Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας και την πρόληψη μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών στα σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας. Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, και ο Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ κ. Δήμτσας, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας θα δρομολογήσουν την κάρτα Υγείας για όλους τους κρατούμενους στα σωφρονιστικά ιδρύματα.
«Κάθε Κράτος, πάνω από όλα και πρώτα οφείλει να είναι τα ίδιο παρόν στη στήριξη των ευπαθών του ομάδων του πληθυσμού του. Τόσο εγώ όσο και ο ίδιος ο Υπουργός επισκεφθήκαμε από την πρώτη στιγμή πολλά σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και εντοπίσαμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις τους. Για πρώτη φορά βάζουμε σε διαβούλευση τη νομοθετική ρύθμιση το εθνικό σύστημα Υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου, για τη συνταγογράφηση και την περίθαλψη των κρατουμένων που είναι ασφαλισμένοι, όμως, οφείλουμε να πούμε ότι από τις 13.000 κρατουμένους, οι 7.000 είναι αλλοδαποί και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι ανασφάλιστοι» επισημαίνει ο Υφυπουργός κ. Καραγκούνης και προσθέτει « Για το λόγο αυτό εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ξεκινούμε με τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κρατουμένων και παράλληλα πραγματοποιούμε προληπτικά προγράμματα Υγείας και ενημέρωσης σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα. Η κάρτα Υγείας για τον κάθε κρατούμενο είναι η υπόσχεση που σήμερα γίνεται δέσμευση μέσα από το παρόν σύμφωνο συνεργασίας. Η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η αξιοποίηση κάθε φορέα επιστημονικού και κοινωνικού που θέλει και μπορεί να προσφέρει, είναι απαραίτητη στις πολύ δύσκολες εποχές που ζούμε».

Πολιτεία, Εκκλησία και Ιατρική επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εθνική πανυγειονομική προσπάθεια πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδα Υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από τον καθολικό έλεγχο όλων των κρατουμένων για τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν μία σειρά ενεργειών που στόχο έχουν την πρόληψη των θανατηφόρων μεταδοτικών νοσημάτων που πλήττουν σε τεράστια ποσοστά τις φυλακές, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργαζομένων και κρατουμένων για την λήψη απαραίτητων μέτρων υγιεινής, την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κρατουμένων και τη στήριξη σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα τόσο στις φυλακές όσο και στα νοσοκομεία κρατουμένων.

Τα νοσήματα που παρουσιάζονται σε υψηλά επίπεδα στις φυλακές και έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω του μεγάλου κοινωνικού συγχρωτισμού σε άσχημες υγειονομικές συνθήκες, είναι η φυματίωση, η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα B και η ηπατίτιδα C η HIV λοίμωξη, η ψώρα, η φθειρίαση (δηλαδή οι ψείρες), η ελονοσία και ασφαλώς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση κυρίως της σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων.

Οι συμβαλλόμενοι φορείς θα δρομολογήσουν άμεσα ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων που θα περιλαμβάνει σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων, αντιγριπικό εμβολιασμό αλλά και για λοιπές ασθένειες, κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για τη φυματίωση, ιατρική παρακολούθηση και αγωγή των προσβεβλημένων κρατουμένων από φυματίωση ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα, ακτινογραφία θώρακος και φυματινοαντίδραση Mantoux, διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και τέλος, ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στις φυλακές για τους τρόπους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και την αποφυγή μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από τον κοινωνικό συγχρωτισμό των φυλακισμένων και των υπαλλήλων.

Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης, της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β, του aids, καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από τα λοιμώδη αυτά νοσήματα.

Μέσα από τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα διοχετεύονται φάρμακα πρώτης ανάγκης, όπως αντιφυματικά αντιβιώσεις, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των κρατούμενων στις φυλακές.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει στείλει φαρμακευτικό υλικό στους κρατούμενους των φυλακών Αυλώνα και σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, πρόσφεραν ρούχα, κομοδίνα μπάλες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ και άλλα αγαθά στους κρατουμένους εφήβους.

Οι εργαζόμενοι και οι κρατούμενοι μέσα από αυτή τη συνεργασία θα συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού , την οποία διεξάγει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής αυτή την περίοδο για παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών χωρίς ιατρική παρακολούθηση.