Εν αναμονή της απόφασης του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου του Λονδίνου, το οποίο θα κρίνει την τύχη υπόθεσης για καταβολή ΦΠΑ, ύψους 150 εκατ. ευρώ από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τελεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη.
Όπως ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή, κ. Γιάννη Μιχελάκη, το δημόσιο θεωρεί ότι έχει να λαμβάνει οφειλή από ΦΠΑ από το «Ελ. Βενιζέλος», ύψους 150 εκατ. ευρώ, όμως, πρόκειται, όπως είπε, για ζήτημα που «προκύπτει από διαφορά η οποία δεν έχει σχέση με είσπραξη και απόδοση, αλλά με διαφορά η οποία έχει σχέση με τα πάγια της εταιρείας όταν κατασκευαζόταν το Αεροδρόμιο».
Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, η «όλη υποστήριξη από πλευράς δημοσίου έχει γίνει με τον καλύτερο τρόπο». «Το διαιτητικό δικαστήριο συζήτησε την υπόθεση το Μάιο του 2012 και αναμένουμε την απόφαση προκειμένου να καταλήξει η συγκεκριμένη υπόθεση» τόνισε.
«Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία, δηλαδή η εταιρεία προσέφυγε και προβεβαιώθηκε το ποσό το οποίο και κατέβαλε και στη συνέχεια, επειδή υπάρχει η ειδική σύμβαση που έχει κυρωθεί, η εν λόγω υπόθεση κρίνεται από διαιτητικό δικαστήριο» ανέφερε.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μιχελάκης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία, όπως είπε, αναφέρει ότι το «Ελ. Βενιζέλος» «δεν έχει δικαίωμα συμψηφισμού ΦΠΑ που αφορά τις δαπάνες».
«Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως σωστά είπατε, έχει ληφθεί υπόψη για την υποστήριξη των θέσεων του δημοσίου και με βάση το σκεπτικό αυτό το ελληνικό δημόσιο υποστηρίζει την υπόθεση. Αλλά, από την άλλη πλευρά θα ήθελα να πω ότι έχει τηρηθεί η νομιμότητα όσον αφορά στο ποσό που έχει προβεβαιωθεί όπως προέβλεπε τότε η νομοθεσία για την άσκηση προσφυγής και έχει ακολουθηθεί όλη η νόμιμη διαδικασία» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών.
«Συνεπώς αναμένουμε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου προκειμένου να συνεχιστεί η υπόθεση είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη και εφόσον φυσικά δικαιωθεί το ελληνικό δημόσιο, να είστε σίγουρος ότι τα λεφτά θα εισπραχθούν» κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις της διεθνούς διαιτησίας δεν μπορούν να ανατραπούν.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Αερολιμένα, πρόκειται για καταρχήν διαφορά, που έχει να κάνει με καταλογισθέν ΦΠΑ, ύψους 43,7 εκατ. ευρώ, το οποίο μετά τις προσαυξήσεις έφτασε τα 163,4 εκατ. ευρώ. Το αεροδρόμιο εξαρχής αμφισβήτησε το ποσό, θεωρώντας ότι η διαφορά προέκυψε από διαφορετικές νομικές ερμηνείες της Σύμβασης Παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος».
Ο διεθνής αερολιμένας έχει καταβάλει τα ποσά, που σύμφωνα με τον νόμο απαιτούνται για να ασκηθεί προσφυγή, δηλαδή περί τα 37,7 εκατ. ευρώ.
Το αεροδρόμιο θεωρεί ότι δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο από φόρους, ΦΠΑ ή ασφαλιστικές εισφορές.