από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Σβάστικες στα σχολεία

Η Χρυσή Αυγή φτιάχνει πυρήνες, σκορπά τον φόβο σε μαθητές και δασκάλους και παρεμβαίνει στη διδασκαλία
Σβάστικες στα σχολεία
«Δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές μαζί, να σβήσουν οι ναζί» γράφει το πανό αντιφασιστικής πρωτοβουλίας για τις εκπαιδευτικές (και όχι μόνο) «παρεμβάσεις» της Χρυσής Αυγής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα τελευταία Σαββατοκύριακα τα γραφεία της Διδασκαλικής Οµοσπονδίας Ελλάδας (Ξενοφώντος 15Α στο Σύνταγµα) γεµίζουν από κόσµο. Καθηγητές, δάσκαλοι αλλά και γονείς και κάποιοι µαθητές συγκεντρώνονται εκεί προκειµένου να συζητήσουν ένα ανατριχιαστικό πρόβληµα που έχει αναπτυχθεί µέσα στους εκπαιδευτικούς χώρους: την ανάπτυξη νεοναζιστκών πυρήνων µέσα στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί, που µόλις συγκρότησαν το Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας, αναζητούν τρόπους αντιµετώπισης του φαινοµένου και πέρα από τις συναντήσεις τους (συνεχίζονται σήµερα Κυριακή στις 18.00) αναπτύσσουν ήδη δηµόσιο διάλογο στην ιστοσελίδα τους (antmep.com).
Οταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου η κοινή γνώμη παρακολουθούσε εμβρόντητη τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρο να ζητεί στοιχεία για την εθνικότητα των νηπίων της προσχολικής εκπαίδευσης, θεώρησε - στην πλειονότητά της - ότι πρόκειται για μία ακόμη αψυχολόγητη ενέργεια της ακροδεξιάς οργάνωσης, ενταγμένη στο πλαίσιο της ευρύτερης εθνικιστικής ρητορικής και του ρατσιστικού μίσους.
Η συνέχεια απέδειξε ότι η πραγματικότητα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Η Χρυσή Αυγή έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια επέμβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία με όσα μέσα διαθέτει: απ' έξω, με τους βουλευτές της και διάφορα μέλη της που παριστάνουν τους γονείς (όπως συνέβη με την πρόσφατη περίπτωση στη Λευκάδα), αλλά και από μέσα, εκμεταλλευόμενη τη δημοφιλία της μεταξύ κάποιων τμημάτων μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου.

Μίμηση φασιστικής πράξεως...
Αυτό το τελευταίο είναι βεβαίως και το πιο ανησυχητικό. Οπως αρκετοί εκπαιδευτικοί συμφωνούν, η Χρυσή Αυγή έχει μετατραπεί σε μόδα μέσα στα σχολεία, μετρώντας πολλά μέλη στα γυμνάσια και στα λύκεια, αλλά ασκώντας επίσης επιρροή και στα δημοτικά: «Μπορεί να συναντήσεις ένα παιδάκι 10 χρόνων να σηκώνει το χέρι του ναζιστικά ή να ζωγραφίζει σβάστικες στο θρανίο του» μας αναφέρει εκπαιδευτικός που συμμετέχει στην πρωτοβουλία. «Πολλές φορές ασφαλώς δεν ξέρει τι είναι αυτό που κάνει αλλά αυτό καταδεικνύει και ένα κομμάτι του προβλήματος. Διά μέσου της μίμησης ή της έλξης για τη βία ένας πιτσιρικάς κάνει αυτά τα πράγματα και αισθάνεται ίσως δυνατός».
Στα γυμνάσια και στα λύκεια οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες. Η ακροδεξιά οργάνωση συγκεντρώνει πυρήνες μελών που σε ορισμένες περιοχές είναι πολυάριθμοι. Φυσικά η δράση τους δεν εξαντλείται στον θαυμασμό για τον Χίτλερ. Μιμούνται επίσης τους βουλευτές και τη δράση της οργάνωσης, επιδιδόμενοι σε όποιον τραμπουκισμό μπορούν. Η καταγραφή δεν είναι πάντα εύκολη.
«Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχεί ο φόβος. Οχι μόνο μεταξύ των μαθητών αλλά και των καθηγητών. Αρκετοί σκέπτονται ότι αν παρέμβουν θα βρουν την επομένη τη Χρυσή Αυγή έξω από το σχολείο τους» μας λέει ο καθηγητής Στ. Κατσούλας, μέλος του Αντιφασιστικού Μετώπου Παιδείας. «Συχνά επικρατεί και η παραδοσιακή λογική ότι τα ζητήματα του σχολείου πρέπει να μένουν μέσα στο σχολείο. Αυτό είναι σωστό γενικά αλλά όχι ως τακτική απέναντι στη φασιστική βία. Εκεί η δημοσιοποίηση και η άμεση αντιμετώπιση είναι αναγκαίες».
Το πρόβλημα δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Οι φασιστικοί πυρήνες είναι πιο ισχυροί σε πιο λαϊκές περιοχές και πιο λαϊκά σχολεία. Στα ΕΠΑΛ και στα ΕΠΑΣ, σχολεία τεχνικής και επαγγελματικής κατεύθυνσης, οι δυνάμεις τους είναι αρκετές. Ως περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες αναφέρονται τα Σεπόλια, ο Κολωνός και οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του Πειραιά: το Πέραμα, το Κερατσίνι και τα Μανιάτικα. Προβληματικές περιοχές ωστόσο αποτελούν και μεσαίοι δήμοι σαν την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη αλλά και θεωρούμενες πιο καλές περιοχές όπως το Χαλάνδρι και το Μαρούσι.

