Σε επικριτικά σχόλια για την απόφαση του δικαστηρίου που του επέβαλε μικρή ποινή φυλάκισης – σε σχέση με τους «συντρόφους» του – προχώρα με δήλωσή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο κρατούμενος για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» Χρήστος Τσάκαλος, εκτιμώντας πάντως ότι οι δικαστικές Αρχές επιφυλάσσονται για το μέλλον.

Στη δήλωσή του, ο κατηγορούμενος αναφέρει ότι εντάχθηκε στην οργάνωση σε δεύτερη φάση, μετά την σύλληψη μελών της Συνωμοσίας τον Σεπτέμβριο του 2009 σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, «γελοίες» τις κατηγορίες ότι είχε διευθυντικό ρόλο στην οργάνωση, στην οποία δηλώνει ότι θα παραμείνει παντοτινό της μέλος.
Η δήλωση του Χρήστου Τσάκαλου έχει ως εξής:
«Χθες καθώς καθόμουν και συζητούσα με τους συντρόφους μου στις φυλακές Κορυδαλλού που βρίσκομαι έγκλειστος, πληροφορήθηκα την ποινή που μου επέβαλε το δικαστήριο για την υπόθεση «Χαλανδρίου». Ήταν το τέλος μιας αστυνομικό-δικαστικής παράστασης που έληξε δίχως την παρουσία μας, καθώς εδώ και εβδομάδες είχαμε αποχωρήσει απ’ το δικαστήριο, προσβάλλοντας τους νόμους τους, βλαστημώντας την εξουσία τους, φτύνοντας τη δικαιοσύνη τους και αρνούμενοι τα ελαφρυντικά τους. Μόλις έμαθα τις ποινές, και παράλληλα άρχισαν τα συντροφικά «πειράγματα». Ο λόγος είναι απλός. Το δικαστήριο και οι μαριονέτες του διαχώρισαν τις ποινές μας, καταδικάζοντας τους άλλους τρεις συντρόφους μου σε 34 χρόνια φυλάκισης, ενώ σε εμένα επέβαλε μόλις 7 χρόνια! Φυσικά το δικαστικό ιερατείο μου χρέωσε μια «ελαφριά» καταδίκη όχι επειδή ενώ ήμουν ο διακαής πόθος για την αντιτρομοκρατική αυτή δεν κατόρθωσε να με εντοπίσει στην υπόθεση Χαλανδρίου, αλλά εξαιτίας της σιγουριάς της βαρύτατης και πολυετούς καταδίκης που μου επιφυλάσσει στις επόμενες δίκες».
Οσον αφορά το ρόλο του στην οργάνωση και τη στάση του σήμερα ο Χρήστος Τσάκαλος γράφει στην ίδια δήλωση: «Είναι γνωστό σε όλους ότι το όνομα μου βρίσκεται σε όλες τις δικογραφίες της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς (σε μερικές μάλιστα μου έχουν αποδώσει τον ρόλο του «διευθυντή», ξεπερνώντας τα όρια της γελοιότητας) ενώ επίσης μου έχει ασκηθεί δίωξη και από τις ιταλικές αρχές. Για αυτό όταν πριν τέσσερις χειμώνες εκδόθηκαν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης για τη Σ. Π. Φ., δεν το σκέφτηκα ούτε για μια στιγμή. Μπορεί οι εφημερίδες και τα κανάλια να με παρουσιάζουν ως «αρχηγό» και «ιδρυτή» της Σ. Π. Φ. όμως η Αντιτρομοκρατική δεν μπορούσε να βρει στοιχεία για να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον μου. Παρόλα αυτά πέρασα κατευθείαν τις πύλες της αναρχικής παρανομίας και ενώθηκα με τα καταζητούμενα αδέρφια μου. Παραμένω αμετανόητος αναρχικός της πράξης, μηδενιστής ενάντια στην κοινωνική ησυχία και αντάρτης πόλης της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς για πάντα».