«Απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα», χωρίς ωστόσο να επησέλθει στο ακανθώδες θέμα των απολύσεων προσωπικού, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνιστεί σε νέα συνάντηση, ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρύθμισης, ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τον κ. Μανιτάκη για την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Ο κ. Μανιτάκης τους έκανε γνωστό, αν και είχαν ενημερωθεί και από τους εκπροσώπους της task force, ότι ως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών του κράτους από την οποία θα μειωθούν κατά 50% οι υπηρεσίες και, συνακόλουθα, οι θέσεις ευθύνης και θα ακολουθήσει αμέσως η αξιολόγηση του προσωπικού.
Ο υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί απόλυτα για το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία πριν αυτή ολοκληρωθεί, κάτι για το οποίο επέμεναν σθεναρά οι εκπρόσωποι της τρόικας, ζητώντας μάλιστα και απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα.
«Δεν μας ενδιαφέρει να κάνετε εξαγγελίες, αλλά και προχωρήσει η μεταρρύθμιση», είπαν με έμφασ,η αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοοδος. «Οπως μας είπαν, η συζήτηση υπήρξε επικοδομητική», σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου.
Ο κ. Μανιτάκης απέφυγε να δεσμευτεί και για τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν. Ενημέρωσε όμως τους εκπροσώπους της τρόικας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ότι θα απολυθούν οι επίορκοι, οι ακατάλληλοι και κοπανατζήδες, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με μία εκτίμηση του υπουργέιου, μπορεί να υπερβεί και τις 11.000.
Στα σχέδια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιλαμβάνεται και η διαθεσιμότητα ενός αριθμού υπαλλήλων κυρίως των οργανισμών που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν με την καταβολή του 75% του μισθού τους για ένα χρόνο, όπως ακριβώς προβλέπει ο Κώδικας.
Τα θέματα αυτά όμως εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν το αντικείμενο της νέας συνάντηση που θα έχει σύντομα ο κ. Μανιτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας στην οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αν θα γίνουν και ποιές απολύσεις πρσωπικού.