Από την αντιπάθεια στη... δράση
Στην πρώτη συνέλευση του Αντιφασιστικού Μετώπου Παιδείας μια μαθήτρια παρουσίασε περιπτώσεις τραμπουκισμών από ακροδεξιούς στο σχολείο της οι οποίοι δεν αντιμετωπίστηκαν καθόλου από τον σύλλογο καθηγητών ή αντιμετωπίστηκαν ως συνηθισμένοι εφηβικοί καβγάδες. Αυτοί ξεκινούν από απειλές κατά αντιφασιστών μαθητών και φθάνουν σε περιπτώσεις βίας, όπως σπρώξιμο στις σκάλες του σχολείου.
«Σε πολλές περιπτώσεις οι φασιστικοί πυρήνες συγκεντρώνουν παιδιά που έλκονται να μπλέκουν σε τσαμπουκάδες» μας εξηγεί καθηγητής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά τις αντιλήψεις. «Κάποια παιδιά ξεκινούν από μια τυφλή αντιπάθεια προς τους μετανάστες συνηθίζοντας να επαναλαμβάνουν μηχανικά πράγματα που έχουν ακούσει από τους γονείς τους ή την τηλεόραση» μας αναφέρει μια εκπαιδευτικός, μέλος του Αντιφασιστικού Μετώπου Παιδείας. «Ακούς συχνά ότι οι ξένοι "μας παίρνουν τις δουλειές", ότι "είναι όλοι τους εγκληματίες" και ότι "πρέπει να φύγουν". Ακούς συχνά και τον όρο "λαθρομετανάστης", ο οποίος έχει μετατραπεί σε κλισέ. Τα επιχειρήματα καταρρέουν όταν περνούν από τη βάσανο της συζήτησης ή τίθενται συγκεκριμένα - όπως με την εξήγηση ότι αν φύγουν θα φύγει και ο διπλανός συμμαθητής τους».
Στην επαρχία το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο καθώς υπεισέρχονται όλοι οι παράγοντες μιας κλειστής κοινωνίας, οι συγγενικές σχέσεις και οι γνωριμίες. Προβλήματα ωστόσο υπάρχουν. Στο Ρέθυμνο της Κρήτης, πόλη στην οποία η Χρυσή Αυγή πήρε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της σε όλη την Ελλάδα και η Αριστερά αντίστροφα ένα από τα υψηλότερα, πριν από μερικούς μήνες συνελήφθησαν έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών για επιθέσεις σε μετανάστες με μαχαίρι. Στον Λαγκαδά μαθητές-μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να εμποδίσουν μέλη της ΚΝΕ να μοιράσουν υλικό έξω από το σχολείο, προτού τραπούν σε φυγή από εργάτες της ΑΓΝΟ, προσκείμενους στο ΠΑΜΕ.Οι καθηγητές για τους «ελέγχους εθνικοφροσύνης»
«Να διδάξουμε τι σημαίνει φασισμός»

