Την έντονη ανησυχία της για την «ακραία φανατική γλώσσα που χρησιμοποιείται σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής», εξέφρασε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής μετά την λήξη της φθινοπωρινής συνεδρίας της, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.
«Αποδοκιμάζουμε την χρήση οποιουδήποτε ρατσιστικού, ξενοφοβικού, φασιστικού και εχθρικού λόγου, συμβόλων και συμπεριφοράς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ηγεσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής αναφέρει, ακόμη, ότι αναγνωρίζει πως η ελευθερία του λόγου είναι το μεγαλύτερο δώρο της δημοκρατίας, ωστόσο τονίζει ότι η χρήση του δικαιώματος αυτού θα πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα, ευγένεια και αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας.
Την έντονη ανησυχία της για την άνοδο του εθνικιστικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, εξέφρασε πριν από ημέρες, σε ανακοίνωση της, και ημεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ΑΧΕΠΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Τζον Γροσσομανίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ΑΧΕΠΑ η οποία ιδρύθηκε πριν από 90 χρόνια στις ΗΠΑ για να προστατεύσει τους Έλληνες μετανάστες από το ρατσισμό και τις διακρίσεις που γίνονταν σε βάρος τους, ανησυχεί ιδιαιτέρως για την άνοδο του εθνικιστικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα».