από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Μόνο 319 μπορούν να απολυθούν αμέσως από το Δημόσιο

Προέρχονται είτε από οργανισμούς που καταργούνται, είτε είναι επίορκοι που έχουν τεθεί σε αργία
Μόνο 319 μπορούν να απολυθούν αμέσως από το Δημόσιο
Μία από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων που θα εξετάσουν τις περίπου 2.000 υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Δεν μπορείς να κάνεις διοικητική μεταρρύθμιση υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων προσωπικού» υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης. Η εμμονή όμως του κ. Μανιτάκη στο δόγμα των μη απολύσεων, που τον έφερε και σε ευθεία σύγκρουση με την τρόικα, δεν αντανακλά μόνο την πολιτική του θέση. Πηγάζει και από την αδυναμία να εξεύρει το αναγκαίο προσωπικό το οποίο, με βάση τις διακηρύξεις του για την «εργασιακή διαθεσιμότητα» ή την απομάκρυνση «των επίορκων, των ανίκανων και των κοπανατζήδων», θα μπορούσε να πάρει το διαβατήριο εξόδου από το Δημόσιο.

Μόνο 319 άτομα αποτελούν τη «δεξαμενή» των υπαλλήλων που θα μπορούσαν να φύγουν αύριο το πρωί από το Δημόσιο χωρίς να υπάρξουν νομικές επιπλοκές. Από αυτούς οι 49 προέρχονται από τους 21 οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται με βάση σχετική ρύθμιση που έχει έλθει προς ψήφιση στη Βουλή και οι 270 είναι οι «επίορκοι υπάλληλοι» που έχουν τεθεί σε αργία με τελεσίδικες αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Το ναυάγιο της εφεδρείας που εξελίχθηκε επί υπουργίας του κ. Δημήτρη Ρέππα επανέρχεται στο προσκήνιο. Τυχόν εμμονή, από την άλλη πλευρά, της τρόικας για άμεσες απολύσεις προσωπικού απειλεί να τινάξει στον αέρα και γενικότερα τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, η οποία έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και υπάρχει το ενδεχόμενο να εκφυλιστεί.

Ο κ. Μανιτάκης πάντως «συμφώνησε» με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, αν και επί της αρχής τάσσεται κατά των «τυφλών απολύσεων», να επιταχυνθούν τουλάχιστον οι διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ως το τέλος του έτους μια ικανή «δεξαμενή» υπαλλήλων που θα τεθούν σε «εργασιακή διαθεσιμότητα». «Τα πάντα λειτουργούν πλέον στο "κόκκινο"» λένε στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ετσι μία από τις πρώτες αποφάσεις του κ. Μανιτάκη είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση και συγκρότηση σε σώμα των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων, στα οποία θα περάσουν και όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις, οι οποίες αγγίζουν περίπου τις 2.000, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να γίνει το ξεσκαρτάρισμα της ήρας από το στάρι. Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα κριθούν ένοχοι είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες.

Το ίδιο θα συμβεί με τους κοπανατζήδες και τους ανίκανους, οι οποίοι φθάνουν τα 9.000 άτομα, αν και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την αξιολόγηση του προσωπικού. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ποιο όργανο θα κρίνει ποιοι υπάλληλοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, αν και οι παραβάσεις του Κώδικα εκ μέρους τους είναι σχετικά εύκολο να διαπιστωθούν από την εξέταση των ατομικών φακέλων τους και τις εκθέσεις των προϊσταμένων τους.

Απόφαση πάντως της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση να πραγματοποιηθεί υπό την άμεση εποπτεία του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα. Το ΑΣΕΠ όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι το όργανο που θα μοιράζει εισιτήρια εξόδου από το Δημόσιο ακόμη και για υπαλλήλους που αποδεδειγμένα είναι ανίκανοι ή κοπανατζήδες.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η «δεξαμενή» των προς απόλυση ή διαθεσιμότητα υπαλλήλων θα συμπληρωθεί και από τους υπαλλήλους που εργάζονται σε οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν. Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή - αν τελικά δεν προσλάβει τη μορφή προεδρικού διατάγματος - ρύθμιση με την οποία θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται 250 φορείς του Δημοσίου. Σε αυτούς τους φορείς υπηρετούν περίπου 20.000 υπάλληλοι, από τους οποίους όμως μόνο το 10%-15%, δηλαδή από 2.000 ως 3.000, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με την καταβολή του 75% των αποδοχών τους, όπως προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, λόγω της κατάργησης και μη επανασύστασης των οργανικών θέσεων στις οποίες υπηρετούν.

Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί για το προσωπικό που συγχωνεύεται, το οποίο υποχρεωτικά θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες, καθώς δεν καταργούνται οι οργανικές θέσεις τους. Σε περίπτωση βεβαίως απόλυσης αυτού του προσωπικού οι νομικές επιπλοκές θα είναι τεράστιες, εκτός βέβαια από το πολιτικό κόστος για τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.

Ο κ. Μανιτάκης παρείχε ισχυρές διαβεβαιώσεις στην τρόικα ότι ως το τέλος του έτους, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η οποία θα οδηγήσει στη μείωση των δομών και των θέσεων ευθύνης των υπουργείων κατά 50%, θα έχει σαφή εικόνα και για το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τη μεταρρύθμιση του κράτους. Παράλληλα, ύστερα από αυτή τη διαδικασία ένα σημαντικό τμήμα του πλεονάζοντος προσωπικού θα τεθεί σε εργασιακή διαθεσιμότητα.

Μάνατζερ στα υπουργεία
Οι πολιτικοί δεν θέλουν τη μεταρρύθμιση
Η πορεία της μεταρρύθμισης του κράτους, όπως αφήνουν να διαφανεί στελέχη της Task Force, εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Η βασική αιτία εντοπίζεται στην απουσία συντονισμού μεταξύ των υπουργείων, οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων εμφανίζονται απρόθυμες να «τρέξουν» τα σχετικά προγράμματα. Η λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, από την άλλη πλευρά, επικεφαλής του οποίου είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και συστήθηκε ακριβώς για να διευκολυνθεί ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπουργείων, έχει ατονήσει. «Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και η εμμονή της τρόικας στα μέτρα λιτότητας, η απουσία οποιασδήποτε συνεννόησης μεταξύ της τρόικας, της Task Force και του υπουργείου, η λήψη μέτρων που κρίνονται αποσπασματικά και οι συνεχώς μετακινούμενες προθεσμίες» λένε στελέχη του υπουργείου.

Η βασική αιτία ωστόσο θα πρέπει να αναζητηθεί στις αντιστάσεις που προβάλλει η πολιτική εξουσία, η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να απεμπολήσει τα... κεκτημένα. Ηδη στελέχη του ΟΟΣΑ και της Task Force, εκτός από την επανεξέταση των αρμοδιοτήτων όλων των υπουργείων, την εξάλειψη των αλληλοεπικαλύψεων, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πιέζουν ώστε μέσω της αξιολόγησης των δομών να επιτευχθεί και o στόχος για τουλάχιστον κατά 25% μείωση της γραφειοκρατίας που αγγίζει πλέον στην Ελλάδα τα 20 δισ. ευρώ, τη ριζική αλλαγή της κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού των υπουργείων και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού εποπτείας της μεταρρύθμισης.

Κοντά σε όλα αυτά όμως η πρόταση που κερδίζει έδαφος αλλά προκαλεί έντονες αναταράξεις είναι η «ανάσχεση του πολιτικού προσωπικού» του Δημοσίου, με την κατάργηση των υφυπουργών και των αναπληρωτών υπουργών, την τοποθέτηση μόνο ενός γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο (υπηρεσιακός μάνατζερ), την κατάργηση των ειδικών γραμματέων και όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών συμβούλων. Τυχόν υιοθέτηση αυτής της πρότασης είναι απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της πολιτικής εξουσίας με το κράτος.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Και γιατί να απολύσουν τους κλέφτες τους; | 22/10/2012 17:08
  Ομερτά είναι το σύστημα! Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει! Αλλά στις επόμενες εκλογές επειδή βαρέθηκα την αδικία, την ανοργανωσιά, το πελατειακό σας σύστημα, θα σας πετάξω έξω από τη βολή όπου τα μασάτε μαζί! Αν το μόνο που μου απομένει είναι η ψήφος θα την χρησιμοποιώ καλά! Θα σας πετάξω έξω! Δεν μου κάνετε! Και για να μην νομίζετε ότι θα ψηφίσω το άλλο φρόκαλο για μια απ΄τα ίδια και χειρότερα, σας λεω θα ψηφίσω Χ Α - για έναν και μόνο λόγο, εκεί σίγουρα θα με απαλλάξει από τους λαθραίους που μου φέρατε! Αυτό και μόνο μου φτάνει! Ένα κακό θα καθαρίσει!
  Εδώ Καμόρα Εδώ Καμόρα
  απάντηση30
   
