Ανακοίνωση εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για την ανακατάληψη του χθες το βράδυ από τους εργολαβικούς του υπαλλήλους που διεκδικούν έμμεση μονιμοποίηση τους και μάλιστα χωρίς μείωση μισθών.

«Εδώ και περισσότερο από δύο μήνες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είναι όμηρος ενός αδιάλλακτου σωματείου εργολαβικών εργαζομένων που διεκδικεί αιτήματα από το πανεπιστήμιο, τα οποία αυτό, εκ των πραγμάτων και λόγω του θεσμικού του ρόλου, αδυνατεί να ικανοποιήσει. Η κατάληψη του κτιρίου διοίκησης για περισσότερες από 70 ημέρες έχει παραλύσει τη λειτουργία του ΑΠΘ και έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμες διοικητικές, ακαδημαϊκές και οικονομικές επιπτώσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρύτανης κ. Γιάννης Μυλόπουλος.
Ο κ. Μυλόπουλος καταγγέλλει ότι οι καταληψίες υποκινούνται και υποστηρίζονται από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες, όπως συνδικαλιστικές παρατάξεις και συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα, ότι απολαμβάνουν μια ανεξήγητη ασυλία, και μάλιστα ότι καταφέρονται κατά των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ τονίζει ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. «Η χειραγώγηση του ΑΠΘ από εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα», συνεχίζει, «προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Ταυτόχρονα η ομηρία του πανεπιστημίου από μια ομάδα εργαζομένων υπονομεύει την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς. Το ΑΠΘ πρέπει άμεσα να επανέλθει σε συνθήκες νομιμότητας και ομαλής λειτουργίας, προκειμένου να επιτελέσει τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό του ρόλο».