Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας για το μεταναστευτικό. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια και Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ.Μουσουρούλη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και ειδικότερα για το ζήτημα της αποτροπής μεταναστευτικού ρεύματος από τη Συρία. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και αποφασίσθηκε η από κοινού αντιμετώπιση του ζητήματος με τα Σώματα Ασφαλείας.

– Οπως επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π.Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης: «Με εντολή του Πρωθυπουργού εντείνουμε το συντονισμό μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων για να αντιμετωπίσουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, το θέμα της λαθραίας μετανάστευσης. Βεβαίως, δίπλα σε αυτό το θέμα, είναι ξεχωριστό θέμα το δεύτερο, δημιουργείται πλέον ένα κύμα προσφύγων και όχι λαθρομεταναστών, προσφύγων που προέρχεται από
τη Συρία.

Έχουμε μαζική έξοδο Συριακού πληθυσμού, το οποίο και αυτό αποτελεί ένα δεύτερο κεφάλαιο και ένα δεύτερο αντικείμενό μας, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, βασιζόμενοι στις συμφωνίες που προέρχονται και στο διεθνές δίκαιο και στις συμφωνίες που απορρέουν από τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος «θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει, με βάση τον καταστατικό χάρτη το Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με βάση το διεθνές δίκαιο, τιμώντας την παράδοση του Ελληνικού Έθνους από τα χρόνια της Ελληνικής Κλασικής Αρχαιότητας μέχρι σήμερα. Αυτό είναι ένα κεφάλαιο και είμαστε εδώ ακριβώς για να συζητήσουμε πολιτικές και να εξειδικεύσουμε πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπάρχει, όμως και ένα δεύτερο κεφάλαιο που αφορά τη λαθρομετανάστευση. Η λαθρομετανάστευση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.Ήδη τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στον Έβρο, μεταφορά συνοριοφυλάκων, και ούτω κάθ’ εξής, έχουν οδηγήσει σε μία ανάσχεση του ρεύματος στη περιοχή. Αντίθετα, τον τελευταίο καιρό καθώς προχωρούν και οι εξελίξεις στη Συρία, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της
χώρας μας που προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα».

– Ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων επεσήμανε, «ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε επίσης το πώς θα
πετύχουμε την ανάσχεση στα ανατολικά σύνορα της Χώρας, στο Αιγαίο Πέλαγος των λαθρομεταναστευτικών ροών, για την οποία είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία των τριών υπουργείων, των στελεχών τους, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, του Λιμενικού σώματος και της Αστυνομίας
».

– Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι η λαθρομετανάστευση είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι ένα πρόβλημα που η χώρα μας δυστυχώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της. Το βάρος είναι δυσανάλογο.

«Είναι αλήθεια», επεσήμανε, «ότι οι μεταναστευτικές ροές στα Ανατολικά θαλάσσια σύνορα είναι αυξημένες. Εφαρμόζουμε με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση ένα διακλαδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που ήδη έχει φέρει αποτέλεσμα. Όσον αφορά στο Λιμενικό Σώμα η προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί και έχει γνωστοποιηθεί σε όλους σας αφορά την ενίσχυση πλωτών και εναέριων μέσων και υποστήριξη αυτών από τη FRONTEX η οποία έχει ενεργοποιηθεί και έχει παρατείνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τον οποίον και χρηματοδοτεί με επιπλέον πόρους».

Το μεσημέρι για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με την παρουσία των τριών υπουργών.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Δένδιας δήλωσε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι Σύριοι πρόσφυγες έχουν φθάσει έως τα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν έναν τρόπο για να προωθηθούν προς την Ευρώπη και οι συσκέψεις έχουν σκοπό τη λήψη μέτρωνπροκειμένου όπως χαρακτηριστικά είπε, να «θωρακίσουμε το Αιγαίο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κύμα προσφύγων δεν έχει φθάσει ακόμα σε μεγάλους αριθμούς στην Ελλάδα, αλλά η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη και στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε πως «είμαστε έτοιμοι να δεχθουμε οποιαδήποτε πρόκληση».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει επαφές σε τρεις άξονες για το θέμα. Σε πρώτη φάση με την Τουρκία η οποία έχει πει πως μπορεί να δεχθεί έως 130.000 μετανάστες και αυτή τη στιγμή στη χώρα βρίσκονται 86.000. Ωστόσο στόχος της είναι να ζητήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να της επιτραπεί να δημιουργήσει ζώνες αποτροπής λαθρομεταναστών εντός της Συρίας, κάτι που ωστόσο φαντάζει δύσκολο.

Σε δεύτερη φάση η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με την κυπριακή έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν προς τα εκεί μεταναστευτικές ροές από Συρία, Ισραήλ ή άλλη χώρα.

Ο τρίτος άξονας της πολιτικής κινείται στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Δηλαδή θα περιμένει η ελληνική κυβέρνηση να δει εάν και πόσοι μετανάστες θα έρθουν προς τη χώρα μας και θα αντιμετωπίσει εκείνη τη στιγμή το πρόβλημα.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η έκκληση για βοήθεια του δημάρχου Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα, στις αρχές του μήνα, ο οποίος κατήγγειλε ότι κάθε ημέρα αποβιβάζονται στο νησί κατά μέσο όρο 20 παράνομοι μετανάστες.

Επιπλέον, στη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της λειτουργίας των στρατοπέδων κράτησης μεταναστών, προκειμένου να εξεταστεί πώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Αναλυτική η δήλωση του κ. Ν. Δένδια