   
  Εύκολα μπαίνεις - δύσκολα βγαίνεις.... | 22/10/2012 16:00
  Τι είναι??? Μα το Ελληνικό Δημόσιο φυσικά-υπό δύο προϋποθέσεις όμως, Να έχεις μπάρμπα απ' την Κορώνη και υπουργό Μανιτάκη .......... ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ.....Ταρατατζούμ...τζούμ...τζούμ..ΟΛΕ
  ΕΡΥΝΙΕΣ
  απάντηση81
   
   
  προστατες ολκης | 22/10/2012 15:54
  Καλα ρε παιδια, ειστε επιτελους καλα; ειναι δυνατον να υπαρχουν εκατονταδες χιλιαδες ανεργοι και εσεις η κυβερνηση μαζι με τα σια, να μην ειναι σε θεση να απολυσει ουτε τους επιορκους που οπως την προηγουμενη βδομαδα λεγατε ειναι 3000, ειναι δυνατον; προκαλειτε ασχημα, πολυ ασχημα, φτανει επιτελους, αναγκαζετε τον κοσμακη να στραφει στην πλειοψηφεια του σε ακραιους πολιτικαντηδες, ελεος, την οικονομια την διαλυσατε φωστηρες, δεν σας φτανει; αν ειναι δυνατον, μονον οι κολλητοι ψηφοφοροι σας εχουν ψυχη και οικογενειες; οι ιδιωτικοι υπαλληλοι τι ειναι; η φυρα της χωρας; τι γαγκρενα ειστε εσεις ρε, πωπωπω με νυχια και δοντια τους προστατευετε τους δημοσιους, εμ βεβαια δικα σας παιδια ολο τους
  dislike my love
  απάντηση61
   
   
  Μήπως είναι 300; | 22/10/2012 15:10
  Κάτι μου θυμίζει αυτός ο αριθμός, Λεωνίδα. Τι θα πει μπορουν αμέσως; Γιατι είναι ακόμα εδω και περνουν τους μισθους τους το επίδομα έκγαιρης παρουσίας και άλλα τέτοια; γιατί δεν έχουν φύγει προ πολλου; ποιος τους προστατευει; Και οι υπόλοιποι 10.000;;;
  Αρίστος
  απάντηση71
   
   
  ΞΕΦΤΙΛΕΣ | 22/10/2012 15:04
  ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΣΑΣ ΚΡΑΤΟΣ. ΑΙΣΧΟΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ.
  Nikos
  απάντηση120
   
   
  @ STA TSAKIDIA | 22/10/2012 14:14
  Eise poly adikos gia ti poleodomia. Ekei to dimosio de plironei misthous... oi misthoi kalyptonte (kai me to parapano) apo tis mizes.
  dar
  απάντηση90
   
   
  300 anti gia xiliades | 22/10/2012 14:11
  Kala, giati parakalo na apolysoune kapoion apo to dimosio? Lefta gia tous misthous tous yparxoune. Etsi kai aloios exoume ena karo koroida sti xora pou forologounte gia xari tous ...
  forologoumenos
  απάντηση92
   
   
  Σωθήκαμε | 22/10/2012 13:34
  319; Όχι τόσους πολλούς. Θα πάθει τίποτα το μεγάλο λαμόγιο: το κράτος. Όσο για τον υπουργό και τη "δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων" (sic), τι να πείς! Η ανικανότητα διαμαρτύρεται ότι φταίει το πρόβλημα! Ας περιμένει σπίτι του μέχρι να περάσει η μπόρα.
  Μαμάρ
  απάντηση192
   
   
  Λάθος ο ατομικός στιγματισμός αυτών που θα απολυθούν | 22/10/2012 10:36
  Η ανάγκη μείωσης του δημοσίου δεν συνδέεται με την ατομική κακή απόδοση κάποιων υπαλλήλων.Τέτοιοι υπάλληλοι πρέπει να απολυθούν ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, είτε έχουμε κρίση είτε όχι, είτε το κράτος είναι μικρό και πλούσιο είτε μεγάλο και φτωχό. Το ζητούμενο είναι να μειωθεί το κράτος. Αυτοί που θα φύγουν ούτε φταιν ούτε ευθύνονται ατομικά. Δεν πρέπει να στιγματιστούν. Δεν θα φύγουν επειδή είναι οι χειρότεροι, ούτε επειδή είναι ακατάλληλοι.
  Θανάσης Χατζηλάκος
  απάντηση1219
   
