Στην απαγόρευση των επισχέσεων εργασίας των γιατρών Δημοσίων Νοσοκομείων προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε σήμερα αποδεκτή την υπ’ αριθμόν 276/10 ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία ορίζονται τα ακόλουθα:
– Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται, ως δημόσιοι υπάλληλοι, να προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας, λόγω οφειλόμενων αμοιβών από δεδουλευμένες εφημερίες.
– Οι ανωτέρω γιατροί δεν δικαιούνται μισθού και λοιπών αποδοχών κατά το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προβαίνουν σε επίσχεση της μελλοντικής τους εργασίας.
– Ο χρόνος αυτός δεν υπολογίζεται για την καταβολή σε αυτούς επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη όσων εξ αυτών υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας.
Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών, πάντως, αμφισβητούν τη νομιμότητα της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα, πρόκειται για γνωμοδότηση του 2010, την οποία δεν έκανε αποδεκτή ουδείς από τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας
«επειδή αντίκειται ευθέως στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Τούτο αποδεικνύεται από τη γνωμοδότηση του καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ και του δικηγόρου Παρ´ Αρείω Πάγω κ. Μιχαήλ», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.
Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, όπως δηλώνει ο κ. Βαρνάβας, «…θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα και θα ακυρώσει το νέο εξάμβλωμα του «ευρωπαϊστή» υπουργού Υγείας».