Η παρέμβαση της Χρυσής Αυγής δεν αρκείται στους μαθητές. Οι βουλευτές της συχνά-πυκνά απειλούν την εκπαιδευτική διαδικασία με «ελέγχους εθνικοφροσύνης». Μετά τον Ηλ. Παναγιώταρο και τα νηπιαγωγεία, ο βουλευτής Αντ. Γρέγος έκανε λόγο για «θεσμικές επισκέψεις» της Χρυσής Αυγής στα σχολεία προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτά λειτουργούν με γνώμονα το τρίπτυχο... «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια». Τις ημέρες που συναντήσαμε τους εκπαιδευτικούς υπήρχε επιφυλακή σχετικά με τον επικείμενο εορτασμό του Πολυτεχνείου και το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Χρυσή Αυγή να τον αμαυρώσει. Αρκετοί καθηγητές ενημερώνονταν για τα δικαιώματα που έχουν προκειμένου να εμποδίσουν απρόσκλητους επισκέπτες που θα θελήσουν να «παρέμβουν».
Η εμπειρία άλλωστε από τις γιορτές της 28ης Οκτωβρίου ήταν πρόσφατη. Τότε χρυσαυγίτες σε όλη την Ελλάδα «κατήγγειλαν» ότι οι γιορτές... αλώθηκαν από τους «κομμουνιστές», με αποκορύφωμα την περίπτωση της Λευκάδας, όπου χρυσαυγίτης παρίστανε τον γονιό και παραποίησε φωτογραφίες για να ζητήσει την τιμωρία μιας νηπιαγωγού. Οι εκπαιδευτικοί ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την αντίδραση των Αρχών: «Δεν μπορεί να διατάσσονται ΕΔΕ και να μετατίθενται εκπαιδευτικοί επειδή το ζητάει ο τάδε ακροδεξιός βουλευτής». Την υπόθεση της Λευκάδας ανέλαβε για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής ο υπόδικος βουλευτής Κ. Μπαρμπαρούσης.
Οι εκπαιδευτικοί σκοπεύουν να πυκνώσουν τις συναντήσεις και τη δράση τους. Ο σκοπός τους είναι διπλός: αφενός να καταγράψουν με συγκεκριμένο τρόπο το μέγεθος της φασιστικής παθογένειας μέσα στα σχολεία, αφετέρου να προωθήσουν τρόπους για την αντιμετώπισή του: «Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τι είναι ο ναζισμός. Ως τώρα δεν το εξασφαλίσαμε αυτό. Είναι σημαντικό ότι ήδη κινητοποιούμαστε πολλοί εκπαιδευτικοί από διαφορετικούς χώρους και από διαφορετικά σχολεία χωρίς αγκυλώσεις. Το ζήτημα μας αφορά όλους, ως παιδαγωγούς και ως δημοκράτες» μας λένε τα μέλη της πρωτοβουλίας.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (189)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η ΧΑ ειναι η φωνη του Καθεστωτος... | 23/11/2012 18:43
  Οσοι διαμαρτυρονται για την επιρροη της ΧΑ στη νεολαια,θα πρεπει να σκεφτουν αν υπαρχει διαφορα μεταξυ ΧΑ
  antihellinass
  απάντηση23
   
   
   
  είναι θέμα χρόνου | 23/11/2012 09:59
  Το να χειραγωγείς ανθρώπους σε απόγνωση είναι, όπως φαίνεται, πανεύκολο. Έχω όμως την ελπίδα ότι σε 5-6 χρόνια η χρυσή αυγή θα είναι κιμάς, πολτός, ξινισμένη σούπα. Όλη αυτή η ιστορία θα είναι ένας λεκές στην ιστορία μας που θα έχει αφήσει μόνο μια δυσοσμία σε όσους ενεπλάκησαν. Άλλωστε «ολόκληρος» χίτλερ και δεν έβγαλε την πενταετία, θα την βγάλει αυτή η καρικατούρα φυρερίσκου ο μιχαλολιάκος;;; Από την άλλη, το εάν από αυτή η διαδικασία θα φτάσουμε ή θα περάσουμε το κατώφλι του διχασμού είναι δυστυχώς τελείως άλλο θέμα…
  I.Y.
  απάντηση77
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Απάντηση στον (One comment...indication of deep stupidity... 19/11/2012 23:03.) . | 20/11/2012 14:47
  It is foolish COMMENTS FROM YOU CONFIRMATION OF YOUR DEEP stupidity.
  W.Q
  απάντηση42
   
   
  Δεκαετία '80 | 20/11/2012 00:10
  Ήμουν στο Δημοτικό τη δεκαετία του '80. Σύμφωνα με τον "καλό μας δάσκαλο" στο Πολυτεχνείο υπήρχε εκατόμβη θυμάτων, το ΟΧΙ το είπε ο λαός και υπήρχε συνεχής πλύση εγκεφάλου υπέρ Ρίτσου-Γλέζου-Θεοδωράκη-Μερκούρη-Λουντέμη. Μια φορά τιμώρησε δύο παιδάκια γιατί έπαιξαν στο διάλειμμα σε θεατρικό το γάμο του Ανδρέα και της Μιμής! Υποθέτω ότι αυτό το σχολείο νοσταλγούν οι δάσκαλοι του άρθρου.
  Ένας που ξέφυγε την πλύση εγκεφάλου της Αριστεράς
  απάντηση2011
   
