Συνέδριο-«ταξίδι» στην ιστορία με θέμα: «Από την αυτονομία στο εθνικό κράτος: Η ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα» διοργανώνουν από τις 2 έως και τις 4 Νοεμβρίου τα Αρχεία νομού Σάμου σε συνεργασία με το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου.
«Σ’ αυτό το συνέδριο ιστορίας θα παρουσιάσουμε την περίοδο από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή, με προσκεκλημένους ερευνητές, οι οποίοι αξιοποιούν τα αρχεία της Σάμου και τις ιστορικές πηγές για ν’ αναδείξουν την ιδιαιτερότητα της Σαμιακής ιστορίας» αναφέρει η κυρία Αγγελική Χατζημιχάλη, προϊστάμενη στα Γενικά Αρχεία Κράτους – Αρχεία Νομού Σάμου.
Στόχος του συνεδρίου θα είναι η ανάλυση της μετάβασης της Σάμου από το καθεστώς της αυτονομίας στο εθνικό κράτος. Θα γίνουν συνολικά 27 ανακοινώσεις που θα αναφέρονται στις εξής επιμέρους θεματικές ενότητες:
1.ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η τελευταία περίοδος της Ηγεμονίας. Η ένωση και προσωρινή κυβέρνηση της Σάμου 1912-1914. Βαλκανικοί εθνικισμοί και αλλαγή συνόρων. Η πολιτική ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα.
2.ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η κοινωνία της Σάμου πριν και μετά την ένωση. Προβλήματα προσαρμογής. Η μετανάστευση, το προσφυγικό ζήτημα. Εργατικό κίνημα, σωματεία και μισθωτή εργασία
3.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Αγροτική οικονομία και βιομηχανία στη Σάμο τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Οικονομικές σχέσεις της Σάμου με την Ελλάδα και τη Μικρασία.
4.ΘΕΣΜΟΙ: Η εξέλιξη των θεσμών στις αρχές του 20ού αιώνα. Συνέχειες ή ανατροπές. Εκκλησία, Εκπαίδευση, Δικαιοσύνη, Διοίκηση, Πολιτική ζωή (κόμματα, εκλογές κ.α)
5.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες στις αρχές του 20ού αιώνα, τέχνες και πολιτισμός στη Σάμο.
Στην είσοδο του Δημαρχιακού Μέγαρου θα στηθεί έκθεση αρχειακού υλικού της εποχής της ένωσης, με φωτογραφίες, εφημερίδες και έγγραφα στο Αναγνωστήριο των ΓΑΚ Σάμου, η οποία και θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ιδιώτες συλλέκτες της Σάμου θα φέρουν τα δικά τους αρχεία, τα οποία θα είναι στη διάθεση του κοινού για να έλθουν σε επαφή με τις πρωτογενείς αρχειακές πηγές
Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της Σάμου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Για το πλήρες πρόγραμμα δείτε εδώ.