Συγχωνεύονται επτά πρώην γενικές και ειδικές γραμματείες των υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης σε τρεις, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όπως αναφέρεται, η Γενική Γραμματεία Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων, που εποπτεύει τα έργα παραχωρήσεων, απορροφάται στο σύνολό της από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων (προΐσταται ο επιχειρηματίας και μηχανικός, κ. Στράτος Σιμόπουλος).
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία του πρώην Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Μεταφορών (προΐσταται ο κ. Νίκος Σταθόπουλος) και θα έχει ως αποστολή την «εξειδίκευση και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των μεταφορών». Στην εν λόγω γραμματεία θα υπάγονται οι Γενικές Διευθύνσεις Μεταφορών, Οδικής Ασφάλειας και Διοικητικής Υποστήριξης, καθώς και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών.
Ακόμη, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων (επικεφαλής ο νομικός, κ. Πέτρος Σελέκος), έως πρότινος αρμόδια για τις μεγάλες επενδύσεις και το fast track, απορροφά την Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης και μετονομάζεται σε Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων.
Επίσης, η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (επικεφαλής ο κ. Γιώργος Γιαννούσης) μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων − Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
Στην εν λόγω Γραμματεία θα υπάγονται η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων, η πρώην Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ, η Ειδική Υπηρεσία Αρχή Πληρωμής, το Αυτοτελές Γραφείο Αντισταθμιστικών Οφελών, η πρώην Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.
Επίσης, συγχωνεύονται σε μία νέα διεύθυνση οι γενικές διευθύνσεις οικονομικών υπηρεσιών των πρώην υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης.