Δεν θα υπάρξει νέος κύκλος συγχωνεύσεων σχολείων, ενώ δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων. Παράλληλα σύντομα θα νομοθετηθούν μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς.

Αυτά δήλωσαν την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου στους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) που τους επισκέφθηκαν μετά από κινητοποίηση του κλάδου.
Μάλιστα οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς, θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές της ΔΟΕ, το υπουργείο Παιδείας:
– Προτίθεται να καταθέσει ρύθμιση που καταργεί την υποχρεωτική διετή παραμονή δασκάλων και καθηγητών στην οργανική τους θέση. Έτσι θα θεσμοθετηθεί το ένα έτος υποχρεωτικής παραμονής του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση προκειμένου να ζητήσει μετάθεση. Η ρύθμιση θα ισχύσει από τις εφετινές μεταθέσεις.
-Θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία εντός του μήνα με την οποία θα απελευθερωθούν οι πίνακες των αναπληρωτών και η προϋπηρεσία θα προσμετράται στο σύνολό της κανονικά για όλους. Υπενθυμίζεται ότι με νόμο της πρώην υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου (3848) είχε προβλεφθεί ότι παύουν να τροφοδοτούνται οι πίνακες των αναπληρωτών με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου 2010.
– Θα ληφθεί μέριμνα για την προσαρμογή του ωραρίου των νηπιαγωγών με εκείνο των δασκάλων, κάτι που αναμένεται να ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Θα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ωράριο των νηπιαγωγών είναι συνεχές.
– Θα προωθήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη μέσω των κοινοτικών κονδυλίων του υπουργείου Παιδείας 600 εκπαιδευτικών για την ειδική αγωγή (παράλληλη στήριξη) στην οποία υπάρχουν κενά στις τάξεις.
«Στόχος της κυβέρνησης και προγραμματική δέσμευσή της είναι τα ολοήμερα σχολεία και τα διετή νηπιαγωγεία. Η πραγμάτωση αυτού του στόχου απαιτεί θεσμικές αλλαγές και αναδιάρθρωση και αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Για το θέμα των κενών που έθεσαν οι εκπρόσωποι των δασκάλων ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του αριθμού των πιστώσεων αλλά όποια λύση δοθεί, δεν θα προβλέπει αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.