   
  ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ | 20/11/2012 00:04
  ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΩΡΟΣ. ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ . ΠΟΣΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ
  ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ
  απάντηση1912
   
   
  Εδώ πληρώνονται όλα... | 19/11/2012 19:59
  .... Και δυστυχώς ήρθε καιρός να πληρώσει η ανόητη αυτή χώρα, τη σάχλα της αυθαιρεσίας τόσων ετών, με εξαλοσύνες του στύλ... το...δωδεκαμελές των μαθητών κλείνει σχολεία και δρόμους (και όλοι να χειροκροτούν πανάθεμά τους)...Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όλα,ακόμα και οι καταστροφές δημόσιας περιουσίας, και οι προπηλακισμοί, ήταν και είναι... επαναστατική δράση... μη χέ.... Τώρα ειναι αργά για να επικαλεστεί κανείς τη λογική.... Δεν επιχαίρω... λέω και ξαναλέω δυστυχώς και αλοί....
  Ph.J
  απάντηση143
   
   
   
  Μια εικονα....χιλιες λεξεις | 19/11/2012 17:17
  Ολοι αυτοι οι μαυροι με το πανο των δακαλων ειναι καθηγητες και δασκαλοι;Μηπως ειναι μελλοντικοι καθηγητες και δασκαλοι;
  Στις επομενες χρυση αυγη δαγκωτο
  απάντηση4035
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  fovame ton daskalo | 19/11/2012 16:29
  Δεν φοβάμαι την Χρυσή αυγή .. οι λαοί έλειωσαν τους Nazi και θα τους ξαναλειωσουν εάν χρειαστεί..φοβάμαι όμως το δάσκαλο που επιτέθηκε στον γερμανό πρόξενο και αυτούς που τον συνέλαβαν στην αυλή του σχολειου μπροστά στα ματια των μαθητών όπως και όλους τους δημοσιογράφους που παρουσιάζουν την via με διαφορετική μορφή ανάλογα από που προέρχεται
  pelagisios
  απάντηση3214
   
   
   
  τώρα σας έπιασε το ενδιαφέρον για τη νεολαία! | 19/11/2012 15:54
  Τόσο καιρό τι κάνατε εκπαιδευτικοί; Aπεργίες, κοπάνες και κομπίνες. Πάτε να μας πείσετε για το δήθεν ενδιαφέρον σας για τη νεολαία. Γιατί δε πάτε τότε να στείλετε πίσω στις τάξεις τους 4000 καθηγητές Μ.Ε. που προφασιζόμενοι ψυχολογικά προβλήματα είναι μόνιμα σε αναρρωτική αδεια; Γιατί δε πάτε να μαζέψετε απο τα βουλευτικά γραφεία τισ χιλιάδες των αποσπασμένων συναδέλφων σας; Γιατί βάζατε μαθητές να μουτζώνουν τους δημάρχους στις παρελάσεις; Τί κάνατε για να διώξετε αναρχικούς απο τα σχολεία; Η υποκρισία σας δεν γνωρίζει όρια....
  Γιώργος
  απάντηση5422
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Έτσι μπράβο, | 19/11/2012 15:42
  '... αφενός να καταγράψουν με συγκεκριμένο τρόπο το μέγεθος της φασιστικής παθογένειας μέσα στα σχολεία', μετά να τα δώσετε και στην ΧΑ μαζί με την καταγραφή αλλοδαπών και ότι άλλο ζητήσουν.
  Οι δημοκράτες θα μετρήσουν πάλι...
  απάντηση414
   
   
   
