«Εμπνευσμένο» από το κίνημα της πατάτας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλλει προσπάθειες να οργανώσει αγορές αγροτών, γνωστές στην Ευρώπη ως Farmers Markets.

Στόχος είναι να κλείσει η ψαλίδα στις τιμές μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. «Ηδη ξεκινούν δύο τέτοιες αγορές αγροτών, τα γνωστά Farmers Markets, όπου οι γεωργοί μπορούν να διαθέτουν κάθε Σάββατο, απευθείας τα προϊόντα τους, στον καταναλωτή», επεσήμανε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης.

Ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Παρίση Μουτσινά, αναφέρθηκε στα περίφημα δημοπρατήρια με τα οποία σχεδιάζεται να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων.

Οπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, γίνονται προσπάθειες να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές ώστε να μην γίνει σπατάλη χρημάτων. «Για παράδειγμα υπάρχει μια πολύ σημαντική υποδομή στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις που για πρώτη φορά αξιοποιούμε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τα Επιμελητήρια, να οργανώσουμε για πρώτη φορά ένα δημοπρατήριο. Θα αποκτήσουμε εμπειρία, παράλληλα με τη μελέτη που έχουμε αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την οποία περιμένουμε να παραδώσει εντός των επομένων 2 μηνών», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά στο Ενιαίο Μητρώο για τους Εμπόρους Αγροτικών Προϊόντων ετοιμάζονται δύο τροπολογίες καθώς αν και η νομοθεσία ολοκληρώθηκε υπήρξαν δυσλειτουργίες. «Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα τους και δώσαμε παράταση 3 μηνών έως το τέλος του έτους», είπε ο κ. Τσαυτάρης.

Αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες σήμερα υποφέρουν εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας – υπολογίζονται σε περίπου 800.000 άτομα- επεσήμανε ότι το υπουργείο εξασφάλισε από τον άξονα της επισιτιστικής βοήθειας 20 εκατ. ευρώ για να διανείμει πέντε βασικά προϊόντα.

«Το πρώτο εξ αυτών είναι ρύζι αξίας άνω των 4 εκατ. ευρώ. Αν είχε ολοκληρωθεί η εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων που έθεσε ένας εκ των διαγωνιζομένων θα είχε ολοκληρωθεί και η προώθηση των μακαρονιών. Η βοήθεια ισχύει, επίσης, για το λάδι, τη φέτα και τη γραβιέρα», ανέφερε.