Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι βενζινοπώλες, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην Αθήνα οι βενζινοπώλες παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Οικονομικών και για κάποιο διάστημα έκλεισαν την Καραγεώργη Σερβίας η οποία αργότερα δόθηκε στην κυκλοφορία.

Στη Θεσσαλονίκη οι βενζινοπώλες παρέταξαν τα βυτιοφόρα τους έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

«Δεν πρέπει να αυξηθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, ή αν αυξηθεί να επιστραφεί η αύξηση στους καταναλωτές, που είναι μετρήσιμη και αποδεδειγμένη η κατανάλωση τους, π.χ. σε μια πολυκατοικία, σε ένα σπίτι. Άλλωστε, η πτώσης της ζήτησης του καυσίμου θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα για την κυβέρνηση αποτελέσματα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μ. Αλέξανδρος» Θέμης Κιουρτζής.

Οπως καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες, οι παραγγελίες έχουν μειωθεί, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε άλλα φθηνότερα καύσιμα, με αποτέλεσμα να έχουν σημαντική μείωση στους τζίρους και στα κέρδη τους. Οι βενζινοπώλες ζητούν να αξιοποιηθούν τα δεδομένα του συστήματος «Ήφαιστος» για να γίνονται εύκολα διασταυρώσεις, ώστε να μην υπάρχει υποψία παρατυπίας για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα υγρά καύσιμα και να παταχθεί η λαθρεμπορία τους.