Αποσύρονται με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για την προστασία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως προβλέπεται για τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Η απόφαση ελήφθη μετά από την εξαγγελία της Χρυσής Αυγής ότι όσες αντιδράσεις και να υπάρξουν θα συνεχίσει τις βίαιες ενέργειες και την τακτική των μελών της – βουλευτών και μη – να διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης Αρχής, «παίζοντας» τους αστυνομικούς και τους δικαστές.

Αλλωστε σε κάποιες από αυτές τις «καταδρομικές επιχειρήσεις» εθεάθησαν δίπλα στους χρυσαυγίτες βουλευτές και οι αστυνομικοί, που υποτίθεται τους είχαν παραχωρηθεί για την ασφάλειά τους! Φυσικά κανείς από αυτούς δεν ειδοποίησε την υπηρεσία του για τις παράνομες πράξεις που διαπράττονταν παρουσία του.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε, με την έκδοση δελτίου Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, ότι παύει τη διάθεση αστυνομικών στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ώστε «να αποφεύγεται, η άνευ υπαιτιότητας των παρισταμένων αστυνομικών, συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων και η σύγκρουση καθηκόντων, ανάμεσα στα καθήκοντα προστασίας που τους έχουν ανατεθεί και στην υποχρέωσή τους για καταδίωξη και σύλληψη των παρανομούντων».

Όπως αναφέρεται «της απόφασης εξαιρούνται όσοι αστυνομικοί διατίθενται για τη φρούρηση των κεντρικών Γραφείων της Χρυσής Αυγής και για την προστασία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ύστερα από εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού της Ραφήνας «ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος έθεσε σε διαθεσιμότητα τη Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ραφήνας, για λόγους που σχετίζονται με την επιχειρησιακή διαχείριση του συμβάντος. Παράλληλα, διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το ίδιο ζήτημα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «προς όλες τις πλευρές ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι η αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου και της ασφάλειας στη χώρα και οποιοσδήποτε επιχειρεί να την υποκαταστήσει θα αντιμετωπίζει τις νόμιμες συνέπειες. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τις Αστυνομικές Αρχές, ώστε τα άτομα που προετοιμάζουν τέτοιου είδους ενέργειες ή συμμετέχουν σε αυτές να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη».

Επίσπευση των προανακρίσεων ζητά ο Άρειος Πάγος

Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθήνας και Μεσολογγίου να επισπεύσουν το ταχύτερο την προανάκριση για τα επεισόδια που προκλήθηκαν από μέλη της «Χρυσής Αυγής» εναντίον αλλοδαπών στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την επίσπευση των προανακρίσεων ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι δικογραφίες και να διαβιβαστούν στη Βουλή τα αιτήματα άρσης της βουλευτικής ασυλίας, σε περίπτωση που αποδειχθεί εμπλοκή βουλευτών σε παράνομες ενέργειες.

Για «ωμή τρομοκρατία» μιλά η Χρυσή Αυγή

Έντονα αντέδρασε η Χρυσή Αυγή λίγο μετά την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Δευτέρας για «πάνοπλες διμοιρίες ΜΑΤ [που] πολιορκούν τα κεντρικά μας γραφεία επί της οδού Δηλιγιάννη με ρητές εντολές να ελέγχουν και να προσαγάγουν όποιον κινείται προς τα γραφεία ή εξέρχεται από αυτά».

«Αυτή είναι η σταλινικού τύπου δημοκρατία του καθεστώτος του μνημονίου» υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή, προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι είναι εντελώς ανενημέρωτοι, αστοιχείωτοι και διακωμωδούν τους ίδιους τους εαυτούς τους: ούτε ένας αστυνομικός δεν έχει διατεθεί για τη φρούρηση των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής. Ποιους θα αποσύρουν λοιπόν; Αυτούς που δεν έχουν διαθέσει ποτέ, παρ’ όλο που το ορίζει ο Νόμος;».

Μιλώντας επίσης για «ωμή τρομοκρατία και κατάφορη παραβίαση των βασικών άρθρων του Συντάγματος», η Χρυσή Αυγή ανέφερε πως «συντάσσει τις μηνύσεις που θα κατατεθούν άμεσα κατά παντός υπευθύνου».

Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε εξώδικο κατά της απόφασης της ΕΛΑΣ