από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Ο «καβγάς» για τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο εντός του '12

Τι απαιτεί η τρόικα και τι προτείνει η κυβέρνηση
Ο «καβγάς» για τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο εντός του '12
Η απαιτήση της Τρόϊκας για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων επανήλθε στο προσκήνιο στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων για τα 11,5 δισ. ευρώ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Μνημόνιο 2 για την απομάκρυνση εντός του 2012 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που προέρχονται από τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και να δρομολογήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση ως το 2015 συνολικά 150.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο πιέζει την κυβέρνηση η τρόικα.

Οι εκπρόσωποι της δανειστών της χώρας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της και να θέσει σε εφεδρεία για έναν χρόνο, που στην πράξη σημαίνει απόλυση, «15.000 άτομα πλεονάζοντος προσωπικού από τους φορείς ή μονάδες που κλείνουν ή ελαττώνονται σε μέγεθος».

Το προσωπικό αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη της τρόικας, θα πρέπει να τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία και να του «καταβάλλεται ποσοστό 60% των βασικών τους αποδοχών (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπλέον αποδοχών) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνεται».

«Αυτή η χρονική περίοδος των 12 μηνών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μνημόνιο 2 το οποίο έχουν αναγάγει σε... Ευαγγέλιο τα στελέχη της τρόικας, «μπορεί να παραταθεί μέχρι τους 24 μήνες για το προσωπικό το οποίο είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι πληρωμές στο προσωπικό καθ'όν χρόνον ευρίσκεται υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θεωρούνται τμήμα των πληρωμών της αποζημιώσεώς τους».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, φέρεται απρόθυμη να συνηγορήσει σε αυτή την απαίτηση και προκρίνει την ανάγκη να τεθεί και αυτό το προσωπικό στη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει για το σύνολο του προσωπικού του δημόσιου τομέα στις αρχές του 2013. Η απόφαση αυτή της κυβέρνηση αποτυπώνεται μάλιστα και στη νομοθετική ρύθμιση την οποία έχει καταρτίσει ήδη για την κατάργηση των πρώτων 21 από τους περίπου 250 συνολικά φορείς του Δημοσίου. Στη εν λόγω ρύθμιση προβλέπεται ότι το προσωπικό των εν λόγω φορέων που αγγίζει τα 5.000 άτομα δεν θα απολυθεί ούτε θα τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας, αλλά θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα ενταχθεί κανονικά στη διαδικασία της αξιολόγησης όπως και το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, αποδέχεται τη δέσμευση ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο τομέα 150.000 υπάλληλοι ως το τέλος του 2015. Αντί για απολύσεις, όμως, προσωπικού προκρίνει:

Πρώτον, την πρόωρη συνταξιοδότηση με την παροχή σχετικών κινήτρων που θεωρεί ότι θα έχει σοβαρά αποτελέσματα καθώς το 40% περίπου των δημοσίων υπαλλήλων υπερβαίνουν σήμερα τα 50 έτη,

Δεύτερον, την απόλυση των επίορκων και ανίκανων υπαλλήλων μέσω της αξιολόγησης του προσωπικού, κάτι το οποίο μάλιστά μπορεί να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καν την ανάληψη νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας αλλά μόνον με την εφαρμογή του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως διαμορφώθηκε μετά και την ψήφιση του νέου πειθαρχικού δικαίου για το Δημόσιο.

Κατά τ΄ άλλα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των δαπανών από την συρρίκνωση των δομών του κράτους, που μπορεί να υπερβεί και το 50%, όπως δείχνουν οι προτάσεις των ομάδων αξιολόγησης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο και, ταυτόχρονα, αναγνωρίζει μία σειρά δεσμεύσεις της χώρας μας στο δεύτερο μνημόνιο.

Ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις;

Πρώτον, να επικαιροποιεί και να δημοσιεύει σε τριμηνιαία βάση τις αλλαγές που επέρχονται στο προσωπικό της γενικής κυβέρνησης με την εφαρμογή του κανόνα ένα προς πέντε (μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις) και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει ακόμη και σε πάγωμα των προσλήψεων εάν παραστεί ανάγκη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων ως το τέλος του 2015.

Δεύτερον, αποδέχεται ότι το προσωπικό που μετατίθεται στην κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από
άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα πρέπει να θεωρείται ως νέα πρόσληψη.

Τρίτον, έχει θεσπίσει ότι η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ, στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες) μειώνονται έτσι ώστε να συνάδουν προς τον κανόνα ένα προς πέντε.

