Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταβάλει μέρος των χρημάτων που διεκδικεί η ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης από τον Ναό της Αναστάσεως, στην Ιερουσαλήμ.

Πριν από δέκα ημέρες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κλήθηκε να πληρώσει 1,8 εκατ. ευρώ για το νερό που χρησιμοποιούσαν οι τρεις κοινότητες (Ορθόδοξοι, Φραγκισκανοί και Αρμένιοι) για τον καθαρισμό του Ναού και για την πόση των εκατομμυρίων προσκυνητών του Ναού της Αναστάσεως.
Η εταιρεία διεκδικούσε τα χρήματα αναδρομικά και ενώ ο Οργανισμός Υδρευσης ιδιωτικοποιήθηκε το 2003 από τον Δήμο Ιεροσολύμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή κυβέρνηση ανέλαβε να καταβάλει τα χρήματα από το 2004 έως και τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ από 1ης Ιανουαρίου του 2012 μέχρι σήμερα θα πληρώσουν οι τρεις χριστιανικές κοινότητες.
Η αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, από το 1999 έως και το 2003, θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με ειδικές επιτροπές από την πλευρά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Ισραηλινών αξιωματούχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναός της Αναστάσεως από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν κατέβαλε χρήματα για το νερό, όμως το πρόβλημα προέκυψε μετά την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Υδρευσης και η ιδιοκτήτρια εταιρεία διεκδικούσε αναδρομικά για πολλές δεκαετίες χρήματα από τους Χριστιανούς.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αντέδρασε άμεσα με επιστολές προς τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ, τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί που είχαν παγώσει μετά τις διεκδικήσεις της εταιρείας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να επανενεργοποιηθούν.
Το θέμα της ύδρευσης του Ναού αποτέλεσε αντικείμενο και των συναντήσεων που έχει από χθες ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος με την ισραηλινή ηγεσία στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην περιοχή ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.