Ο τρύγος έχει ξεκινήσει και το Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου υπόσχεται και φέτος, με το ανάλογο αντίτιμο, να μεταφέρει στον ελληνικό αμπελώνα όσους μικρούς και μεγάλους επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του. Και να τους μάθει τα πάντα από πρώτο χέρι. Από τη συγκομιδή μέχρι το πατητήρι και την οινοποίηση, με όλη την κούραση αλλά και το γλέντι που συνοδεύουν αυτές τις μέρες τον αμπελουργό.

Οι επισκέπτες στο «Τρυγοπάτι», τη γιορτή που οργανώνεται στο Λαύριο, από την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, θα επισκεφθούν τους βιολογικούς αμπελώνες, θα φορέσουν αγροτικά καπέλα και θα στρωθούν στη δουλειά σε ένα περιβάλλον που μοιάζει παραμυθένιο για τα παιδιά που μεγαλώνουν στην πόλη.

Το σχετικό Εκπαιδευτικό Βιωματικό Πρόγραμμα διοργανώνεται για δέκατο συνεχή χρόνο από την Εταιρεία Μελέτης, Καταγραφής, Διατήρησης και Ανάπτυξης Περιβαλλοντικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Χρυσαλίδα». Τα προηγούμενα χρόνια το επισκέπτονταν κατ’ έτος πάνω από 20.000 μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα και φοιτητές Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο.

Οι αμπελώνες αυτές τις μέρες πλημμυρίζουν με τραγούδια και αστεία από τους μικρούς και μεγάλους μαθητευόμενους αγρότες, οι οποίοι γεμίζουν τα καλαθάκια τους με σταφύλια και τα μεταφέρουν στα πέτρινα πατητήρια του πάρκου.

Οταν ξεκινά η διαδικασία του «πατήματος» όλοι βγάζουν τα παπούτσια τους και αρχίζουν να πατάνε τα σταφύλια μέχρι να βγει ο μυρωδάτος μούστος. Έπειτα, περνάνε μια βόλτα από τις στροφιλιές, στις οποίες μαθαίνουν πώς βγαίνει ο τελευταίος χυμός από τα σταφύλια και μετά επισκέπτονται τις δεξαμενές, όπου βράζει ο μούστος.

Οι μαθητευόμενοι αγρότες φτάνουν στο τελικό στάδιο, το οποίο είναι η τοποθέτηση του μούστου σε βαρέλια και η εμφιάλωσή του για να επιβραβευθούν με ένα μπουκάλι κρασί από την περυσινή χρονιά.

Οι επισκέπτες του πάρκου θα έχουν την δυνατότητα να δουν και να δουλέψουν με τα παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία του αμπελουργού και του οινοπαραγωγού, τα οποία ζωντανεύουν στα χέρια τους και τους μεταφέρουν σε άλλες εποχές, υπόσχονται οι διοργανωτές.

Καθημερινά λειτουργούν δύο προγράμματα διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών, από τις 9:30 π.μ. μέχρι τις 10:45 π.μ. και από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 12:15 μ.μ.

Το κόστος συμμετοχής είναι 9 € για τα παιδιά και 5 € για τους ενήλικες.

Για τα γκρουπ παιδιών οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τον αριθμό τους:

– από 26 μέχρι 39 άτομα 8 €
– από 40 μέχρι 69 άτομα 7 €
– και για πάνω από 70 άτομα 6 €