Εναν τρυγγίτη, ένα σπάνιο για την Ευρώπη παρυδάτιο είδος το οποίο αναπαράγεται στη Βόρεια Αμερική, παρατήρησαν στον χώρο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» τα μέλη της Ομάδας Παρακολούθησης Πανίδας της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του αερολιμένα.
Κατά καιρούς περιπλανώμενοι τρυγγίτες εμφανίζονται σε περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου, κυρίως κατά τη φθινοπωρινή μεταναστευτική περίοδο. Για την Ελλάδα ωστόσο, πρόκειται γαι την πρώτη επίσημη καταγραφή του είδους.
Την είδηση υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι έλληνες παρατηρητές πουλιών και αρκετά μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας είχαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν τις τελευταίες ημέρες το είδος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σπάνιες αφίξεις πουλιών στον αερολιμένα των Σπάτων. Ο τρυγγίτης αποτελεί ένα από τα 188 είδη που έχουν καταγραφεί στην περιοχή του «Ελευθέριος Βενιζέλος».
«Αν και ο τρυγγίτης είναι ένα τυπικό βορειοαμερικανικό πουλί, τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι παρατηρήσεις του στον ευρωπαϊκό χώρο. Στην Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων εκτιμούσαμε ότι ήταν θέμα χρόνου να καταγραφεί και στην Ελλάδα», σημειώνει ο γραμματέας της Επιτροπής κ. Νίκος Προμπονάς.
Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αυξητική τάση αξιοσημείωτων και σπάνιων παρατηρήσεων πουλιών. Το γεγονός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αντίστοιχη αύξηση τόσο των Ελλήνων που παρατηρούν το φυσικό περιβάλλον αλλά και παρατηρητών από το εξωτερικό, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον ορνιθοτουρισμό.