από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Ποιοί φορείς του Δημοσίου καταργούνται ή συγχωνεύονται

Το νομοσχέδιο προβλέπει υποχρεωτική μεταφορά προσωπικού σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα
Ποιοί φορείς του Δημοσίου καταργούνται ή συγχωνεύονται
Λουκέτο μπαίνει σε μια σειρά φορείς του Δημοσίου με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κατατέθηκε τη Δευτέρα για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο καταργούνται ή συγχωνεύονται μία σειρά φορείς του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα με το εν λόγω νομοσχέδιο που αποτελεί το πρώτο μιας σειράς ρυθμίσεων, τα νομικά πρόσωπα που καταργούνται είναι η «Ελληνική Θαλάσσια Ένωση», το «Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών», το «Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων», ο «Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» και το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού - Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνικής Χαρτοθήκης».

Στους φορείς που συγχωνεύονται ανήκουν:

Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας» καταργείται, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης» (ΕΛ.Ο.Τ.) λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται και ασκούνται εφεξής από το συνιστώμενο Ν.Π.Ι.Δ., με την επωνυμία «Οργανισμός Διαπίστευσης, Τυποποίησης και Μετρολογίας».

Το «Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας» εντάσσεται στο «Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης»

Συγχωνεύεται με απορρόφηση η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης» από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών».

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και συγχωνεύεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Καταργούνται και συγχωνεύονται 29 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Προβλέπεται η συγχώνευση 20 φορέων σε 9, η κατάργηση 4 επιπλέον και η ενσωμάτωσή τους σε υφιστάμενες υπηρεσίες, καθώς και η αυτοτελής διατήρηση 5 φορέων λόγω της διεθνούς αναγνωσιμότητας, της μοναδικότητας των προστατευόμενων αντικειμένων, της οικολογικής και γεωγραφικής αυτονομίας και της ιστορικότητας των περιοχών αυτών.

Καταργούνται οι υφιστάμενες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ), οι οποίες λειτουργούν εφεξής ως αποκεντρωμένες διευθύνσεις των δεκατριών (13) νέων συνιστώμενων Μ.Κ.Φ. στην έδρα κάθε περιφέρειας της χώρας

Καταργούνται τα υφιστάμενα Κεφαλαία Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (Κ.Α.Φ) και συγχωνεύονται σε ενιαίο συνιστώμενο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ενιαίο Κεφάλαιο Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών».

Καταργούνται οι υφιστάμενες Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, και παραμένουν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, εκείνες που εδρεύουν σε πόλεις, οι οποίες είναι και έδρες Εφετείων.

Συγχωνεύονται οι εταιρίες ΔΕΘ ΑΕ, HELEXPO AE και ΟΠΕ ΑΕ και ταυτόχρονα δημιουργείται με έδρα τη Θεσσαλονίκη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Εκθέσεων και Ανάπτυξης Εξαγωγών Α.Ε.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και μια σειρά ζητήματα που έχουν σχέση με το προσωπικό που υπηρετεί στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται ζητήματα όπως:

- η αυτοδίκαιη λήξη για το Ελληνικό Δημόσιο αζημίως της θητείας του Προέδρου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού με θητεία των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων ή υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης φορέων

- η αναγκαστική μεταφορά του υπηρετούντος προσωπικού από τους καταργούμενους φορείς σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα ανάλογα με τις ανάγκες τους, όπως αυτές προκύπτουν από τα αιτήματα των φορέων (αποφεύγοντας έτσι τη σύσταση νέων θέσεων και τον χαρακτηρισμό των μεταφορών ως προσλήψεις), καθώς και η μεταφορά του προσωπικού από τους συγχωνευόμενους φορείς στους συνιστώμενους με το νόμο αυτό φορείς.

- η κάθε είδους περιουσίας τους, καθώς και των ταμειακών τους υπολοίπων.

 «Σκοπός του νομοσχεδίου», όπως αναφέρεται, «είναι η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημοσίων οργανισμών που εξυπηρετούν δημόσια αγαθά και παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο με όσο το δυνατόν λιγότερο δημοσιονομικό κόστος και μικρότερη επιβάρυνση του έλληνα φορολογούμενου. Η διαδικασία ξεκινά με μια πρώτη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων, η οποία θα αποτελέσει οδηγό της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των φορέων του Δημοσίου που ακολουθεί».

Ειδικότερα:

-καταργούνται φορείς των οποίων η αποστολή και ο ρόλος μπορεί πλέον να ασκηθεί από κάποια υφιστάμενη δομή συνεκτικότερα. Στο πλαίσιο αυτό αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων, που κρίνεται ότι εξακολουθούν να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, μεταφέρονται σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες του Δημοσίου, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

- συγχωνεύονται οργανισμοί του δημόσιου τομέα και τίθενται σε εκκαθάριση ανώνυμες εταιρείες, προς επίτευξη του στόχου της ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δηµόσιου τοµέα στην κατεύθυνση του περιορισµού του εύρους του.

Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ : | 02/10/2012 13:27
  1. Άμεσο κλείσιμο των πιο πάνω οργανισμών 2.Αμεση παρέμβαση για αξιολόγηση προσωπικού από το ΑΣΕΠ 3.Διάθεση όσων κριθούν ικανοί και απαιτούνται σε άλλες Υπηρεσίες[Σχολεία ,Υπουργεία ,ΟΤΑ κλπ] χωρίς διατήρηση μισθού αλλά μισθός της νέας τους θέσης[ Θυμάστε τους μισθούς των Πιλότων της Ο.Α που μετατάχθηκαν σε Πολεοδομίες κλπ κρατώντας το παχυλό μισθό τους ;] 4.Σωστή αποζημίωση των μη κριθέντων κατάλληλων και ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥΣ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ 10 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ
  απάντηση131
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  achristi i anikani kai i alli | 02/10/2012 08:51
  Proton, den mporei kanenas organismos na ektelesei tin apostoli kanenos allou, dioti i organismi eite einai achristi - kai den uparchei ergo na ektelesti - i einai anikani i ipallili se oles tous organismous na tin ektelesoun. Devteron, gia poso kairo tha ekousoume gi katargisis kai sychonevsis achriston organismon? Edo kai tria chronia ginetai auti i doulia. Kai, apo oti vlepo, i perissoteri einai ekei akoma.
  Makis1
  απάντηση123
   
   
  Τι μου θύμισαν οι σφραγίδες.... | 02/10/2012 04:21
  Όταν παλιά παρουσίασα ελληνικά έγγραφα σε Αμερικανικές αρχές συνήθως με ρώτησαν γιατί εχουν τόσες σφραγίδες. Εμ τους λέω, η κάθε σφραγίδα ειναι και ένας μισθός. Καλά αυτα, αλλα όλους τους αγράμματους πότε θα τους διώξουν; Πήγα στο προξενείο εδω στη νέα Υόρκη για ενα πληρεξούσιο και ο υπάλληλος με ρωτούσε πως γράφετε το Βασίλης . Εγραφε σαν να ήταν στην πρώτη δημοτικού, και με έβαλαν να περιμένω πολλή ώρα επειδη είχανε συζήτηση για το πως μαγειρεύουν το κυνήγι. Έπρεπε να πάω και σε κανά δυο τρεις να μου βάλουν σφραγίδες. Υπόψιν αυτοί μάλλον παίρνουν διπλό μισθό με έξοδα και διπλωματική ασυλία και ποιος ξέρει και τι αλλα.
  KR
  απάντηση404
   
   
  YOU GOT TO BE KIDDING ME. | 01/10/2012 22:55
  «Ελληνική Θαλάσσια Ένωση», το «Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών» what is the purposes of institutions like these; I TOLD YOU THE STATE IS THE PROBLEM! WE HAVE TO WAKE COMRADES THE SOONER THE BETTER.,
  drudge peon
  απάντηση226
   
   
  Ουδείς λόγος ανησυχίας... | 01/10/2012 21:20
  Δεν τρέχει τίποτα παιδιά. Τα λαμόγια στα ΔΣ (και στα πολυτελή "ψυγεία") θα βρούνε κάπου αλλού να τα βολέψουν. Άμα ήταν να θιγούν αυτοί δεν θα είχαμε ελλείμματα αλλά πλεονάσματα και θα σπαζοκεφαλιάζαμε που να τα επενδύσουμε.
  kapar13
  απάντηση261
   
   
   
  XA,XA,XA!!!!!!!!!! | 01/10/2012 20:55
  «Ελληνική Θαλάσσια Ένωση», «Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών», «Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων», «Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» «Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού - Διαβάστε τι είχαν εφεύρει τα διεφθαρμένα κόμματα για να διορίζουν αργόμισθους. Ασχετους οργανισμούς που το έργο τους καλυπτόταν από σωρεία άλλων που προυπήρχαν
  XAXAXA
  απάντηση863
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ... | 01/10/2012 20:38
  Δεν ντρεπεται πια το ΒΗΜΑ και ο δημοσιογραφος κ. Νικολακοπουλος να αναπαραγουν τα ΙΔΙΑ ακριβως ψεμματα που σκορπανε δεξια κι αριστερα οι κυβερνησεις, 3 χρονια τωρα? Ντροπη πια. Ποιον κοροιδευουν?
  ΝΙΚ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  απάντηση3613
   
   
  Eλεος οχι ξανά | 01/10/2012 20:17
  Εχω βαρεθεί να διαβάζω για τα ίδια ακριβώς ιδρύματα εδώ και εναμισυ χρόνο. Αυτό το χαρτί πρέπει να είναι η λίστα Πάγκαλου που την βγάζουν από το συρτάρι κάθε φορά στο παρά ένα κάθε μνημονίου για να δείχνουν στην τρόικα ότι εξορθολογίζουν το δημόσιο τομέα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση735
   
   
  Είστε σίγουροι για τις ανακοινώσεις σας? | 01/10/2012 19:04
  Σχεδόν τίποτα από τις προηγούμενες δεν υλοποιήθηκε. Μόνο ανακοινώσεις βγάζετε σας πήραν χαμπάρι και οι πέτρες.
  gg
  απάντηση712
   
   
  μια ερωτηση | 01/10/2012 18:36
  καλησπερα σας θα ηθελα να μαθω τι θα γινει με το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ αν ειναι για συγχωνευση και για ποτε και τι θα γινει με τους υπαλληλους τους. ευχαριατω πολυ
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  απάντηση348
   
-