Αναστάτωση επικρατεί στους υπαλλήλους της Εκκλησίας που εργάζονται στην Ιερά Σύνοδο, τις Μητροπόλεις αλλά και τους εκκλησιαστικούς οργανισμούς μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος δήλωσε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζει «τέτοιο πρόβλημα που εάν δεν εξασφαλίσουμε χρήματα σύντομα, έπειτα από δύο μήνες 300 υπάλληλοι της Εκκλησίας θα μείνουν απλήρωτοι και θα πρέπει να απολυθούν».

Οι υπάλληλοι της Εκκλησίας που έχουν υποστεί ήδη μεγάλες μειώσεις, από τη μία πλευρά ανησυχούν για το μέλλον τους και από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι την ίδια ώρα γίνονται υπερβολικά έξοδα κατά τη διάρκεια εορτών και τελετών.
Μάλιστα αναφέρουν ότι ενώ υπάρχει υστέρηση εσόδων επί πολλούς μήνες, στις γιορτές των μητροπολιτών συγκεντρώνονται πολλοί ιεράρχες από άλλες περιοχές και ανταλλάσσονται πανάκριβα δώρα.

Ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα της κεντρικής οικονομικής υπηρεσίας, η οποία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει μεγάλη στέρηση εισροών. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπός «από που θα βρούμε χρήματα όταν τα ακίνητα της Εκκλησίας είναι ξενοίκιαστα, όταν τα μισθώματα είναι απλήρωτα, για ποια μερίσματα στις τράπεζες μιλάμε όταν μας πήραν τις μετοχές και εξαφάνισαν την οικονομική δυνατότητα της Εκκλησίας».

Και όπως σημειώνουν στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας στις συζητήσεις τους, οι αγορές μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που έγιναν κατά το παρελθόν και τα δάνεια που χρειάστηκε να λάβει η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία γα την εξαγορά τους φαίνεται ότι προκαλούν επιπλέον προβλήματα καθώς δαπανάται μέρος των εσόδων για την αποπληρωμή τους ενώ ταυτόχρονα στερείται τα μερίσματα.

Ταυτόχρονα τα μεγάλα ακίνητα της Εκκλησίας παραμένουν ξενοίκιαστα ενώ υπάρχουν αιτήματα για μείωση των ενοικίων των ακινήτων που έχουν αξιοποιηθεί.