν μπορεί ένα σταροχώραφο ή ένα αμπέλι τεσσάρων, πέντε στρεμμάτων να φορολογείται βάση της αντικειμενικής του αξίας. Τα οριζόντια μέτρα μπορεί να δημιουργήσουν πολυπλοκότητες και δυσκολίες».
Το σκεπτικό του υπουργού είναι το εξής: «Δεν πρέπει να φορολογούμε οριζόντια τα αγροτεμάχια. Αν κάποιος έχει 200 ή 300 στρέμματα και βγάζει κέρδη τότε να δώσει τον …οβολό του. Αλλά πρέπει να μπει ένα στρεμματικό όριο. Δεν μπορεί ένας που έχει ένα αμπελάκι 4 στρεμμάτων για να βγάζει το κρασί του να πρέπει να πηγαίνει κάθε μήνα στον φοροτεχνικό».
Επιπλέον, το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί προβληματική και τη φορολόγηση βάσει των αντικειμενικών αξιών. «Μπορεί σε μια περιοχή η αντικειμενική αξία της γης να είναι πολύ υψηλή λόγω της εμπορικής ή τουριστικής αξιοποίησής της. Το ότι η προοπτική αξιοποίησης αυτής της γης δίνει μια υπεραξία αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά ο αγρότης αυτής της περιοχής με έναν άλλο, ο οποίος παράγει τα ίδια προϊόντα σε μια άλλη περιοχή στην οποία η γη έχει μικρότερη αντικειμενική αξία».

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάλειψη του μικρού κλήρου, ο οποίος αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας.
Οι προβληματισμοί έχουν τεθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, τους θεωρεί λογικούς και εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές.
Στο προσχέδιο του σχεδίου νόμου για τα φορολογικά προβλέπεταιότι οι αγρότες θα φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους έσοδα και τις πραγματικές τους δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών.
Τα κέρδη των αγροτών θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ αφού και για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών καταργείται το αφορολόγητο όριο. Επίσης προβλέπεται η υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων από το 2014 για όλους τους αγρότες.