από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Κάρτας Υγείας για τους κρατουμένους

Υποφράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και Δήμου Αμαρουσίου
Κάρτας Υγείας για τους κρατουμένους
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας και την πρόληψη μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών στα σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας. Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, και ο Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ κ. Δήμτσας, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας θα δρομολογήσουν την κάρτα Υγείας για όλους τους κρατούμενους στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

«Κάθε Κράτος, πάνω από όλα και πρώτα οφείλει να είναι τα ίδιο παρόν στη στήριξη των ευπαθών του ομάδων του πληθυσμού του. Τόσο εγώ όσο και ο ίδιος ο Υπουργός επισκεφθήκαμε από την πρώτη στιγμή πολλά σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και εντοπίσαμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις τους. Για πρώτη φορά βάζουμε σε διαβούλευση τη νομοθετική ρύθμιση το εθνικό σύστημα Υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου, για τη συνταγογράφηση και την περίθαλψη των κρατουμένων που είναι ασφαλισμένοι, όμως, οφείλουμε να πούμε ότι από τις 13.000 κρατουμένους, οι 7.000 είναι αλλοδαποί και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι ανασφάλιστοι» επισημαίνει ο Υφυπουργός κ. Καραγκούνης και προσθέτει « Για το λόγο αυτό εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ξεκινούμε με τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κρατουμένων και παράλληλα πραγματοποιούμε προληπτικά προγράμματα Υγείας και ενημέρωσης σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα. Η κάρτα Υγείας για τον κάθε κρατούμενο είναι η υπόσχεση που σήμερα γίνεται δέσμευση μέσα από το παρόν σύμφωνο συνεργασίας. Η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η αξιοποίηση κάθε φορέα επιστημονικού και κοινωνικού που θέλει και μπορεί να προσφέρει, είναι απαραίτητη στις πολύ δύσκολες εποχές που ζούμε».

Πολιτεία, Εκκλησία και Ιατρική επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εθνική πανυγειονομική προσπάθεια πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδα Υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από τον καθολικό έλεγχο όλων των κρατουμένων για  τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν μία σειρά ενεργειών που στόχο έχουν την πρόληψη των θανατηφόρων μεταδοτικών νοσημάτων που πλήττουν σε τεράστια ποσοστά τις φυλακές, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργαζομένων και κρατουμένων για την λήψη απαραίτητων μέτρων υγιεινής, την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κρατουμένων και τη στήριξη σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα τόσο στις φυλακές όσο και στα νοσοκομεία κρατουμένων.

Τα νοσήματα που παρουσιάζονται σε υψηλά επίπεδα στις φυλακές και έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω του μεγάλου κοινωνικού συγχρωτισμού σε άσχημες υγειονομικές συνθήκες, είναι η φυματίωση, η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα B και η ηπατίτιδα C η HIV λοίμωξη, η ψώρα, η φθειρίαση (δηλαδή οι ψείρες), η ελονοσία και ασφαλώς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση κυρίως της σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων.

 Οι συμβαλλόμενοι φορείς θα δρομολογήσουν άμεσα ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων που θα περιλαμβάνει σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων, αντιγριπικό εμβολιασμό αλλά και για λοιπές ασθένειες, κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για τη φυματίωση, ιατρική παρακολούθηση και αγωγή των προσβεβλημένων κρατουμένων από φυματίωση ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα, ακτινογραφία θώρακος και φυματινοαντίδραση Mantoux, διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και τέλος, ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στις φυλακές για τους τρόπους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και την αποφυγή μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από τον κοινωνικό συγχρωτισμό των φυλακισμένων και των υπαλλήλων.

Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης, της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β, του aids,  καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από τα λοιμώδη αυτά νοσήματα.

Μέσα από τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα διοχετεύονται φάρμακα πρώτης ανάγκης, όπως αντιφυματικά αντιβιώσεις, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των κρατούμενων στις φυλακές.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει στείλει φαρμακευτικό υλικό στους κρατούμενους των φυλακών Αυλώνα και σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, πρόσφεραν ρούχα, κομοδίνα μπάλες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ και άλλα αγαθά στους κρατουμένους εφήβους.

Οι εργαζόμενοι και οι κρατούμενοι μέσα από αυτή τη συνεργασία θα συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού , την οποία διεξάγει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής αυτή την περίοδο για παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών χωρίς ιατρική παρακολούθηση.
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ | 24/10/2012 22:51
    ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ : Οι κρατούμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης (καθαριότητα, συσσίτιο, θέρμανση κ.λπ.), καθημερινή παρουσία γιατρού και ουσιώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, περισσότερα μεροκάματα και διευκόλυνση μεταγωγής κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές, να μοιράζονται σε τακτική βάση είδη πρώτης ανάγκης από την κοινωνική υπηρεσία, κατάργηση του φόρου κατανάλωσης κατά την αγορά προϊόντων από τον μπακάλη, αλλά και να μετατραπεί το όριο για την υφ’ όρον απόλυση για τις ποινές κάθειρξης στα 3/7 από τα 3/5 που είναι τώρα, να αντιμετωπίζεται ως ποινή φυλάκισης αυτή που επιβάλλεται μέχρι 10 έτη ανεβάζοντας το όριο των 5 ετών, να καταργηθεί το άρθρο 108 ΠΚ και να συγχωνεύεται η νέα ποινή με την προηγούμενη αναστολή, να γίνεται άμεσα απέλαση όσων αλλοδαπών έχουν εκτίσει την ποινή τους εάν το επιθυμούν, να καταργηθεί η υποτροπή για τους τοξικοεξαρτημένους, να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του τοξικομανή και να καταργηθεί το άρθρο 23 και 23Α για τα ναρκωτικά, να διαγραφούν όλες οι πειθαρχικές ποινές, να δίνεται η τακτική άδεια σε όσους τη δικαιούνται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου, να γίνει η ισόβια ποινή 12 και 4 χρόνια (μεροκάματα) από 16 και 4 (μεροκάματα) που είναι σήμερα και να μειωθεί το ανώτατο όριο έκτισης ποινής στα 20 έτη και να εκτίεται το ίδιο και στις ποινές ναρκωτικών, κατάργηση του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης και των άρθρων 187, 187Α και 187Β ΠΚ, να μην εξαιρούνται τα άρθρα 380 και 374 του ΠΚ από τις προηγούμενες ευεργετικές διατάξεις νόμων, αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης ναρκωτικών ουσιών, να αναγνωρίζεται δικαστικά η πραγματογνωμοσύνη περί τοξικοεξάρτησης, όπως ορίζει η ανάλογη υπουργική απόφαση.
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ
    απάντηση10