Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, έξω από το θεάτρο «Χυτήριο», στην Ιερά Οδό 44, με αφορμή τα χθεσινά σκοταδιστικά επεισόδια από θρησκόληπτους και βουλευτές της Χρυσής Αυγής προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της παράστασης Corpus Christi.

H συγκέντρωση, που προπαγανδίζεται κυρίως διαδικτυακά και μέσω των social media ξεκίνησε στις 6.00 και συνεχίστηκε μέχρι τις 11.00μ.μ. που ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της μεταμεσονύχτιας παράστασης της Παρασκευής.

Οι συγκεντρωμένοι δήλωναν ότι βρίσκονται εκεί για να συμπαρασταθούν στους συντελεστές της παράστασης και να «υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης απέναντι σε φασιστικές επιθέσεις», αλλά επίσης και για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα όπως εκείνα της Πέμπτης, όταν μια ομάδα φανατικών εμπόδισε την πραγματοποιήση της παράστασης.

Κατά τις 19.20, έξω από το Χυτήριο βρίσκονταν ήδη αρκετοί συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, τρεις κλούβες των ΜΑΤ και ελάχιστα μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής. Οι τελευταίοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στην οδό Τριπτολέμου και ψέλνουν θρησκευτικούς ύμνους. Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 35 προσαγωγές και έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι ελάχιστοι διαμαρτυρόμενοι για την παράσταση είχαν περιοριστεί από την Αστυνομία στην Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ έχει ανοίξει και η Ιερά Οδός που είχε κλείσει λόγω της μικροέντασης που είχε δημιουργηθεί. Τελικώς η παράσταση άρχισε κανονικά στις 11.00 ενώ ηρεμία επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Εν τω μεταξύ, για το απόγευμα της Παρασκευής είναι προγραμματισμένες άλλες τρεις συγκεντρώσεις: Στην Πλατεία Αμερικής με αντιρατσιστικό χαρακτήρα, στην Αχαρνών και Νιόβης από ακροδεξιούς, καθώς και πορεία αλληλεγγύης στα Προπύλαια για τους συλληφθέντες της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Το βράδυ στην Πλατεία Αμερικής βρίσκονταν περίπου 150 άτομα, τα οποία περέμεναν στο σημείο, ενώ στην Αχαρνών άλλα 100 άτομα πραγματοποίησαν πορεία επί της Αχαρνών προς Αγιο Νικόλαο. Στα Προπύλαια οι περίπου 150 κινήθηκαν προς την περιοχή των Εξαρχείων.

Στην Αχαρνών 100 άτομα πραγματοποίησαν πορεία επί της Αχαρνών προς Αγιο Νικόλαο, με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο.