Απάντηση σε δημοσίευμα του ιστολογίου (blog) «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Το δημοσίευμα μιλούσε για επείγον έγγραφο του υπουργείου προς το Δασαρχείο Αρναίας, με το οποίο δινόταν εντολή για υπογραφή «Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης και Υλοτόμησης» με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για 3.273 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και 857 στρεμμάτων στον Κοκκινόλακκα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ δεν απεστάλη «κανένα έγγραφο, πουθενά και μάλιστα επείγοντος χαρακτήρα στις 10 Οκτωβρίου 2012, που να αφορά τη δραστηριότητα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική».
Σύμφωνα με το υπουργείο, η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απάντησε με δύο έγγραφα (28/9 και 4/10/12) προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ύστερα από αίτημά της, με πρόσθετες διευκρινίσεις για την εγκεκριμένη Τεχνική Μελέτη του έργου (Δ8 – Α/Φ7.49.13/2809/349/10-2-2012) των Σκουριών Χαλκιδικής.
Σε αυτά επισημάνθηκε ότι, σύμφωνα με την κείμενη Περιβαλλοντική και Μεταλλευτική Νομοθεσία και Νομολογία, επιβάλλεται όλες οι αδειοδοτικές και εγκριτικές πράξεις ενός μεταλλείου να συμφωνούν με το περιεχόμενο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 201745/26-7-2011).
Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ «κατόπιν της έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α. Ε. Π. Ο.) δεν υφίσταται κανένα περιθώριο διαφοροποίησης (αύξησης, μείωσης, μετατόπισης) των εκτάσεων επέμβασης του έργου, ούτε με τις Τεχνικές Μελέτες, ούτε με προσαρτήματα, ούτε με πιθανές μεταγενέστερες συμπληρώσεις – τροποποιήσεις, τόσο αυτών όσο και των βασικών κεφαλαίων της Τεχνικής Μελέτης».