«Πήγαμε για …πλάκα να κάψουμε τους Πακιστανούς ! Δεν είχαμε τι να κάνουμε το απόγευμα κι αποφασίσαμε να πάμε να τους κτυπήσουμε…».


Αυτό ανέφεραν, μιλώντας στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, οι τέσσερις νεαροί ηλικίας 17, 19, 20 και 23 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν στα Σπάτα και στη Λούτσα με την κατηγορία ότι προκάλεσαν -προ τριών ημερών- ζημιές σε σπίτι όπου διαμένουν δύο Πακιστανοί και επιχείρησαν να πυρπολήσουν μια μοτοσικλέτα.
Εκείνο που εντυπωσίασε τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ είναι ότι κανένας από τους τέσσερις νεαρούς δεν δήλωσε ότι είχε οποιοδήποτε προσωπικό ή οικογενειακό πρόβλημα από την παρουσία αλλοδαπών, ενώ ένας από αυτούς παραδέχθηκε ότι ο ίδιος είχε πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης στην Γερμανία, όπου ζούσε παλιότερα με τους γονείς του.
Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι οι δύο Πακιστανοί -ηλικίας 26 και 32 ετών- θύματα της επίθεσης, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και εργάζονται σε τυπογραφείο, δήλωσαν στις διωκτικές αρχές ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη των δραστών.
Οι τέσσερις νεαροί μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα φορώντας κουκούλες μπήκαν στην αυλή της μονοκατοικίας που έμεναν οι αλλοδαποί. Ο πρώτος με σφυρί που κρατούσε, έσπασε το τζάμι της πόρτας εισόδου, ο δεύτερος πετούσε πέτρες στα παράθυρα και ο τρίτος αφού κατάβρεξε με βενζίνη το έδαφος που ήταν σταθμευμένη μοτοσυκλέτα ιδιοκτησίας φίλου των αλλοδαπών, προσπάθησε με αναμμένο χαρτί να βάλει φωτιά, χωρίς όμως να το επιτύχει. Οι δράστες μετά την επίθεση επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο, στο οποίο τους ανέμενε ο τέταρτος συνεργός τους και εξαφανίστηκαν.
Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικήςέφτασαν στα ίχνη των δραστών, ύστερα από ένα τηλεφώνημα αυτόπτη μάρτυρα και ύστερα από αναφορές αστυνομικών που εσπευσαν επί τόπου και έδωσαν ορισμένα στοιχεία για το ΙΧ που χρησιμοποίησαν οι δράστες.
Αρχικά η ΕΛΑΣ συνέλαβε τον 20χρονο που ομολόγησε την πράξη του κι υπέδειξε τους νεαρούς συνεργούς του. Οι δύο εκ των συλληφθέντων είναι φοιτητές σε ιδιωτικά κολλέγια, ο τρίτος εργαζεται σε εταιρεία που σχετίζεται με στρατιωτικά υλικά και ο τέταρτος μαθητής λυκείου.
Ολοι αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν σε ακροδεξιά οργανωση και μίλησαν για μια «απόφαση της στιγμής λόγω ανίας και χάριν αστειότητας», κάτι για το οποίο πάντως αμφιβάλουν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που βρήκαν στοιχεία προεργασίας στην επίθεση.
Μόνον ο ένας από τους δράστες υποστήριξε ότι «επιτέθηκαν στους Πακιστανούς γιατί λίγο νωρίτερα τους είχαν κάνει -τάχα- άσεμνη χειρονομία», κάτι που αρνήθηκαν πάντως οι φίλοι του!
Οι γονείς των παιδιών, ο ένας είναι αρτοποιός, ο άλλος συνταξιούχος υπάλληλος στην Ολυμπιακή και ο τρίτος δημοτικός αστυνομικός, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την εμπλοκή των παιδιών τους σε τέτοιου είδους ενέργεια. Επεσήμαναν δε ότι ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με τους αλλοδαπούς.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Περικλής Σταυριανάκης, νομικός εκπρόσωπος ενός εκ των δραστών, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «επιπόλαιη συμπεριφορά των νεαρών, χωρίς καμμιά άλλη προέκταση…». Οι τρείς νεαροί θα οδηγηθούν την Τετάρτη στο Αυτόφωρο.