Πλατεία Κλαυθμώνος ονομάζεται μία από τις κεντρικότερες πλατείες της Αθήνας. Το όνομά της οφείλεται στο ότι στην προ του 1909 περίοδο, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήταν μόνιμοι όπως σήμερα. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση απολύονταν και στη θέση τους προσλαμβάνονταν οι οπαδοί του κόμματος που σχημάτιζε κυβέρνηση.

Οι «Παυσανίες», δηλαδή οι απολυμένοι, πήγαιναν εμπρός από το Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν στην πλατεία αυτή και με κλάματα και θρήνους («κλαυθμούς») παρακαλούσαν να τους ξαναπροσλάβουν.

Ανάδοχος της ονομασίας ήταν ο συγγραφέας και κατόπιν ακαδημαϊκός Δημ. Γρ. Καμπούρογλου, που πρώτος ονόμασε την πλατεία «Κλαυθμώνος» σε ένα χρονογράφημα του στην «Εστία» το 1878.

Προηγούμενα ονόματα της πλατείας ήταν Πλατεία των κήπων του Παλαιού Παλατιού (επί Όθωνα), πλατεία του Νομισματοκοπείου. πλατεία του κήπου του υπουργείου Οικονομικών, Πλατεία 25ης Μαρτίου, Πλατεία Δημοκρατίας «Πλατεία Κλαυθμώνος» καθώς και Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως το 1989.

Το όνομα που πρότεινε ο Λέο φον Κλέντσε, αρχιτέκτονας που υπέβαλε σχέδια για την πόλη των Αθηνών με πρόσκληση του βασιλιάΟθωνα, ήταν «Πλατεία Αισχύλου».

ο όνομα «Πλατεία Νομισματοκοπείου» το πήρε γιατί εκεί βρισκόταν το κτίριο τουΕθνικού Νομισματοκοπείου.

To 1838 και για μεγάλη χρονική περίοδο είχε το όνομα «Πλατεία 25ης Μαρτίου» (γιατί στον κήπο της πλατείας έγινε ο πρώτοςεορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821που θεσμοθετήθηκε το έτος αυτό να γίνεται στις 25 Μαρτίου) και στη συνέχεια «Πλατεία Δημοκρατίας».

Η πλατεία Κλαυθμώνος είναι ο πρώτος χώρος που δεντροφυτεύτηκε στην Αθήνα. Για το σκοπό αυτό ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος έστειλε τον ειδικό κηποτεχνικό Σμάρατ. Στη δυτική πλευρά της υπήρχαν οι τρεις συνεχόμενες οικίες των Βούρου, Μαστρονικόλα και Αφθονίδου, όπου έμειναν αρχικά οι βασιλείς Οθων και Αμαλία μετά τους γάμους τους. Στα σπίτια αυτά (όσα σώζονται) στεγάζεται σήμερα το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών». Στην πλατεία υπήρχαν επίσης τα κτίρια των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.

Στο κάτω μέρος της φαίνονται καθαρά τα υπολείμματα των μεγάλων τειχών του Θεμιστοκλή, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια «στις καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα δήθεν της κρίσης και του χρέους», θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.