Να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Μνημόνιο 2 για την απομάκρυνση εντός του 2012 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που προέρχονται από τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και να δρομολογήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση ως το 2015 συνολικά 150.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο πιέζει την κυβέρνηση η τρόικα.

Οι εκπρόσωποι της δανειστών της χώρας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της και να θέσει σε εφεδρεία για έναν χρόνο, που στην πράξη σημαίνει απόλυση, «15.000 άτομα πλεονάζοντος προσωπικού από τους φορείς ή μονάδες που κλείνουν ή ελαττώνονται σε μέγεθος».

Το προσωπικό αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη της τρόικας, θα πρέπει να τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία και να του «καταβάλλεται ποσοστό 60% των βασικών τους αποδοχών (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπλέον αποδοχών) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνεται».

«Αυτή η χρονική περίοδος των 12 μηνών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μνημόνιο 2 το οποίο έχουν αναγάγει σε… Ευαγγέλιο τα στελέχη της τρόικας, «μπορεί να παραταθεί μέχρι τους 24 μήνες για το προσωπικό το οποίο είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι πληρωμές στο προσωπικό καθ’όν χρόνον ευρίσκεται υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θεωρούνται τμήμα των πληρωμών της αποζημιώσεώς τους».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, φέρεται απρόθυμη να συνηγορήσει σε αυτή την απαίτηση και προκρίνει την ανάγκη να τεθεί και αυτό το προσωπικό στη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει για το σύνολο του προσωπικού του δημόσιου τομέα στις αρχές του 2013. Η απόφαση αυτή της κυβέρνηση αποτυπώνεται μάλιστα και στη νομοθετική ρύθμιση την οποία έχει καταρτίσει ήδη για την κατάργηση των πρώτων 21 από τους περίπου 250 συνολικά φορείς του Δημοσίου. Στη εν λόγω ρύθμιση προβλέπεται ότι το προσωπικό των εν λόγω φορέων που αγγίζει τα 5.000 άτομα δεν θα απολυθεί ούτε θα τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας, αλλά θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα ενταχθεί κανονικά στη διαδικασία της αξιολόγησης όπως και το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, αποδέχεται τη δέσμευση ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο τομέα 150.000 υπάλληλοι ως το τέλος του 2015. Αντί για απολύσεις, όμως, προσωπικού προκρίνει:

Πρώτον, την πρόωρη συνταξιοδότηση με την παροχή σχετικών κινήτρων που θεωρεί ότι θα έχει σοβαρά αποτελέσματα καθώς το 40% περίπου των δημοσίων υπαλλήλων υπερβαίνουν σήμερα τα 50 έτη,

Δεύτερον, την απόλυση των επίορκων και ανίκανων υπαλλήλων μέσω της αξιολόγησης του προσωπικού, κάτι το οποίο μάλιστά μπορεί να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καν την ανάληψη νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας αλλά μόνον με την εφαρμογή του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως διαμορφώθηκε μετά και την ψήφιση του νέου πειθαρχικού δικαίου για το Δημόσιο.

Κατά τ΄ άλλα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των δαπανών από την συρρίκνωση των δομών του κράτους, που μπορεί να υπερβεί και το 50%, όπως δείχνουν οι προτάσεις των ομάδων αξιολόγησης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο και, ταυτόχρονα, αναγνωρίζει μία σειρά δεσμεύσεις της χώρας μας στο δεύτερο μνημόνιο.

Ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις;

Πρώτον, να επικαιροποιεί και να δημοσιεύει σε τριμηνιαία βάση τις αλλαγές που επέρχονται στο προσωπικό της γενικής κυβέρνησης με την εφαρμογή του κανόνα ένα προς πέντε (μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις) και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει ακόμη και σε πάγωμα των προσλήψεων εάν παραστεί ανάγκη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων ως το τέλος του 2015.

Δεύτερον, αποδέχεται ότι το προσωπικό που μετατίθεται στην κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από
άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα πρέπει να θεωρείται ως νέα πρόσληψη.

Τρίτον, έχει θεσπίσει ότι η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ, στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες) μειώνονται έτσι ώστε να συνάδουν προς τον κανόνα ένα προς πέντε.

Τέταρτον, έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη δραστική μείωση μέσω της αξιολόγησης των δομών του κράτους, των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές), γεγονός που ικανοποιεί εν πολλοίς και την απαίτηση της τρόικας για τις μισθολογικές ωριμάνσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νέο σύστημα προαγωγών. Απαίτηση της τρόικας ήταν ότι οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές θα έπρεπε να οδηγήσει στην επανεξέταση του μισθολογικού κόστους.