από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Οι αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τον «νόμο Ραγκούση»
Οι αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στο συρτάρι τους έχουν εδώ και  πέντε περίπου μήνες τις νέες ρυθμίσεις για την ιθαγένεια ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χαρ.  Αθανασίου.

Οι νέες ρυθμίσεις, ωστόσο, δεν πήραν ως τώρα τουλάχιστον το δρόμο για τη Βουλή, παρά τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ότι θα είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, λόγω των αντιδράσεων της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ, κάτι που κρίθηκε ότι θα απειλούσε την ήδη εύθραυστη κυβερνητική συνεργασία.

Οι κκ. Στυλιανίδης και Αθανασίου ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές  ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εναρμονιστεί το νομικό πλαίσιο για την ιθαγένεια στη χώρα μας με το αυστηρότερο μοντέλο που ισχύει στην Ευρώπη.

Ετσι, σ' αυτή τη φάση στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου ήταν να υπάρξει τροποποίηση των διατάξεων του «νόμου Ραγκούση» «που έχουν δημιουργήσει δυσλειτουργίες», ανεξαρτήτως της  σχετικής απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η ριζική αναθεώρησή του θα ανατίθετο σε επιτροπή. 


Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος

 
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», την αύξηση σε 10 χρόνια από επτά που είναι σήμερα του χρόνου νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα που πρέπει να έχει ένας μετανάστης προτού κάνει αίτηση για πολιτογράφηση. Εκτός τούτου, αυξάνεται από πέντε σε οκτώ χρόνια ο χρόνος νόμιμης παραμονής των γονέων πριν από τη γέννηση τέκνου, προκειμένου αυτό να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Στο ίδιο πλαίσιο, μελετάται να δοθεί η δυνατότητα στα ίδια τα παιδιά των μεταναστών, όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, να επιλέγουν ποια ιθαγένεια θέλουν να κρατήσουν, καθώς και η δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας απ' όσους μετανάστες επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή συμπληρώνουν εννέα (από έξι που είναι σήμερα) χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο.   

Με τις ίδιες ρυθμίσεις είναι προφανές ότι θα καταργηθεί η δυνατότητα των οικονομικών μεταναστών να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, κάτι το οποίο χαρακτηρίσθηκε αντισυνταγματικό από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με το σκεπτικό ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Οι μύθοι του «νόμου Ραγκούση»

Σκεπτικισμός όμως εκφράζεται κατά πόσον ο «νόμος Ραγκούση» διευκόλυνε την αθρόα πολιτογράφηση των οικονομικών μεταναστών. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών καταρρίπτονται μια σειρά μύθων που έχουν καλλιεργηθεί γύρω από τις «ελληνοποιήσεις αλλοδαπών».

Τα στοιχεία αυτάκαταδεικνύουν τα εξής:

Πρώτον, η Ελλάδα δεν προχωρεί σε αθρόες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών και σε «μαζικές ελληνοποιήσεις», καθώς σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά χορηγεί με διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις λιγότερες ιθαγένειες.

Δεύτερον, μετά τον Ν. 3838/2010 πραγματοποιούνται οι μισές πολιτογραφήσεις συγκριτικά με το 2009  και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες, καθώς οι αιτήσεις εξετάζονται από ειδική επιτροπή.

Τρίτον, η συντριπτική πλειονότητα χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας αφορά ομογενείς - κυρίως από την Αλβανία και την Τουρκία -, ενώ σε οικονομικούς μετανάστες ο αριθμός των εγκρίσεων είναι ελάχιστος.

Τέταρτον, στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών και του ευρωπαϊκού Νότου τα παιδιά παίρνουν ιθαγένεια πριν από τα 18, ρύθμιση την οποία προβλέπει και ο υφιστάμενος νόμος.

Τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του υπουργείου καταδεικνύουν ότι παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού πολιτογραφήσεων την περίοδο 2007 - 2009, επί κυβέρνησης δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, περίοδο κατά την οποία πολιτογραφήθηκαν περίπου 13.000 άτομα, ενώ από το 2010-2011 παρατηρείται μείωση.

Την ίδια περίοδο, γεγονός που δείχνει ότι η πορεία προς τις κάλπες επηρεάζει άμεσα και το θέμα της χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των αποφάσεων πολιτογράφησης ομογενών (12.354 το 2009), ενώ ως προς τους λοιπούς αλλοδαπούς καταγράφεται σταδιακή μείωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 χορηγήθηκε η ελληνική ιθαγένεια σε 375 αλλοδαπούς. Ο αριθμός των αποφάσεων πολιτογράφησης που έχουν εκδοθεί με βάση τη νέα διαδικασία, ανέρχεται σε 155, εκδοθείσες όλες εντός των ετών 2011-12.

Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δοκιμάζονται οι αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης 
Διαφωνία και Ρουπακιώτη σε αλλαγή του νόμου για την ιθαγένεια 
Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομη η αναστολή του νόμου περί ιθαγένειας 
Το υπουργείο Εσωτερικών επαναφέρει το θέμα του νόμου για την ιθαγένεια 
 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  children nationality... | 01/05/2014 18:19
  How many month must wait sir,my son allready 18 year. but can i do now .i pay more mony.he is going 2nd lekio class.now ika book to take off his name.he is now without insurens.i don;t why make late for new law.please if come new law sent me email..
  Manoli.
  απάντηση00
   
   
  Υπηκοότητες | 07/12/2013 19:30
  Τι θα γίνει επιτέλους; Περιμένουμε ένα χρόνο και δεν έχουν αποφασίσει σε κάτι. Κοντεύω να τελειώσω όλες τις βαθμίδες ελληνικού σχολείου (φοιτήτρια στο Διδακτορικό) και δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω Ελληνική υπηκοότητα. Δηλαδή τι πρέπει να κάνω; Όταν οι Έλληνες βγαίνουν μετανάστες και σε 5-8 χρόνια έχουν υπηκοότητα είναι καλά; Ήμαρτον πια. Ας αποφασίσουν τι θέλουν, να τελειώνουμε. Δεν μπορώ να πάω για σπουδές εκτός χώρας γιατί θα σταματήσει η άδεια παραμονής μου από εδώ και δεν θα έχω δικαίωμα να αποκτήσω υπηκοότητα, μετά από 23 χρόνια παραμονής στη χώρα αυτή.
  Silvia
  απάντηση114
   
   
  Πότε ξανά ξεκινάει η διαδικασία για την ελληνική υπηκοότητα ? | 17/09/2013 15:46
  Κατά κάποιο τρόπο το θεωρώ πολύ μεγάλη αδικία να μην δίνονται στα παιδια που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα να μην μπορούν να πάρουν ακόμα ελληνική υπηκοότητα πόσο μάλλον τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ..Είμαι 17 χρονών και ζω στην Ελλάδα από τότε που γεννήθηκα ..έχω κάνει το νηπιαγωγείο ,το δημοτικό ,το γυμνάσιο και τώρα και το λύκειο ,μαθαίνω την ιστορία των Ελλήνων , συναναστρέφομαι με Έλληνες με νιώθουν δική τους.Επίσης έχω μεγάλωσει με την ελληνική κουλτούρα!.. Είναι άδικο να μην μπορώ να πάρω την ελληνική υπηκοότητα γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα μου απλώς έτυχε να γεννηθώ σε άλλη χώρα από μετανάστες γονείς ...Γιατί να στερηθώ εγώ την υπηκοότητα ? Επειδή οι γονείς μου δεν ήταν εδώ εξαρχής?
  .....
  απάντηση113
   
   
  GIA THN ELLHNIKH ITHAGENIA | 31/08/2013 22:11
  POTE TH PSIFISTH AUTOS O KAINOURIOS NOMOS ?????
  KWSTAS
  απάντηση40
   
   
  ellines | 15/12/2012 10:58
  kai oi ellines sto eksoteriko na min exoun dyo oipikotites ,,,,,, katalathos eitai stin evropi eprepe na anigete stin syria
  ellines
  απάντηση81
   
   
   
  ΙΘΑΓΓΕΝΕΙΑ | 06/12/2012 17:25
  Πότε θα εφαρμοστεί ο καινούριος νόμος??
  Χρήστος
  απάντηση137
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ITHAGENEIA | 15/11/2012 09:55
  EIMASTE TOSA EKATOMYRIA ELLHNES STO EKSWTERIKO XRONIA KAI XRONIA KAI DEN !!!!EXOYME DIKAIWMA PSHFOY !!!!!!!!!PLHRWNOYME TOYS FOROYS, FERNOYME !!! SYNALLAGMA STHN XWRA . PRIN ENA MHNA EIPWTHEIKE STH BOYLH OTI " KOSTIZEI POLLA TO NA PSHFHSEI O ELLHNAS TOY EKSWTERIKOY HLEKTRONIKA H ME GRAMMA" AYTO EINAI TO EYXARISTW THS POLITIKHS THS ELLADAS KAI THS DHMOKRATIAS THS (STA DIKA THS METRA FYSIKA!) .
  ELLHNIDA EKSWTERIKOY
  απάντηση83
   
   
   
  ΜΟΝΑΚΟ | 14/11/2012 17:58
  ΑΝ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΚΟ ,ΤΑ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ-AΛΒΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΑΜΕΣΩΣ..ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΘΕΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΣΦΟΔΡΑ ΛΟΓΩ...ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΙ'ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΨΗΦΟ..ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1990 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΔΥΣΗ =ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΒΛΑΧΕ ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ....
  Ανώνυμος / η
  απάντηση6521
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων