Μέριμνα για ασφαλισμένους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ζητάει με επιστολή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) προς τον υπουργό Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση.

«Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ένας σημαντικός αριθμός παλαιών ασφαλισμένων, που συμπλήρωνε τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφαλιστικού βίου (35 έτη για το 2010, 36 για το 2011, 37 για το 2012, 38 για το 2013, 39 για το 2014 και 35 για το 2015), υποχρεούταν να περιμένει μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού ηλικιακού έτους, προκειμένου να θεμελιώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

» Συνεπώς και ως απόρροια της επαγγελματικής δυσχέρειας που επέφερε η κρίση, σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, έχοντας συμπληρώσει τον αναγκαίο ασφαλιστικό χρόνο, επέλεγε-αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την επαγγελματική του δραστηριότητα, αναμένοντας τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου, προκειμένου να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα» αναφέρει η επιστολή.

«Από τις τελευταίες, ωστόσο, συνομιλίες με την τρόικα διαρρέεται ότι μία από τις παρεμβάσεις που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης αφορά στην επιμήκυνση των ορίων συνταξιοδότησης κατά (τουλάχιστον) 2 έτη. Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω επιμήκυνση των ορίων συνταξιοδότησης είναι τουλάχιστον ανορθολογική, ειδικότερα σε μια περίοδο κατά την οποία η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% (Ιούλιος 2012, ΕΛΣΤΑΤ)» αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.

«Ωστόσο, ακόμη και στην υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί η σχετική μέριμνα για εκείνους τους ασφαλισμένους που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στην πλειονότητά τους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, με δεδομένη τη δυσκολία επανεισόδου σε αυτήν, και αναμένουν τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Οποιαδήποτε σχετική αβλεψία θα δημιουργήσει οξύτατα κοινωνικά προβλήματα» τονίζει η επιστολή.