Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, έμποροι, συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία βρέθηκαν την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στην ψήφιση των νέων μέτρων, που απειλούν να βυθίσουν την κοινωνία στην εξαθλίωση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, όπου κατέληξαν οι διάφορες πορείες, φτάνοντας εκεί με όποιο μέσο μπορούσε ο καθένας, μιας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένουν όλη την ημέρα ακινητοποιημένα.
«Σήμερα δεν έχει τον κόσμο που είχε σε προηγούμενες πορείες. Ελπίζω αύριο που είναι η ημέρα ψήφισης των μέτρων, να λειτουργήσουν κάποια μέσα μεταφοράς, ώστε να κατέβει στις συγκεντρώσεις όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Πρέπει να είμαστε όλοι εδώ» σχολίασε ο Γρηγόρης, υπάλληλος σε Δήμο της Αττικής. Όποιος κυκλοφόρησε ανάμεσα στους διαδηλωτές, άκουσε την ίδια κουβέντα να απασχολεί πολλές παρέες, κυρίως νέων ανθρώπων, οι οποίοι ακόμα κι όταν η πορεία βρισκόταν σε εξέλιξη έπαιρναν τηλέφωνα για να παρακινήσουν φίλους και γνωστούς να κατέβουν στο κέντρο για να διαδηλώσουν όλοι μαζί.
Με τις δυο της κόρες, 22 και 24 ετών, κατέβηκε για πρώτη φορά σε πορεία τα τελευταία 10 χρόνια, η κυρία Μαρία Σταματίου, ιδιωτική υπάλληλος. Αυτό που περισσότερο την έχει πληγώσει, όπως είπε, είναι ότι τα παιδιά της δε βλέπουν με αισιοδοξία το αύριο. «Οι κόρες μου είναι σε μια ηλικία που θα έπρεπε να ξεκινούν να δουλεύουν, να δημιουργήσουν, αλλά δεν υπάρχουν δουλειές. Πώς να τις συντηρήσουμε κι εμείς, όταν μας κάνουν συνέχεια περικοπές;» αναρωτήθηκε.
Με ένα ταξί στην κεφαλή του μπλοκ έκαναν πορεία από το Πεδίον του Άρεως ως τη Βουλή μέσω της Πανεπιστημίου και οι αυτοκινητιστές, η ομοσπονδία των οποίων αποφάσισε αιφνιδίως απεργία διαρκείας. «Αγωνιζόμαστε γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε δάνεια κι ασφαλιστικές εισφορές. Όσο η κοινωνία υποφέρει, τόσο κι η δική μας καθημερινότητα γίνεται δυσκολότερη» τόνισε στο Βήμα, ένας από τους οδηγούς, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το ρόλο των συνδικαλιστών. «Πώς να τους εμπιστευτεί ο κόσμος όταν τόσα χρόνια ήταν τα τσιράκια των πολιτικών, με την ελπίδα να γίνουν κι αυτοί μια μέρα πρωταγωνιστές;» αναρωτήθηκε.
Στο κέντρο της Πλατείας Συντάγματος, παρέες διαδηλωτών κάθονταν στα παρτέρια συζητώντας σε ήρεμους τόνους, την ώρα που μπροστά στην είσοδο του μετρό δυο νεαροί, ο ένας με κουκούλα κι ο άλλος με κράνος, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση. Η επέμβαση των παρευρισκομένων ήταν άμεση, φωνάζοντας οι περισσότεροι «Όχι επεισόδια» και σπεύδοντας στο σημείο, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα απρόοπτα, τα οποία θα αμαύρωναν την ειρηνική διαμαρτυρία.
Γύρω στις τρεις το μεσημέρι, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν σιγά σιγά να αποχωρούν, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για αύριο, δεύτερη ημέρα της απεργίας και ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Στις πέντε το απόγευμα θα γίνει η συγκέντρωση της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια ώρα δίνει ραντεβού στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.