Τέταρτον, έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη δραστική μείωση μέσω της αξιολόγησης των δομών του κράτους, των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές), γεγονός που ικανοποιεί εν πολλοίς και την απαίτηση της τρόικας για τις μισθολογικές ωριμάνσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νέο σύστημα προαγωγών. Απαίτηση της τρόικας ήταν ότι οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές θα έπρεπε να οδηγήσει στην επανεξέταση του μισθολογικού κόστους.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυθαίρετα: Τέλος Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου η παράταση 
 
 
σχόλια (25)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το παρακάτω μπας και ξυπνήσουνε…. | 13/09/2012 08:58
  ..επιτέλους και βάλουνε φραγμό στον ξενιτεμό της Ελληνικής αριστείας. Τρία χρόνια περίμενε να του έρθει ο διορισμός αλά σκάλωσε στο 5:1. “kalhspera ! eimai foithtria … ……… ….. kai plhroforhthhka oti fugate kai briskeste st agglia .pragmatika lupomaste oloi pou xasame ton mono swsto kathhghth sas euxomai kalh epituxia st nea sas douleia !” Αυτά.
  Μάριος Σελινός
  απάντηση40
   
   
  Δίνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους πρώην αφισοκολλητές… | 13/09/2012 08:38
  …των κομμάτων τους. Εκείνους που έχουν κολλήσει σαν βδέλλες και απομυζούν το δημόσιο χωρίς να προσφέρουν τίποτα άλλο εκτός από την ψήφο τους, η οποία ψήφος μετακόμισε εσχάτως σε άλλο ανερχόμενο κόμμα. Με τέτοιες μικροπολιτικές μπορεί να επανακάμψουν κάποιοι από τους ψηφοφόρους τους αλλά από την άλλη μεριά θα τους φύγουμε εμείς τα υποζύγια που για χρόνια τώρα σηκώνουμε το βάρος των δημοσίων οικονομικών και που είχαμε την αφέλεια να πιστέψουμε πως έφτασε η ώρα να καθαρίσει ο δημόσιος τομέας από τις παραθυράτες προσλήψεις.
  Μάριος Σελινός
  απάντηση40
   
   
  Έκκληση | 11/09/2012 15:32
  Έχω κάνει έκκληση πολλές φορές σε διάφορες έγκριτες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και το Βήμα, για ένα άρθρο crash-test των χωρών του ΟΟΣΑ ή της Ευρωζώνης σε τρία πεδία: 1) φοροδιαφυγή (1η η Ελλάδα), 2) διαφθορά (1η η Ελλάδα) και 3) μέγεθος δημοσίου (στο μέσο όρο η Ελλάδα). Το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των δ.υ., αλλά οι κομματικές προσλήψεις, η έλλειψη αξιολόγησης, η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού. Πρόταση: απομάκρυνση όλων όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το αντικείμενο της εργασίας τους (η πλειονότητα των οποίων δεν πέρασαν από διαδικασίες ΑΣΕΠ) και αντικατάστασή τους με νέους με διαφανείς διαδικασίες.
  gio
  απάντηση192
   
   
  Η ιερή αγελάδα θα μείνει ΄΄αθικτη (ενώ θα έχουμε πεθάνει όλοι οι υπόλοιποι) | 11/09/2012 14:44
  Δηλαδή, κίνδυνος διάλυσης της κυβέρνησης ενόψει απολύσεων ΔΥ και προκήρυξη εκλογών, που οδηγεί στη χρεωκοπία. Δυστυχώς κανείς δεν θέλει να σφάξει την ιερή αγελάδα, και αν η τρόικα επιμείνει, η καταστροφή είναι πολύ πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε.
  Μάνθος
  απάντηση163
   
   
  H anoxh den exei alla oria | 11/09/2012 14:15
  As mpei epitelous ena telos sto karkinoma tou dimosiou. allios einai gia kremasma oloi oi axrhstoi politikoi pou den mporoun na ipsosoun anasthma. EUKOLA EINAI TA PRAGMATA, giati talaiporeitai tosous polites pros xarh ton TEMPELOSKYLON? toso vathia einai i eksartisi tou samara apo autous? to idio gala vizaksan?..
  Ανώνυμος / η
  απάντηση133
   
   
  EKTOS ASEP EKTOS DIMOSIOU | 11/09/2012 13:44
  Giati den apolyoun tous ektos ASEP...
  PJ
  απάντηση221
   
   
   
  EΣΥ ΑΣΧΕΤΕ | 11/09/2012 13:27
  Που βριζεις τους Δ,.Υ σε ολα τα site καταρχην τι δουλεια κανεις,σιγουρα τεμπελης εισαι...εσυ ασχετε η γυναικα μου γυρισε χθες το βραδυ τη νυχτα απο τη δουλεια της στο δημοσιο που βριζεις και δεν μπορουσε να παρει τα ποδια της απο την κουραση,ειναι κηφηναριο αυτη ,ασχετη η εσυ ο τεμπελης που εχεις αποψη για τα παντα...τελος ασχετε τα 7 δις φοροδιαφυγη το χρονο ειναι το προβλημα κι οχι οι υπαλληλοι του δημοσιου...
  nikolaoy
  απάντηση2126
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜ ΥΠΑΛΛΗΛΟ | 11/09/2012 13:17
  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΒΡΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ... ΑΠΟ ΤΑ 80 ΔΙΣ ΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΕΡΥΣΙ ΤΑ 76 ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ -ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ 4 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ (ΓΙΑΤΡΟΥΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ-ΕΜΠΟΡΟΥΣ -ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ ΚΛΠ) .... ΕΛΕΟΣ !!! ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΗΤΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ Δ.Υ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΤΕ ΠΟΤΕ ΦΟΡΟΥΣ! ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΑΤΕ;;; ΑΝΤΕ ΠΙΑ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΑΤΕ ΦΠΑ ΔΕΝ ΚΟΒΑΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΛΠ
  John@Athens
  απάντηση2625
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!! | 11/09/2012 12:42
  Για όνομα του Θεού! Θα απολύσετε Δημοσίους υπαλλήλους? Τι πράγματα είναι αυτά! Περάστε μια βόλτα από τους Δήμους να δείτε πως δουλεύουν! Ξεσκίζονται πραγματικά! Εάν κύριοι θέλετε να κρατήσετε τους πελάτες σας, να τους πληρώσετε από τη τσέπη σας. Άμεση αξιολόγηση προσωπικού. όσοι δεν μπήκαν με τον ΑΣΕΠ, άμεση απόλυση και είναι πολλές χιλιάδες!
  giannis
  απάντηση376
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  TA «ΠΑΙΔΙΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ! | 11/09/2012 11:59
  Εδώ και 3 χρόνια τώρα, γι απολύσεις στο δημόσιο ακούμε, κι απολύσεις δε βλέπουμε. Παρεπιμπτόντως. Η πρώτη δήλωση της νέας κυβέρνησης ΚΑΙ ΑΠ ΤΑ 3 ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. Προτιμούνε να εξοντώσουν ολόκληρη την υπόλοιπη κοινωνία παίρνωντας ότι μέτρο να είναι, για να μην παιράξουν «τα παιδιά» σε ΔΗΜΟΣΙΟ-ΔΕΚΟ-ΟΤΑ.
  ΜΟΡΤΗΣ
  απάντηση399
   
   
  ΤΩΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ | 11/09/2012 11:46
  ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ΜΑΝΑ! ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΣΩΡΗΔΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!!ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ? ΟΥΤΕ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΧΑΙΔΕΜΑ ΣΤΆΥΤΙΑ. ΠΕΡΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ... ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΟΥ...ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΠΙΣΩ...ΕΛΕΟΣ, ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ..
  Madame butterfly
  απάντηση4414
   
   
   
  εφεδρεία | 11/09/2012 10:56
  Η ιδέα περί εργασιακής εφεδρείας μου φαίνεται ότι πιό παράλογο έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Είναι σαν να κλείσω την επιχείρησή μου - ως ελεύθερος επαγγελματίας - αλλά να ζητώ από τους πελάτες μου να μου καταβάλλουν για έναν χρόνο, μειωμένη κατά ένα ποσοστό την τιμή των υπηρεσιών μου. Ή - για να χρησιμοποιήσω άλλο παράδειγμα - ιδιωτικός υπάλληλος να σταματήσει τη δουλειά του αλλά ο εργοδότης να του καταβάλει κάθε μήνα τον ( μειωμένο ) μισθό !!! Αλλά μάλλον η κοινή λογική κ ο ελληνικός τρόπος σκέψης δε συμβαδίζουν. Ή εγώ είμαι από άλλον πλανήτη...
  JO
  απάντηση4310
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ | 11/09/2012 10:54
  Τροικανοί μην δέχεστε τίποτα απο τα γελοία κόμματα συνεταίρους των κρατικών κόπρων! ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 200.000 ΚΗΦΉΝΩΝ! Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε αυτό το ζήτημα είναι μαζί σας!
  Π.Λ
  απάντηση4913
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ... | 11/09/2012 08:47
  Τέσσερα σημεία για να θολώνουμε τα νερά...
  max
  απάντηση93
   
   
  re | 11/09/2012 08:25
  Απολύστε τους πλεονάζοντες δημοσίους υπαλλήλους έλεος πια με αυτό το καρκίνωμα. Πάρτε δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία έχουμε φοβερή έλλειψη και αυξήστε λίγο το μισθό τους
  zil
  απάντηση399
   
   
  ??? | 11/09/2012 07:52
  15,000? Tι εγειναν οι 150,000 ρε παιδια? Και μετα αναρωτιομαστε γιατι προκοψαμε?
  Σιγα η πατρης κοιμαται!
  απάντηση409
   
-