Εξηγήσεις από τους συμβολαιογράφους για τη στάση τους στο θέμα των κινητοποιήσεων των μηχανικών ζητά από τον πρόεδρο της Συντοντιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Βλαχάκη ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Με επιστολή που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης φαίνεται να επιρρίπτει ευθύνες στους συμβολαιογράφους για την αυξανόμενη αντίδραση του Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στις κινητοποιήσεις των μηχανικών.
Ο κ. Σπίρτζης στην επιστολή του δηλώνει έκπληκτος διότι πληροφορήθηκε τις έντονες διαμαρτυρίες των συμβολαιογράφων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις για την εξαθλίωση των διπλωματούχων μηχανικών και των επιστημόνων και την στοχοποίηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
Ζητά μάλιστα να μάθει εάν οι συμβολαιογράφοι έχουν προτείνει στο ΥΠΕΚΑ ή την κυβέρνηση, την κατάργηση της βεβαίωσης δόμησης και την παράκαμψη του ηλεκτρονικού συστήματος η οποία θα οδηγήσει σε μαϊμού βεβαιώσεις. Επίσης τους ερωτά εάν συμφωνούν με την επιτάχυνση της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων.
Όπως τονίζει σε άλλο σημείο της επιστολή του, το ΤΕΕ για τη διευκόλυνση των συμβολαιογράφων ενέταξε εφαρμογή πρόσβασης των μελών των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στο ηλεκτρονικό του σύστημα με στόχο την υπέρβαση πιθανών γραφειοκρατικών δυσχερειών.
«Το αποτέλεσμα ήταν η τήρηση του Νόμου, στην πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά, σε σχέση με τις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων κτηρίων ή κτηρίων με αυθαίρετες κατασκευές και υπερβάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, να μην μεταβιβάζονται αυθαίρετα κτήρια και πλήθος ιδιοκτησιών με υπερβάσεις, για τα οποία τα μέλη σας καλούνταν να κλείνουν τα μάτια και να οδηγούνται σε συμβόλαια που υπέκρυπταν ολόκληρα αυθαίρετα κτίσματα και μεταβιβάζονταν ως αδόμητα οικόπεδα ή ιδιοκτησίες με υπερβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές που δεν εμφανίζονταν», αναφέρει ο κ. Σπίρτζης.
Και συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε, «θα ήταν έγκλημα η προσπάθεια αντιπαροχής με κάποια ανταλλάγματα που θα ακύρωναν τους αγώνες όχι κάθε κλάδου, αλλά του ελληνικού Λαού που η κυβερνητική πολιτική και οι συνοδοιπόροι της δεν λαμβάνουν υπόψη, κατεβάζοντας ρολά ακόμη και στον στοιχειώδη κοινωνικό διάλογο».
Η επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ
Το πλήρες κείμενο της επιστολής με αρ. πρωτοκόλλου ΤΕΕ 38421/25-10-2012 είναι το εξής:
Κύριε Βλαχάκη, Φίλε Κώστα,
«Με έκπληξη πληροφορήθηκα για τις έντονες διαμαρτυρίες σας, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις για την εξαθλίωση των διπλωματούχων μηχανικών και των επιστημόνων και την στοχοποίηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της κοινής δράσης των επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων έχετε συνυπογράψει και συμφωνήσει στις διαπιστώσεις και στα αιτήματα που μας αφορούν όλους.
Συνεχίζει να είναι, φαντάζομαι, κοινός ο αγώνας ενάντια στην ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ, στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, στην μη κάλυψη της ανεργίας, στις απώλειες από την κλοπή των αποθεματικών από τους ασφαλιστικούς μας Φορείς, στις άδικες φορολογικές ρυθμίσεις.
Από ο, τι θυμάστε, όταν στελέχη του Συλλόγου σας αντιδρούσαν στη θεσμοθέτηση της βεβαίωσης για τον έλεγχο των υπερβάσεων στα κτήρια και στη μη ύπαρξη δόμησης στα οικόπεδα, το ΤΕΕ με πραγματική διάθεση συνεργασίας ενέταξε εφαρμογή πρόσβασης των Μελών σας στο ηλεκτρονικό του σύστημα για τον έλεγχο της γνησιότητας της και την υπέρβαση πιθανών γραφειοκρατικών δυσχερειών.
Το αποτέλεσμα ήταν η τήρηση του Νόμου, στην πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά, σε σχέση με τις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων κτηρίων ή κτηρίων με αυθαίρετες κατασκευές και υπερβάσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, να μην μεταβιβάζονται αυθαίρετα κτήρια και πλήθος ιδιοκτησιών με υπερβάσεις, για τα οποία τα Μέλη σας καλούνταν να κλείνουν τα μάτια και να οδηγούνται σε συμβόλαια που υπέκρυπταν ολόκληρα αυθαίρετα κτίσματα και μεταβιβάζονταν ως αδόμητα οικόπεδα ή ιδιοκτησίες με υπερβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές που δεν εμφανίζονταν.
Επειδή διάφορες φήμες και η κυβερνητική τακτική δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην υιοθέτηση συμπεριφορών κοινωνικού αυτοματισμού, σας παρακαλώ για την απάντησή σας στις παρακάτω ερωτήσεις, ώστε να συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα στα δίκαια αιτήματα των Μελών μας:
1.Έχετε προτείνει στο ΥΠΕΚΑ ή στην Κυβέρνηση την κατάργηση της βεβαίωσης δόμησης;
2.Έχετε προτείνει στο ΥΠΕΚΑ ή στην Κυβέρνηση την παράκαμψη του ηλεκτρονικού συστήματος που θα οδηγήσει σε μαϊμού βεβαιώσεις;
3.Συμφωνείτε με την παράκαμψη του ελέγχου των κρατήσεων και των αμοιβών μηχανικών στις ενεργειακές επιθεωρήσεις και στις βεβαιώσεις που οδηγεί σε πιθανές απώλειες κρατικών εσόδων;
4.Συμφωνείτε με την επιτάχυνση της έκδοσης του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων;
5.Δεσμεύεστε, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει στις παραπάνω ενέργειες, για τη μερική ή τη μη εφαρμογή τους, που επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς αδιαφάνειας και παραβατισμού ή την πιθανή εμπλοκή Μελών σας και Μελών μας σε αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες διαδικασίες, όπως στο παρελθόν;
Τις δύσκολες εποχές που ζούμε, θα ήταν έγκλημα η διάσπαση της κοινής στάσης των επιστημόνων και η προσπάθεια αντιπαροχής με κάποια ανταλλάγματα που θα ακύρωναν τους αγώνες όχι κάθε κλάδου, αλλά του ελληνικού Λαού που η κυβερνητική πολιτική και οι συνοδοιπόροι της δεν λαμβάνουν υπόψη, κατεβάζοντας ρολά ακόμη και στον στοιχειώδη κοινωνικό διάλογο.
Φαντάζομαι ότι αν αντιλαμβάνεστε τις αντιδράσεις στις ανάλγητες κυβερνητικές επιλογές ως κατάχρηση αρμοδιοτήτων της άσκησης δημόσιας λειτουργίας, θα ήθελα να το επιβεβαιώσετε για αντιδράσεις όλων των κλάδων ενάντια στην κατάλυση του κράτους δικαίου, όπως της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Είμαι βέβαιος για την υπεύθυνη στάση, την τοποθέτηση και τις ενέργειές σας, σε σχέση με τις παραπάνω τακτικές που εφαρμόζει και επεξεργάζεται η Κυβέρνηση¬.
Με φιλικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Χρήστος Σπίρτζης