Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εξετάσεις, όπως έχει ήδη γράψει το «Βήμα», εντάσσονται σε μία σειρά δράσεων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να στηρίξει τις οικογένεις των μαθητών τη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ο υφυπουργός Παιδείας κ.Θεοδωρος Παπαθεοδώρου, υπέγραψε σήμερα συμφωνία συνεργασίας με τον Πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Προαγωγής Υγείας, δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη. Η συμφωνία περιλαμβάνει καρδιολογικές, οφθαλμολογικές, οδοντιατρικές εξετάσεις, καθω΄ς επίσης και εξετάσεις για περιπτώσεις σκολίωσης, κύφωσης κλπ.

Γιατροί του Δικτύου με κινητές μονάδες θα πηγαίνουν στα σχολεία σε μέρες και ώρες που θα έχουν προσυμφωνηθεί για να υποβάλουν τους μαθητές (εφόσον υπάρχει βέβαια η συμφωνία των γονέων τους), στις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Όπως δήλωσε μάλιστα σε σχετική συνέντευξη τύπου την Πέμπτη ο κ. Παπαθεοδώρου, εκτός από τις εξετάσεις θα αναληφθούν πρωτοβουλίες πρόληψης και ενημέρωσης των μαθητών για θέματα υγείας με την έκδοση φυλλαδίων και, εν γένει, έντυπο υλικό με χρήσιμες πληροφορίες, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και κανόνες διατροφής.

Επιπλέον, οι μαθητές θα διδάσκονται πως να παρέχουν και πρώτες βοήθειες, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου εξοικειώνται από νωρίς με παρόμοια θέματα.

Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ακόμη ότι η συνεργασία των σχολείων με τους γονείς θα είναι απολύτως απαραίτητη, ενώ κατόπιν συνεννόησης μαζί τους θα γίνονται οι εξετάσεις και θα εκδίδεται η «καρτέλα» του μαθητή που θα είναι «καρτέλα υγείας».

Από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μπορούν οι γιατροί να μπουν στα σχολεία και να παράσχουν ιατρική υποστήριξη. Όπως έγινε γνωστό, σύντομα θα επιλεγούν τα πρώτα σχολεία μεταξύ 160 Καλλικρατικών δήμων που θα μπουν στο πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόζεται αρχικά σε πιλοτική βάση. Στόχος βέβαια είναι σύντομα να γενικευθεί σε όλα τα σχολεία.

Πάντως, τόσο ο υφυπουργός όσο και ο Γ. Πατούλης τόνισαν την σημασία και την αναγκαιότητα της πρόληψης και όπως είπαν θα αρχίσει το πρόγραμμα αυτό με την ενημέρωση των μαθητών και τα ενημερωτικά φυλλάδια που θα μοιρασθούν στα σχολεία.
Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι υπάρχουν ομάδες εθελοντών-γιατρών που θα διατεθούν για το πρόγραμμα, ενώ ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθεί και το ΕΣΠΑ, για όσες δράσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ο υφυπουργός Παιδείας ωστόσο, ρωτήθηκε σήμερα και για τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία. Όπως είπε έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοποθέτηση μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού, προχωράει η τελευταία φάση των αποσπάσεων, ενώ ως την ερχόμενη εβδομάδα με τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, θα ολοκληρωθεί και η στελέχωση των σχολείων ειδικής αγωγής.