Απάντηση σε υπαινιγμούς που διατύπωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, περί επιβίωσης πελατειακών λογικών, επικαλούμενη την αύξηση της χρηματοδότησης της Ακαδημίας Αθηνών και την ίδρυση ενός ινστιτούτου στη Μεσσηνία για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Μιλώντας στη Βουλή η κ. Ρεπούση έκανε λόγο για «προνόμια και σε εξαιρέσεις» που ακόμα και αυτός ο προϋπολογισμός της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής έχει.

«Εκεί που η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανάστατη με την άρση της οργανικότητας των θέσεων στα σχολεία, εκεί που η ερευνητική κοινότητα είναι βαθιά ανήσυχη με την συγχώνευση των ερευνητικών κέντρων, εκεί που οι ερευνητές του ΕΚΚΕ, για παράδειγμα, αναρωτιούνται δικαίως γιατί πρέπει ειδικά αυτοί να περάσουν από το καθεστώς ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, και ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος της συγχώνευσής του στο ΕΙΕ, ο προϋπολογισμός που αφορά στην Ακαδημία Αθηνών αυξάνεται κατά 105%.

»Από 6 περίπου εκ το 2011, πήγε στα 8 περίπου το 2012 και τώρα προβλέπεται 12 στον προϋπολογισμό του 2012. Τι συμβαίνει εδώ αναρωτιούνται όλοι οι λογικοί άνθρωποι; τι έκανε η Ακαδημία Αθηνών για να δικαιούται τέτοια αύξηση σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας; Θα πρέπει να εξηγηθεί αυτό στο κοινοβούλιο, κ. υπουργέ.

»Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση λειτουργεί εδώ με κομματικά κριτήρια ή ότι η σκανδαλώδης αύξηση της χρηματοδότησης οφείλεται στη δημιουργία ενός καινούριου ερευνητικού κέντρου που σχεδιάζεται στη Μεσσηνία, με αντικείμενο τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής όταν μάλιστα αυτό το αντικείμενο καλύπτεται από υπάρχοντα ερευνητικά κέντρα όπως είναι το Αστεροσκοπείο και το ΕΛΚΕΘΕ» είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Απαντώντας, ο υπουργός Παιδείας σχολίασε πως «η Μεσσηνία έχει καταντήσει να είναι πολύ της μόδας τελευταία, λες και οι Μεσσήνιοι είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού» και διευκρίνισε πως η Ακαδημία Αθηνών χρηματοδοτείται προκειμένου να ισοσκελίσει τον ελλειμματικό της προϋπολογισμό.

Συνολικά, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε δραστική μείωση των δαπανών του, μέσω μίας «λελογισμένης διαχείρισης των διαθέσιμων κονδυλίων» και με μια «ριζική επανατοποθέτηση και αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων». Έτσι, το 2013 θα διαθέσει 4,9 δισ. ευρώ από 6,18 δισ. ευρώ το 2011.