Πανεπιστήμιο Αθηνών και Περιφέρεια Αττικής από κοινού συνεργάζονται, ώστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης «να βγάλουν το πανεπιστήμιο στην κοινωνία».

Σειρά ανοικτών διαλέξεων θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, εισάγοντας ένα νέο θεσμό στα ακαδημαϊκά δεδομένα: το «Πανεπιστήμιο Πολιτών».
Οικονομία, Υγεία, Ευρωπαϊκή Ενωση, Φασισμός είναι μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν στην διάρκεια του φιλόδοξου αυτού προγράμματος. Οσοι πολιτες παρακολουθήσουν τις διαλέξεις αυτές θα λάβουν και ειδικό πιστοποιητικό, ενώ το πρόγραμμα θα μεταδίδεται και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.
Πρόκειται σε πέντε κύκλους διαλέξεων που θα παραδίδονται στο κεντρικοί κτίριο του Πανεπιστημιου στα Προπύλαια (αμφιθέατρο Αλκη Αργυριάδη).
Η συνεργασία του πανεπιστημίου με την Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίστηκε ευτυχής συγκυρία από τον πρύτανη του Ιδρυματος Θεοδόση Πελεγρίνη αλλα και τον περιφερειαρχη Γιάννη Σγουρό, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, κατά την οποια ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα.
«Εκείνο που χρειαζόταν ήταν ένα πρόγραμμα ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να ακούσουν από πρώτο χέρι τα θέματα που τους ενδιαφέρουν χωρίς φιλτράρισμα από άλλα κέντρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός.
Πρόσθεσε δε ότι η συνεργασία αυτή δεν πρέπει να είναι αποσπασματική αλλα ενταγμένη σε μια μόνιμη στρατηγική υποστήριξης του πανεπιστημίου.
Ο κ. Πελεγρίνης από την πλευρά του παρατήρησε ότι ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ενεργό, να ανοιχτεί στην κοινωνία και να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή με την επιστημονική γνώση με τρόπο εύληπτο και κατανοητό.
Η συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα είναι ελεύθερη και μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες. Οι διαλέξεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν συνολικά 6 μήνες.
Οπως δηλωσαν οι κ.κ. Πελεγρίνης και Σγουρός το «Πανεπιστήμιο Πολιτών» δημιουργήθηκε με σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητά τους.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει δωρίσει και ένα μαγνητικό τομογράφο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ευγενίδειο νοσοκομείο με την προϋπόθεση να εξετάζεται συγκεκριμένος αριθμός απόρων πολιτών, όπως και γίνεται.