Αντιδράσεις σε κόμματα της Αριστεράς και πολλούς χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter) προκάλεσε η ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ της σύλληψης ενός 27χρονου ο οποίος διατηρούσε σελίδα με στοιχεία (http://www.facebook.com/gerontas.pastitsios) .

O νεαρός συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή το πρωί, 21 Σεπτεμβρίου, στην Εύβοια και το Σάββατο αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα. Ωστόσο παραπέμφθηκε να δικαστεί αύριο Τετάρτη στο Αυτόφωρο.

H σύλληψη του 27χρονου, συνέπεσε χρονικά με σχετική επερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, την οποία είχε καταθέσει στις 18 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονται πως οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του νεαρού δεν σχετίζονται με την ερώτηση της Χρυσής Αυγής αλλά είχαν ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν.

Ειδικότερα, όπως λένε, πριν από δυο μήνες ξεκίνησαν να δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα (email) σύμφωνα με τα οποία, με τις αναρτήσεις του στο Facebook, ο 27χρονος προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα. Μάλιστα πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν πως οι καταγγελίες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «για το υβριστικό και βλάσφημο περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χωρών σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέχεια σχηματίστηκε δικογραφία και στις 15 Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον νεαρό. Αρχικά κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη στο Βόλο όπου δραστηριοποιείται ο 27χρονος ως ιχθυοκαλλιεργητής όμως δεν τον βρήκαν. Στη συνέχεια έμαθαν πως κατοικεί στα Ψαχνά Ευβοίας όπου τελικά τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν, παρουσία εισαγγελέα.

Αστυνομικές πηγές σημείωναν πως ο 27χρονος ζήτησε συγνώμη και παραδέχθηκε πως υπήρχε υπερβολή μέσα σε αυτό το «παιχνίδι» δηλώνοντας μάλιστα πως δεν περίμενε ότι θα συλληφθεί. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν, πως ένα από τα επιβαρυντικά στοιχεία στα οποία έδωσε βάρος ο εισαγγελέας είναι φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί από άλλα μέλη της σελίδας με θρησκευτικές εικόνες που είχαν υποστεί αλλοίωση με προσβλητικό χαρακτήρα.

Σε βάρος του νεαρού σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας με την κατηγορία της κακόβουλης βλασφημίας και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισαν στο Facebook την σελίδα η οποία «περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού».

Από την ψηφιακή έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, εξακριβώθηκαν τα αρχεία καταγραφής (logfiles) και τα ηλεκτρονικά ίχνη του διαχειριστή – χρήστη της σελίδας.

Στο σπίτι του νεαρού βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός υπολογιστής (laptop). Όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, από την αυτοψία στον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαπιστώθηκε ότι διαχειριστής της ήταν ο 27χρονος.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης εκδήλωσε την επιθυμία μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη του νεαρού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν ο νόμος εξισώνει την βλασφημία με την παιδεραστία ,είναι άδικος . Θέλω να παραστώ ως μάρτυρας υπεράσπισης , του 27χρόνου που συνελήφθη».

Επίσης σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων «η σύλληψη του εικοσιεπτάχρονου στην Εύβοια με την κατηγορία της βλασφημίας αποτελεί κορυφαία πράξη παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, που κανονικά θα έπρεπε να την προφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού. Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2012 να συλλαμβάνεται πολίτης εξαιτίας σατιρικού σχολιασμού σε προσωπική σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που συμβαίνει μόνο σε θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Ιράν. Η τρόικα εσωτερικού δεν ισοπεδώνει μόνο τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Και είναι πραγματικά λυπηρό ότι αυτό γίνεται επί υπουργίας του Αντώνη Ρουπακιώτη».

Ακόμη σε ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζεται ότι: «Πρόκειται για μια σύλληψη η οποία αφενός, στο συμβολικό επίπεδο, δείχνει ένα κράτος πρόθυμο να ανταποκριθεί τάχιστα στις επιταγές της Χρυσής Αυγής, αφετέρου αντίκειται στην ελευθερία του λόγου, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την έχει ορίσει: η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να περιορίζεται σε ιδέες και πληροφορίες ευρείας αποδοχής, αλλά να περιλαμβάνει και αυτές που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες αντιλήψεις».

Σημειώνεται επιπλέον πως: «Συλλήψεις τέτοιου φονταμενταλιστικού χαρακτήρα —οι οποίες δεν προσιδιάζουν σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, αλλά σε θεοκρατικά καθεστώτα— προσβάλλουν όχι μόνο την ελευθερία του λόγου, αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς πρόκειται για μισαλλόδοξες, μεσαιωνικές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται επ’ ονόματί τους. Αμαυρώνουν δε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς».


Δήλωση στήριξης από τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι κυρίες Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, και ο κ. Δ. Τσουκαλάς, τάσσονται με δήλωσή τους κατά της σύλληψης και παραπομπής στο αυτόφωρο του 27χρονου δημιουργού της σατιρικής σελίδας στο facebook «Γέρων Παστίτσιος», υποστηρίζοντας ότι «είναι αδιανόητη για δημοκρατική πολιτεία, καθώς αναιρεί βασικά συνταγματικά δικαιώματα». Και κάνουν λόγο για «πράξη σκοταδισμού, υποκριτική και απαράδεκτη από κάθε άποψη».

Στην δήλωσή τους αναφέρονται τα εξής: «Πρώτα απ’ όλα, πλήττεται στον πυρήνα της η ελευθερία της έκφρασης. Διώκεται ο δημιουργός μιας ιστοσελίδας σατιρικής, όπου εκφράζονταν απόψεις (με τρόπο μάλιστα πολύ πιο συγκρατημένο από ό,τι σε επιθεωρήσεις και σίγουρα από ό,τι στις αριστοφανικές κωμωδίες), που δεν προέτρεπε σε καμία βιαιοπραγία ή έκνομη πράξη, ενώ κίνητρό της ήταν να καυτηριάσει την ανευθυνότητα και τον τσαρλατανισμό που διακινούσαν ακροδεξιά έντυπα. Δηλώνουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στον εικοσαεπτάχρονο.

Αν συνυπολογίσουμε ότι για τη σύλληψη του δημιουργού κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός (αναζήτηση των ιχνών στο διαδίκτυο, εντοπισμός του, έφοδος στο σπίτι, σύλληψη και αυτόφωρο), σε συνδυασμό με τη σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής που ζητούσε τη δίωξη, το σκηνικό είναι εφιαλτικό. Και γίνεται ακόμα εφιαλτικότερο, όταν αναλογιστούμε, την ίδια στιγμή, τα αλλεπάλληλα ρατσιστικά εγκλήματα που μένουν ατιμώρητα, την ασυλία της ακροδεξιάς βίας, και την προκλητική αδράνεια των διωκτικών μηχανισμών.

Η υπόθεση αυτή πλήττει ευθέως, σε διεθνές επίπεδο, την εικόνα της Ελλάδας ως ελεύθερου και δημοκρατικού κράτους. Εκτός από την άμεση αθώωση του εικοσιεπτάχρονου, που είναι ασφαλώς το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κανείς, ζητάμε την απερίφραστη καταδίκη τέτοιων φρονηματικού τύπου διώξεων και της λογοκρισίας, την άμεση κατάργηση του αναχρονιστικού νόμου περί βλασφημίας».