Ανοικτές επιστολές στη πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου απευθύνουν τρεις καθηγητές του Ιδρύματος, σχετικά με τα γεγονότα που έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Ίδρυμα, όπου και ομάδες φοιτητών εμποδίζουν την σύγκλιση του πρυτανικού συμβουλίου ώστε να εμποδίσουν την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου.

Μάλιστα, οι καθηγητές επιτίθενται ουσιαστικά στον πρύτανη του Ιδρύματος κ. Σίμο Σιμόπουλο. «Παρακολουθώ έκπληκτη, μέσα στη δίνη την οποία όλοι βιώνουμε» αναφέρει στην επιστολή της η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών κυρία Δανάη Διακουλάκη, «να έχει αναχθεί το θέμα των εκλογών, ως το μέγα διακύβευμα για το ΕΜΠ, να καλλιεργείται ένα διαβρωτικό κλίμα αβεβαιότητας, να υπολειτουργεί το Ίδρυμα, να πλήττεται ανεπανόρθωτα το κύρος του και να διακινδυνεύει το μέλλον του και η προοπτική των σπουδαστών του. Αισθάνομαι προσβεβλημένη γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μου από δηλώσεις, πράξεις, ή παραλείψεις της Διοίκησης».

«Έχω την πεποίθηση ότι υπάρχουν πραγματικά περιθώρια να αναλάβετε τις ευθύνες σας, όπως απορρέουν από το νόμο και από την ακαδημαϊκή δεοντολογία, και να βγάλετε εσείς το Ίδρυμα από το τεχνητό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο. Αν εσείς πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια, νομίζω ότι πρέπει να πάρετε οριστικά και αμετάκλητα τις αποφάσεις εκείνες που θα προασπίσουν το δικό σας κύρος και θα βοηθήσουν το ΕΜΠ να βγει από την ακινησία και αβεβαιότητα» αναφέρει ακόμη στην επιστολή της.

Δύο ακόμη καθηγητές του Ιδρύματος, οι κ.κ. Μιχάλης Σακελλαρίου και Χαρίλαος Ψαραύτης αναφέρουν ότι « με τις συνεχείς καταλήψεις έχει αποδιοργανωθεί ο βασικός ρόλος του Ιδρύματος, ο διδακτικός, αλλά και η διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων υπολειτουργεί, με άκρα αρνητικές επιπτώσεις στις ειλημμένες από το ΕΜΠ υποχρεώσεις. Καταγγέλλουμε απερίφραστα τις παράνομες και ανάξιες για Πανεπιστημιακό χώρο ενέργειες μειονοτήτων, που ακυρώνουν συστηματικά την ελεύθερη έκφραση και την λειτουργία των θεσμικών οργάνων».
Κάνουν λόγο για παρακμιακές καταστάσεις που θα έχουν ως συνέπεια την «ολοκληρωτική εξάρτηση της χώρας από ξένη τεχνογνωσία και η πριμοδότηση ιδιωτικών ΑΕΙ μια και τα δημόσια δεν θα λειτουργούν σωστά».

Επισημαίνουν ότι στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια, έχουν γίνει οι εκλογές και ζητούν από τον πρύτανη να ενεργήσει σύμφωνα με τους νόμους.

Οι τρεις καθηγητές εκφράζουν αντιρρήσεις και για τις προσφυγές που έκαναν εκ νέου 12 πανεπιστήμια στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας λέγοντας: «Και αφού οι ηλεκτρονικές εκλογές έγιναν σε όλα σχεδόν τα ΑΕΙ , πληροφορηθήκαμε ότι Πρυτάνεις μεταξύ των οποίων και σεις, καθώς και «49 Καθηγητές του Ε.Μ.Π.», προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Μεταξύ άλλων επιχειρημάτων επικαλούνται και τον ενδεχόμενο αποκλεισμό μελών «μη εξοικειωμένων με νέες τεχνολογίες»! Αναρωτιόμαστε, είναι δυνατό ο Πρύτανης και Καθηγητές του πρώτου Τεχνολογικού ΑΕΙ της χώρας να επικαλούνται ένα τέτοιο επιχείρημα;».

Τις τρεις επιστολές έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Νίκος Σταυρακάκης.