Αλυσιδωτή μορφή παίρνουν οι κινητοποιήσεις στον χώρο της περίθαλψης, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Υγείας.

Από το πρωί της Τετάρτης απεργούν νοσοκομειακοί γιατροί και φαρμακοποιοί του Πειραιά – οι συνάδελφοί τους στα φαρμακεία της υπόλοιπης χώρας συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Παράλληλα οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας μέχρι τις 19/9.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι προμηθευτές ιατρικών ειδών. Προειδοποιούν ότι από την Παρασκευή σταματούν να προμηθεύουν με υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα είδη τα Δημόσια Νοσοκομεία αν δεν πληρώνονται τοις μετρητοίς.

Σε οκτώ μεγάλα Νοσοκομεία που παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών οι προμηθευτές προχωρούν στην πλήρη διακοπή των παραδόσεων των προϊόντων τους. Τα νοσοκομεία αυτά είναι ο Ευαγγελισμός, η Αγία Όλγα, το Αττικόν, το Σισμανόγλειο, το Τζάνειο, και τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ρόδου και Καλαμάτας.

Συνολικά τα νοσοκομεία οφείλουν στις εταιρείες του κλάδου 200 εκατ. ευρώ εδώ και 1,5 χρόνο χωρίς να υπολογιστούν οι οφειλές του 2009.


«Οι φαρμακοποιοί δεν είναι πρόβατα»
Την έντονη αντίδρασή τους στην πρόθεση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου να επιτρέψει τη διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων και σε άλλους χώρους, πλην των ιδιωτικών φαρμακείων, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Αττικής.

«Ο υπουργός Υγείας και κάθε υπουργός Υγείας, τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθεί με εκβιασμούς και παραπληροφόρηση, να αποφύγει την καταβολή των οφειλομένων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία. Ο νυν Υπουργός Υγείας, αντί να ευγνωμονεί τους φαρμακοποιούς που επί μήνες τώρα με δικά τους κεφάλαια πασχίζουν να καλύψουν την μεγάλη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων, εξασφαλίζοντας μέχρι σήμερα την φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, εκβιάζει τα φαρμακεία αγνοώντας τις πρόσφατες προεκλογικές δεσμεύσεις του νυν πρωθυπουργού κου Σαμαρά», τονίζεται σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας δηλώνουν ότι «οι φαρμακοποιοί δεν είναι πρόβατα και δεν υπακούουν σε κομματικές πιέσεις και εντολές, από οπουδήποτε και αν προέρχονται», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργο Πατούλη, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει τη συμπαράστασή του προς τους φαρμακοποιούς.

Επίσης, το πρωί της Πέμπτης η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οργανώνει πανελλαδική σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων των Νοσοκομείων, των Προνοιακών Μονάδων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ.

Εν τω μεταξύ εντολή να πιστωθούν οι διανεμητικοί λογαριασμοί των φαρμακευτικών συλλόγων, αλλά και των υπολοίπων φαρμακείων της χώρας, για την εξόφληση του Ιουνίου, έδωσε πριν από λίγη ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Επίσης, δόθηκε εντολή να πιστωθούν ταυτόχρονα και οι λογαριασμοί των γιατρών, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αποδείξεις για τον μήνα Ιούνιο.

«Ακόμη και όταν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες συσκέπτονται επί μακρόν και βασανίζουν τους πολίτες η Πολιτεία οφείλει να είναι συνεπής. Από εκεί και πέρα ο καθένας με την συνείδηση του και αναλαμβάνει τις ευθύνες του», δήλωσε ο κ. Σαλμάς και πρόσθεσε: «Σήμερα , σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δόθηκε εντολή να εξοφληθεί ο μήνας Ιούνιος για φαρμακοποιούς και γιατρούς».

Στάση εργασίας στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων την Πέμπτη

Τετράωρη στάση εργασίας (9 πμ – 1 μμ) κάνουν την Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων της χώρας.

Οπως αναφέρουν, οι δομές αναγκάζονται να λειτουργούν περίπου με το 25% της προβλεπόμενης κεντρικής χρηματοδότησής τους. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον 20 Κέντρα Πρόληψης έχουν ήδη οδηγηθεί σε αδυναμία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών και μισθοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα Κέντρα Πρόληψης και να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές του υπουργείου Εσωτερικών και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, που ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ.