Εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, βάσει της οποίας θα μπορούν οι μηχανικοί να εκδίδουν βεβαιώσεις _ εκτός του ηλεκτρονικού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) _ για την περαίωση της διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων αλλά και για να μπορούν να προχωρούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση προσπαθώντας να «σπάσει» τις κινητοποιήσεις των μηχανικών οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία από τις 8 Οκτωβρίου με συνέπεια να μην λειτουργεί η βάση δεδομένων του ΤΕΕ.
Έτσι πλέον δίνεται η δυνατότητα παροχής «χειρόγραφων» βεβαιώσεων από διπλωματούχους μηχανικούς για σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων, χωρίς η όλη διαδικασία να «περνά» υποχρεωτικά από τη βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το ΤΕΕ (όπως ίσχυε έως σήμερα).
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:
– Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι βεβαιώσεις των μηχανικών εκδίδονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο Μηχανικό χωρίς μοναδικό αριθμό και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη σχετική διάταξη και προσαρτώνται στα συμβόλαια.
– Στη σχετική βεβαίωση σημειώνεται και μονογράφεται η επισήμανση «Εκδίδεται από το Μηχανικό λόγω αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Τα στοιχεία της βεβαίωσης θα καταχωρηθούν στο πληροφοριακό σύστημα, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4014/2011 και την παρ. 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011, εντός προθεσμίας 2 μηνών από την έκδοση».
– Για τη συγκεκριμένη επισήμανση γίνεται ειδική μνεία στη συμβολαιογραφική πράξη.
– Η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση από τη σχετική ανακοίνωση του αρμοδίου οργάνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος η οποία αναρτάται υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών.
«Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έχει προβλεφθεί κάποιο σύστημα ώστε να συγκεντρώνονται αυτές οι χειρόγραφες βεβαιώσεις και να μπορεί στη συνέχεια να ελεγχθεί αν μία βεβαίωση που έχει μπει σε κάποιο συμβόλαιο τελικά θα καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα, εντός των επόμενων 2 μηνών. Επίσης, δεν έχει προβλεφθεί τρόπος να ελεγχθεί η γνησιότητα αυτών των βεβαιώσεων, ούτε εάν η συμβολαιογραφική πράξη αφορά ακίνητο με αυθαίρετο χώρο ή αυθαίρετο κτίριο», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης.
Η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί «κόκκινο πανί» για το ΤΕΕ. Ήδη από την περασμένη Τρίτη, οι μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, «προσβάλλοντας συνολικά το θέμα της αντισυνταγματικότητας της παράκαμψης της διαδικασίας, δεδομένου ότι η καταγραφή και ο έλεγχος των αυθαιρέτων και οικοδομικών υπερβάσεων, είναι υποχρεωτικό και αναπόσπαστο τμήμα της σχετικής νομοθεσίας και του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης».

Έτσι, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ καλεί πλέον τους διπλωματούχους μηχανικούς να μην συμμετέχουν στην εφαρμογή και να ακυρώσουν στην πράξη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αύριο Σάββατο θα συνεδριάσει στην Αθήνα η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ για να συζητήσει τα νέα δεδομένα και να καθορίσει το πλαίσιο νέων κινητοποιήσεων.