   
  ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ | 22/10/2012 10:16
  Μονο 319 συνελήφθηκαν με προσημειωμένα , ή με το χερι στο ταμείο ? ΕΙΝΑΙ 10000 της τελευταιας πενταετίας μονο Η ΚΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΟΡΟΦΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ? ΙΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ?
  ΡΕ ΟΥΣΤ
  απάντηση392
   
   
  Οι επίορκοι;! | 22/10/2012 10:04
  Όλα καλά, όμως οι επίορκοι από που και ως που δεν έχουν ήδη απολυθεί και δικαστεί;
  christina
  απάντηση321
   
   
  Επίορκοι | 21/10/2012 21:24
  Οι επίορκοι γιατί πληρώνονται (έστω και μερικώς) και γιατί πρόκειται να πάρουν σύνταξη; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ δεν πρέπει να πάρουν, μόνο φυλακή, όπως θα συνέβαινε άλλωστε στη Γερμανία και στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Θα σιτίζονται άλλωστε στο εστιατόριο της φυλακής, δεν έχουν ανάγκη καμιάς σύνταξης.
  Υπέρ δικαιοσύνης
  απάντηση413
   
   
  Είστε - είμαστε - σοβαροί; Αποδείξτε το... | 21/10/2012 20:28
  αυτό από τη σημερινή στήλη του Σήφη Πολυμίλη...
  ....
  απάντηση163
   
   
  Eπίορκοι που έχουν τεθεί σε αργία | 21/10/2012 17:34
  Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι που είναι σε αργία λαμβάνουν το 1/3 των αποδοχών τους. Αρα το οικονομικό όφελος δεν θα είναι όσο αναμένεται.
  TGGGG
  απάντηση326
   
   
  Αξιολόγηση χθές!!!!!! | 21/10/2012 15:31
  Ο θεσμός των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών έχει αποτύχει παταγωδώς!!!!! Πείτε μου για ποιό λόγο χρειάζεται στα Νοσοκομεία και Διοικητής και Αναπληρωτής Διοικητής; γιατί να κατασπαταλώνται οι πόροι χωρίς αξιολόγηση και μετρήσιμα αποτελέσματα; Δουλεύω τριάντα χρόνια στις υπηρεσίες υγεςίας και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αξιολογώντας την σημερινή κατάσταση αναπολώ μετά λύπης μου και αποζητώ τα πρώην Διοικητικά Συμβούλια τότε το 1982. Μπορεί οι Πρόεδροι των τότε διοικητικών Συμβουλίων να ήταν επίσης κομματικές επιλογές αλλά στους νομούς απολάμβαναν μεγαλύτερης αποδοχής και εμπιστοσύνης απο τον κόσμο. Το βασικότερο δεν αμείβονταν με αυτές τις συψηλές αποδοχές!!!!!!ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΟΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ
  Μ.Σ
  απάντηση362
   
   
  ε δε νομίζω ότι μόνο 270 είναι οι επίορκοι! | 21/10/2012 14:55
  270000 μου φαίνεται πιο κοντά στην αλήθεια.Αλλάξτε επιτέλους τους ρημαδονόμους που εμποδίζουν την τιμωρία των επίορκων! και πάρτε πίσω ότι έκλεψαν. αν είναι δυνατόν πια! (μετά αναρωτιόμαστε γιατί τέτοια άνοδος η χρυσή αυγή... σε τέτοιο παρανοϊκό κράτος, που ούτε έναν εγκληματία δεν μπορεί τιμωρήσει, τέτοιες παράνοιες θα ζούμε).
  nina
  απάντηση532
   
   
  Ασφαλώς... | 21/10/2012 13:36
  ...η μείωση του κομματικού προσωπικού στα υπουργεία και η αντικατάστασή του από τεχνοκράτες θα βοηθήσει αποτελεσματικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Όμως, αυτό πρέπει να συμβεί και στούς κρατικούς οργανισμούς.Παράδειγμα αποτελούν τα νοσοκομεία, όπου, ενώ ο κ. Λοβέρδος ψήφισε φέτος τον Φεβρουάριο νόμο για την αξιοκρατική επιλογή Διοικητών και την τοποθέτησή τους την 1-1-2013, ένα μήνα μετά επαναδιόρισε Ο ΙΔΙΟΣ (λόγω...εκλογικών αναγκών) τους κομματικούς δασοπόνους, θεολόγους και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που είχε διορίσει ετσιθελικά η απίθανη κ. Ξενογιαννακοπούλου και τους άφησε ...αμανάτι και στον κ . Λυκουρέντζο! Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας...
  Γ.Σ.
  απάντηση557
   
-