Τις πολιτικές λιτότητας κατηγορεί με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ για την έκρηξη της ανεργίας, ενώ αναφέρει ότι στην πραγματικότητα αυτή έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 30%.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Tα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής τα οποία δείχνουν ότι ένας στους 4 Έλληνες είναι άνεργος επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα τραγικά αποτελέσματα της άγριας πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζουν τρόικα και κυβέρνηση.

Μπορεί η Στατιστική Αρχή να υπολογίζει την ανεργία τον Ιούλιο στο 25,1%, το πραγματικό όμως ποσοστό ξεπερνά το 30% με τις προβλέψεις δυστυχώς να είναι δυσοίωνες.

Την ώρα που η ανεργία στραγγαλίζει την ελληνική κοινωνία και η ύφεση φτάνει στο 7% αποτελεί τουλάχιστον κοινωνική πρόκληση το γεγονός ότι οι σκέψεις και οι απαιτήσεις των Τροϊκανών εστιάζονται στην περαιτέρω αφαίμαξη των εργαζομένων και συνταξιούχων και όχι στις αυτονόητες υποχρεώσεις των τραπεζιτών.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τις πληροφορίες που θέλουν την Τρόικα να τάσσεται κατά της επιστροφής στο δημόσιο από τις Τράπεζες της κρατικής ενίσχυσης με προνομιούχες μετοχές που είχαν λάβει το 2008.

Τέτοιου είδους πρακτικές όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά προκαλούν και εξοντώνουν την κοινωνία και την οικονομία.

Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή των αδιέξοδων και αναποτελεσματικών αυτών πολιτικών με τη νέα Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τις 18 Οκτώβρη».

Ευθύνες στις πολιτικές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ για την ύφεση και την επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων στις χώρες που εφαρμόσθηκαν, αποδίδει εξάλλου και η έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τη γενική γραμματέας της συνομοσπονδίας Σάραν Μπάροου.

Η έκθεση, σημεία της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, στηρίζεται σε παγκόσμια έρευνα σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου «καταστρατηγήθηκαν εργασιακά δικαιώματα και εφαρμόστηκαν σκληρές πολιτικές λιτότητας».