  Περι γκαλοπ | 19/11/2012 15:35
  Αυτοι που καταψηφιζουν στα 3 γκαλοπ θα πρεπει να ντρεπονται και να σταματησουν να παρουσιαζονται σαν Ελληνες. Δεν ειναι! Τουλαχιστο ξεκαθαριζουν την θεση τους:θελουν να μας κατακτησουν οι χιτλερικοι και να αναβιωσουν οι πρακτικες τους.Χαιρονται που σκοτωσαν 600.000 Ελληνες,χαιρονται για τα στρατοπεδα συγκεντρωσης,χαιρονται για τις καταστροφες της Ευρωπης,για τους ποταμους αιματος που χυθηκε και για την δυστυχια ολου του κοσμου! Με 2 λεξεις,ε ιναι ναζι!Ανηθικοι και αδιορθωτοι! Ειθε αυτα που πρεσβευουν να πεσουν πανω τ ους!
  Πατριωτες και προδοτες
  απάντηση2132
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα | 19/11/2012 15:33
  Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση των όπλων για να διώξουν τους λαθρομετανάστες και να καταστρέψουν την άρχουσα τάξη.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3139
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σβάστικα = άμυνα, ψωμί και ελευθερία | 19/11/2012 15:33
  Μόλις οι μικροί μαθητές μάθουν αυτόν τον συσχετισμό, είναι πολύ δύσκολο να τον αναστρέψεις. Δεν έπρεπε να αψήσουν να δημιουργηθεί, πολύ απλά. Και άπαξ και πάρει μπροστά αυτή η μηχανή, μετά πρέπει να εξαντλήσει την πορεία της. Ότι και αν συνεπάγεται αυτό. Με κρύες αίθουσες, άδειες κοιλιές, χαρατσωμένους γονείς, κομμένο ρεύμα και τους αλλοδαπούς να προκαλούν -ακούσια ή εκούσια- δεν πρόκειτα να απο-φασιστικοποιηθούν σύντομα.
  Reactionary intellectual
  απάντηση275
   
   
  @ Γκαλοπ 1,2,3 | 19/11/2012 15:17
  ΟΙΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΑ 3 ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ ΑΣ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕΙ.
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ
  απάντηση3122
   
   
  Ζήτω το ΕΛΛΗΝΙΚΟ έθνος , Ζήτω η ΕΛΛΑΣ , κάτω τα αριστεριστικά μορφώματα . | 19/11/2012 15:13
  Οι γνωστές αριστεριστικές αρλούμπες ότι η Χρυσή Αυγή επεμβαίνει στην εκπαίδευση , δηλαδή ένας σκατοαριστερος μπορεί να ερμηνεύει διδάσκοντας την Ιστορία της αρχαίας και σύγχρονης ΕΛΛΑΔΟΣ όπως εκείνος το αντιλαμβάνεται βάση των οδηγιών που έχει από το σκατοκομμα του , και ένας εθνικιστής εκλεγμένος από τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λαό ασχέτως ποσοστού δεν έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για λογαριασμό αυτών που τον εκλέξανε , κάποιοι νομίζουνε ότι η εκπαίδευση στην ΕΛΛΑΔΑ είναι κτήμα τους και μπορούνε να λειτουργούνε κατά το δοκούν , δεν έτσι , θα το διαπιστώσετε γρήγορα αυτό αριστερά κωθώνια .
  W.Q
  απάντηση4339
   
   
  Γκάλοπ 4 | 19/11/2012 15:03
  Οποιος πιστεύει ότι τα τρία προηγούμενα Γκάλοπ 1, 2. 3 ήταν μούφα, να υπερψηφίσει. Οποιος πιστεύει οτι τα τρία προηγούμενα Γκάλοπ 1, 2, 3 ήταν επιστημονικά, να καταψηφίσει.
  Εδώ το γνήσιο γκάλοπ
  απάντηση148
   
   
  Γκαλοπ 3 | 19/11/2012 14:40
  Οποιος πιστευει οτι οι δοσιλογοι,οι χιτες οι πεμπτοφαλαγγιτες και οι ταγματασφαλιτεςστην κατοχη ηταν προδοτες του γενους να υπερψηφισει. Οποιος πιστευει οτι οι δοσιλογοι,οι χιτες οι πεμπτοφαλλαγγιτες και οι ταγματασφαλιτες μας εσωσαν απο τον χιτλερισμο να καταψηφισει
  ετσι θρασυδειλοι που ειναι...
  απάντηση2325
   
   
  Γκαλοπ 2 | 19/11/2012 14:35
  Οποιος πιστευει οτι οι ναζι ηταν εχθροι του γενους και γι αυτο σκοτωσαν 600.000 Ελληνες,να υπερψηφισει. Οποιος πιστευει οτι οι ναζι με την κατοχη τους εκαναν καλο στην Ελλαδα και γι αυτο πρεπει να μας ξανακατακτησουν,να καταψηφισει
  ...τι θα δ ουμε.
  απάντηση2914
   
   
   
  Γκαλοπ 1 | 19/11/2012 14:31
  ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΓΚΑΛΟΠ: Οποιος συμφωνει οτι πρεπει να αποδωθει δικαιοσυνη απο ΔΙΚΑΣΤΕΣ για την λ εηλασια της πατριδας μας,να υπερψηφισει το σχολιο. Οποιος πιστευει οτι στην Ελλαδα μονο οι ναζιστες μπορουν να ειναι δικαιοι,να καταψηφισει.
  Για να δουμε
  απάντηση1813
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων