Σοβαρές είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος συγχωνεύσεων νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του υπουργού Υγείας με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το υπουργείο Υγείας να μην πιάσει στο τέλος του έτους το στόχο μείωσης του αριθμού των κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων Νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Είναι, δηλαδή, πιθανόν να μην έχει πραγματοποιηθεί, έως το τέλος του 2012, ούτε το 50% των 661 συγχωνεύσεων που είχαν εξαγγελθεί.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι συγχωνεύσεις δεν επιχειρούνται βίαια, αλλά με διάλογο και συνεργασία. Ωστόσο, τόνισε ότι «οι όποιες αντιδράσεις από ορισμένους δημάρχους δεν θα μας σταματήσουν».
Απευθυνόμενος στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών ο κ. Λυκουρέντζος επανέλαβε την ανάγκη τήρησης χρονοδιαγραμμάτων και λεπτομερών στοιχείων για να ενημερώνεται με ακρίβεια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Έβαλε «χέρι» για τις ελλείψεις φαρμάκων
Αυστηρή σύσταση σε όσους «αποσύρουν φάρμακα από την αγορά για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς» έκανε ο κ. Λυκουρέντζος.
«Συμβουλεύω να μην υπάρξουν τέτοιες συμπεριφορές, διότι θα έχουμε άλλα…», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, και τόνισε: «Θέλουμε να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και όχι τα φάρμακα στην αγορά».
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων.