Σε νέα κατάληψη του οικοπέδου που έχει χωροθετηθεί για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, προχώρησαν σήμερα από νωρίς το πρωί κάτοικοι της περιοχής και μάλιστα στην κινητοποίηση συμμετέχουν και μαθητές.
Την Παρασκευή σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια όταν πολίτες που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του ΣΜΑ απωθήθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ που προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών.
Ηδη από την πρώτη κατάληψη υπήρξε παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αννα Καραμόσχογλου ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία ανέθεσε στο Τμήμα Ασφαλείας Ευκαρπίας – Ευόσμου, για να διαπιστωθεί εάν τελούνται τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παράνομης βίας.

Αντιδράσεις από φορείς ΟΤΑ

Έκκληση σε όλες τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων απευθύνουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζουν, όσο δεν αρχίζουν οι εργασίες τόσο πλησιάζει ο κίνδυνος να χάσει το έργο την χρηματοδότησή του αλλά και να επιβαρυνθούν οι Δήμοι (και μέσω αυτών οι πολίτες) με υπέρογκες αποζημιώσεις που δικαιούται να εγείρει ο εργολήπτης, καθώς την Κυριακή λήγει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Σε κοινή Συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Εργαζομένων στον Σ.Ο.Τ.Α. κατήγγειλαν για αντιδημοκρατικές και βίαιες πράξεις, χυδαίες ύβρεις, αναίτιες λεκτικές επιθέσεις και προπηλακισμούς, όσους σήμερα το πρωί συγκεντρώθηκαν στο εργοτάξιο της Ευκαρπίας, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν βουλευτές και στελέχη συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, συνδικαλιστές, ελάχιστοι κάτοικοι της περιοχής αλλά και φοιτητές και πολίτες από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

«Ποιος άραγε επενδυτής θα έρθει στη χώρα μας όταν έχουμε τέτοιες αντιδράσεις για ένα δημόσιο έργο προστασίας του περιβάλλοντος, που έχει εγκριθεί από όλους τους αρμοδίους φορείς και τη Δικαιοσύνη;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜΣίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕΓιάννης Μπουτάρηςχαρακτήρισε δείγμα φασισμού τις αντιδράσεις, όταν αυτές στοχεύουν στην επιβολή απόψεων των μειοψηφιών οι οποίες δεν υπολογίζουν τη νομιμότητα. «Η παρουσία των βουλευτών Κουράκη και Χαραλαμπίδου επιβάλει στο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του: ήρθαν μόνοι τους ή η στάση αυτή αποτελεί επιλογή του κόμματός τους», ρώτησε ο κ. Μπουτάρης, που έκανε λόγο για συστηματική παραπληροφόρηση των φορέων που οδηγούν τους κατοίκους να αντιδρούν χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης θα προχωρήσει ο Δήμος Λαγκαδά, εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης, που τόνισε ότι δεν είναι δυνατό η δική του περιοχή και οι δικοί του δημότες να συνεχίσουν να επιβαρύνονται επειδή «κάποιοι θέλουν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια».