Αύξηση λοιμωδών νοσημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας διαπιστώνει έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Η έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ επικεντρώθηκε στις περιοχές της πρωτεύουσας που συγκεντρώνουν πολλούς μετανάστες.

Η έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει λόγο για επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν εκριζωθεί, νεοεμφανιζόμενα νοσήματα και ραγδαία εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων και κινδύνου εκδήλωσης επιδημιών.

Τα λοιμώδη νοσήματα που ανιχνεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η HIV λοίμωξη, η ηπατίτιδα B και C, η ελονοσία, η φυματίωση, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση κυρίως της σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων, καθώς και δερματικά νοσήματα, όπως η ψώρα και η φθειρίαση.

«Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε δραματικές αυξήσεις στον επιπολασμό της HIV λοίμωξης στη χώρα μας» επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνοντας ότι οι αναλύσεις των επιδημιολόγων έδειξαν πως ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Οι νέες μολύνσεις από τον ιό αφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), ενώ σημαντικό ποσοστό αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (55,5%), αλλά με αύξηση νέων κρουσμάτων και σε ετεροφυλόφιλα άτομα (24,6%).

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ «είναι το γεγονός ότι το 12,9% των ατόμων με HIV στη χώρα μας αφορά μετανάστες, με αυτόν τον αριθμό να έχει αυξητικές τάσεις καθώς η εισροή μεταναστών στον ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη».

Τα έως τώρα δεδομένα από τις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ στις πλατείες Ομονοίας, Βικτωρίας, Αττικής, Λαρίσης, Καραϊσκάκη, Αμερικής και στον Βοτανικό, καθώς και τα δεδομένα από την τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσιάζουν αυξήσεις στον επιπολασμό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα κονδυλώματα (HPV), η σύφιλη και η γονόρροια, έξαρση σε λοιμώδη νοσήματα όπως οι ηπατίτιδες και η φυματίωση, αλλά και επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν για χρόνια εξαφανιστεί όπως η πολιομυελίτιδα καθώς και πολλαπλά κρούσματα παρασιτώσεων, αναφέρεται ειδικότερα στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα ποσοστά αυτά αποδίδονται τόσο στην αύξηση της ανδρικής και γυναικείας πορνείας (νόμιμης και μη) όσο και στην τεράστια εισροή αλλοδαπών χωρίς νόμιμα έγγραφα εισόδου και παραμονής και χωρίς εμβολιαστική κάλυψη στις χώρες προέλευσης.

Στα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι λιγότερες από 1.000 γυναίκες στην Ελλάδα είναι αυτές που απασχολούνται νομίμως ως ιερόδουλες και περίπου 20.000 γυναίκες, οι περισσότερες ξένης προέλευσης, ασχολούνται με την παράνομη πορνεία.

Εκτιμάται, επίσης, ότι υπάρχουν 13.000 – 14.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων τα οποία προωθούνται στην πορνεία. Κύριες χώρες προέλευσης των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων που εμπλέκονται στην πορνεία είναι η Νιγηρία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Λευκορωσία.

Στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που οριοθετείται από τις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου-Κολωνού-Πειραιώς-Αγίων Ασωμάτων-Ερμού-Αιόλου έως και τις πλατείες Ομονοίας, Βάθη, Καραϊσκάκη, Αγίου Παντελεήμονα, Βικτωρίας, Αμερικής, καθώς και κατά μήκος των οδών Πατησίων, Αχαρνών και Δροσοπούλου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση γυναικών διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, που εμπλέκονται στην πορνεία.

«Οι πιάτσες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το αθηναϊκό κέντρο. Οι κοπέλες είναι αναρίθμητες, εκδίδονται σε πολύ χαμηλές τιμές, ελάχιστες έχουν κάνει ιατρικές εξετάσεις και βρίσκονται φυλακισμένες από τους προστάτες τους» αναφέρεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ειδικό κεφάλαιο έχει αφιερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ανδρική πορνεία για την οποία αναφέρονται ως στέκια οι πλατείες Κουμουνδούρου, Ομονοίας, Βικτωρίας, ένα τμήμα της οδού Πειραιώς και ορισμένα σημεία της Λ. Συγγρού, ενώ σημειώνεται ότι πολλοί μετανάστες εξαναγκάζονται στην πορνεία για την εξεύρεση εισοδήματος.

Η αξιολόγηση των ομάδων εργασίας ου ΚΕΕΛΠΝΟ διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, σχετικά με την πορεία υλοποίησης προγραμματικής σύμβασης του υπουργείου και του δήμου Αθηναίων.