Στα μέσα Οκτωβρίου οι πρώτες νανόχηνες έφτασαν στη λίμνη Κερκίνη για να ξεχειμωνιάσουν. Η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης της νανόχηνας στην Ευρώπη, καθώς και έναν από τους ασφαλέστερους υγρότοπους στην Ελλάδα για τη διατήρηση της άγριας ζωής.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί οργανώθηκε προ ημερών από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και τη Γραμματεία της Συμφωνίας για τη διατήρηση των αφρoευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πουλιών η Διεθνής Συνάντηση Εργασίας για τη διαφύλαξη και προστασία αυτού του παγκοσμίως απειλούμενου είδους. Η διοργάνωση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τη διατήρηση της νανόχηνας το οποίο υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εδραίωση ενός κοινού δικτύου για την παρακολούθηση και προστασία του είδους κατά μήκος της μεταναστευτικής του διαδρομής.
Με τη συνοδεία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, για να παρατηρήσουν τις 55 νανόχηνες οι οποίες είχαν φτάσει στην περιοχή συνεπείς στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού τους.
Τα μόλις 20 ζευγάρια της νανόχηνας διανύουν κάθε χρόνο περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα για να έρθουν από τον Αρκτικό Κύκλο στους τόπους διαχείμασης της Μεσογείου. Το κοπάδι, σε όλη την μεταναστευτική του διαδρομή, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους συνεργάτες του προγράμματος LIFE.
Τα πρώτα νέα για το ξεκίνημα του φετινού ταξιδιού, ήρθαν στις 21 Αυγούστου από τη Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία τα μέλη της οποίας παρατήρησαν τις νανόχηνες στα έλη Βαλντάκ της Νορβηγίας. Εως τα τέλη Σεπτέμβρη μεγάλο μέρος του κοπαδιού βρισκόταν στο Εθνικό Πάρκο Hortobágy στην Ουγγαρία, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για τις νανόχηνες. Από τα μέσα Οκτώβρη, οι νανόχηνες βρίσκονται στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας όπου και θα παραμείνουν για περίπου τέσσερις μήνες.