Κυνήγι χαμένου θησαυρού, διαγωνισμός γευσιγνωσίας, εργαστήρι γεύσης για παιδιά και γευστική δοκιμή μουσταλευριάς, περιλαμβάνουν τα «ΒορΟινά» τα οποία διοργανώνει η Ένωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος στην πρώτη προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

Τα «ΒορΟινά» πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 2004 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε μία ή δύο ακόμη πόλεις, οι οποίες αλλάζουν κάθε χρονιά. Εφέτος, πέρα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Χαλκιδική με μεγάλη επιτυχία στις 28 Ιουνίου.

Η Ένωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος αριθμεί σήμερα 36 μέλη, των οποίων τα οινοποιεία βρίσκονται από τα Τέμπη μέχρι την Θράκη και στις εκδηλώσεις αυτές φιλοξενούνται τα κρασιά και τα αποστάγματα από τους αμπελώνες τους.

Κυνήγι χαμένου θησαυρού

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά και αποτελεί ένα παιχνίδι δέκα ερωτήσεων – γρίφων, οι οποίες είναι αλυσίδα και είναι σχετικές με τα οινοποιεία και τα κρασιά, τα οποία βρίσκονται στα περίπτερα του χώρου. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να προμηθευθεί την σελίδα με τις δέκα ερωτήσεις και ν’ αρχίσει την εξερεύνηση στα εκθεσιακά σταντ οκτώ διαφορετικών οινοποιείων του δικτύου των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας για να βρει τις απαντήσεις. Όσοι βρουν όλες τις απαντήσεις θα μπουν σε μία κλήρωση, όπου θα βγουν δέκα νικητές με έπαθλο τον γευστικό «θησαυρό»: ένα κιβώτιο με έξι φιάλες εκλεκτού κρασιού.

«Κάθε χρόνο θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό για να εντυπωσιάζουμε τους επισκέπτες μας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε διοργανώσει και τις εκδηλώσεις «Ανοιχτές Πόρτες», οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε άνοιξη. Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις ο κάθε ένας μπορεί να ακολουθήσει οκτώ διαδρομές από το δίκτυο δρόμων κρασιού, στο οποίο βρίσκονται 41 οινοποιεία. Μέσα από αυτό το ταξίδι οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τα οινοποιεία αλλά και να γευθούν τις τοπικές γεύσεις μέσα από τα παρασκευάσματα γυναικείων συνεταιρισμών και να διαμείνουν στο μέρος σε ξενώνες. Έχουμε να προτείνουμε στον επισκέπτη έναν τουριστικό προορισμό, ο οποίος είναι οργανωμένος και μπορεί να του προσφέρει μια ευχάριστη και εκπαιδευτική εμπειρία», αναφέρει η κυρία Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας Οίνοι Βορείου Ελλάδος.

Οι πόρτες των βορειοελλαδικών οινοποιείων ανοίγουν παραδοσιακά τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και πέρυσι πέρασαν από τα 36 συμμετέχοντα οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος περισσότερα από 8000 άτομα.

Διαγωνισμός γευσιγνωσίας
Στην είσοδο της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα δίνουν τα 5 ευρώ για την συμμετοχή τους και θα παραλαμβάνουν ένα κρυστάλλινο ποτήρι ειδικό για γευσιγνωσία, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον διαγωνισμό γευσιγνωσίας μονοποικιλιακών οίνων από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με την ένδειξη ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

«Η γευσιγνωσία είναι τυφλή καθώς τα μπουκάλια τυλίγονται με μαύρες σακούλες και κρύβονται οι ετικέτες πλήρως. Ο κόσμος δοκιμάζει και προσπαθεί να μαντέψει τις ποικιλίες του κάθε κρασιού. Οι νικητές θα κερδίσουν κι εκείνοι με κλήρωση ένα κουτί με έξι φιάλες κρασιού» προσθέτει η κυρία Ανθίδου.

Οι επισκέπτες μπορούν να γευθούν πέρα από τις διάφορες ποικιλίες οίνου διάφορα εδέσματα από τους γυναικείους συνεταιρισμούς Κοκκινογείων Δράμας και Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, όπως πίτες και μαρμελάδες, πιπεριές Φλωρίνης από τον Ναουμίδη, καβουρμά και λουκάνικα από βουβαλίσιο κρέας από τον Χασαπάκη της Ροδόπολης Σερρών, πάστα μελιτζάνας και ντολμαδάκια από τα αμπελόφυλλα Μαριάννας με έδρα την Νέα Γωνιά Θεσσαλονίκης.

Εργαστήρι γεύσης για παιδιά

«Στις προσπάθειες μας ν’ ανοίξουμε την εκδήλωση και να αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για όλη την οικογένεια σκεφτήκαμε να συνεργαστούμε με την « Μαρμίτα», η οποία θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο Μαγειρικής για παιδιά άνω των πέντε ετών, όπου οι μικροί μας φίλοι θα ενημερωθούν για τα σταφύλια και για το πώς παρασκευάζεται το κρασί και έπειτα θα κατασκευάσουν σταφυλομπουκίτσες, ένα γλύκισμα σαν ταρτάκια», αναφέρει η κυρία Ανθίδου.

Στον χώρο θα υπάρχει κι ένα περίπτερο γευστικής δοκιμής «Μουσταλευριάς», την οποία θα έχουν φτιάξει μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, από τις 18.00 μέχρι τις 23.00, στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με θέα τον Θερμαϊκό και τον Λευκό Πύργο.