Ηρεμία επικράτησε τη Δευτέρα στις φυλακές Κορυδαλλού μετά τη εξέγερση των κρατουμένων το βράδυ της Κυριακής με αφορμή την κινητοποίηση των μουσουλμάνων το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πλατεία Ομονοίας κατά της ταινίας για τον Μωάμεθ.

Στα κελιά τους κλειδωμένοι παρέμειναν, τουλάχιστον έως το μεσημέρι, οι κρατούμενοι της Ε πτέρυγας, που είναι στην πλειοψηφία τους αραβόφωνοι μουσουλμάνοι και προκάλεσαν φθορές στο προαύλιο και εντός του κτιρίου, ενώ έβαλαν φωτιά σε χώρο που χρησιμοποιείται από το ΚΕΘΕΑ με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές.

Η ένταση στις φυλακές ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα όταν κρατούμενοι από την πρώτη πτέρυγα, κυρίως αλλοδαποί, βρίσκονταν στο προαύλιο, φώναζαν συνθήματα και πετούσαν διάφορα αντικείμενα όπως αυγά και ντομάτες στους άντρες της εξωτερικής φρουράς. Σταδιακά η εξέγερση επεκτάθηκε και στις άλλες τέσσερις πτέρυγες και μάλιστα στην Γ πτέρυγα, όπου το 70% των κρατουμένων είναι μουσουλμάνοι, που έβαλαν φωτιές σε στρώματα και σεντόνια. Στην πτέρυγα ΣΤ οι κρατούμενοι που εκτίουν ποινή φυλάκισης κυρίως για οικονομικά εγκλήματα δεν συμμετείχαν στα επεισόδια.

Ξαφνικά άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα από το προαύλιο στο δρόμο έξω από τις φυλακές όπου βρίσκονταν διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών.

Στη συνέχεια οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους και έγινε καταμέτρηση τους με εξαίρεση αυτούς στην πέμπτη πτέρυγα, που παρέμειναν στο προαύλιο και προχωρούσαν σε φθορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες λόγω της έκρυθμης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η εξέγερση, έσπευσαν στις φυλακές ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελέας.

Τελικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αφού οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έκαναν χρήση χημικών κατάφεραν να εξαναγκάσουν τους κρατούμενους να αποχωρήσουν από το προαύλιο και να επιστρέψουν στα κελιά τους.