Διαστάσεις, με πολιτικές προεκτάσεις, λαμβάνει η υπόθεση των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής κατά αλλοδαπών μικροπωλητών ενώ ήδη διενεργείται επίσημη προανάκριση από την Ελληνική Αστυνομία για τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής και απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν εφόδους με στόχαστρο αλλοδαππούς μικροπωλητές σε πανηγύρι στη Ραφήνα το βράδυ της Παρασκευής και σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι το Σάββατο. Οι ομάδες της Χρυσής Αυγής στην έφοδό τους στη Ραφήνα έκαναν ζημιές σε πάγκους μικροπωλητών και ελέγχους για το αν είχαν νόμιμες άδειες.

Μάλιστα η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση, – που συνοδεύονταν από σχετικό βίντεο, – υποστηρίζοντας για το περιστατικό της Ραφήνας ότι οι παριστάμενοι βουλευτές και μέλη έκαναν αυτό που το κράτος έπρεπε από καιρό να κάνει: «απέσυραν από την κυκλοφορία τα παράνομα προϊόντα που διακινούσαν λαθρομετανάστες».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛΑΣ να ληφθούν όλα τα νόμιμα μέτρα εναντίον κάθε υπευθύνου που αντιποιείται την ιδιότητα του κρατικού λειτουργού ανεξάρτητα από την κομματική του θέση ή την βουλευτική ιδιότητα. Παράλληλα, όπως σημείωναν, από το οπτικό υλικό είναι εμφανές ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παν. Ηλιόπουλος και Γ. Γερμενής διαπράτουν το αδίκημα της αντιποίησης αρχής ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους στο αδίκημα της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας.

Επίσης η δικογραφία που θα σχηματιστεί από την Κρατική Ασφάλεια που κάνει την προανάκριση για το επεισόδιο στην Ραφήνα θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ το σκέλος που αφορά τους δυο βουλευτές στη Βουλή.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το βράδυ της Παρασκευής στο πανηγύρι της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα τα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν φραστικά και εξύβρισαν τους αλλοδαπούς μικροπωλητές, τους οποίους και προσπάθησαν να εκδιώξουν από τον χώρο της εκκλησίας. Πριν αποχωρήσουν, τα μέλη της Χρυσής Αυγής αναποδογύρισαν πάγκους μικροπωλητών.

Στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα, τα μέλη μας βρέθηκαν προς τιμήν της Θεοτόκου Παντοβασιλίσσης και ακολούθως συμμετείχαν στην περιφορά της ιερής εικόνας.

Όταν αντελήφθησαν το όργιο του παρεμπορίου και κατόπιν δεκάδων αιτημάτων Ελλήνων μικροπωλητών, οι συναγωνιστές και εκλεγμένοι βουλευτές Γερμενής και Ηλιόπουλος έλεγξαν τους πάγκους των αλλοδαπών.

Αφού προέκυψε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα νόμιμο έγγραφο για τη διενέργεια εμπορίου, τα παράνομα προϊόντα αποσύρθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες

Η Χρυσή Αυγή προαναγγέλλει ανάλογες δράσεις σε ολόκληρη τη χώρα, «μέχρι οι ανύπαρκτοι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου ΠΡΟΠΟ αποφασίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να πάψουν να υποθάλπουν την παρανομία

Νέο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μεσολόγγι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή Κ.Μπαρμπαρούση πήγαν στην λαϊκής αγορά της πόλης για να ελέγξουν εάν υπήρχαν αλλοδαποί μικροπωλητές. Όταν οι αλλοδαποί αντιλήφθηκαν να τους πλησιάζουν πήραν τα προϊόντα που πωλούσαν και απομακρύνθηκαν από το σημείο. Στη συνέχεια τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν ενώ δεν σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο.

ΚΚΕ: «τραμπούκικη και δημαγωγική η δράση της Χρυσής Αυγής

Με αφορμή τα επεισόδια στη Ραφήνα, εξέδωσε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία καταγγέλλει τη δράση της Χρυσής Αυγής ως «τραμπούκικη και δημαγωγική» ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων φασιστικών επιθέσεων.

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ: «Ο λαός δεν πρέπει να ανεχθεί την τραμπούκικη και δημαγωγική δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής που με επιθέσεις με ρόπαλα και με βάση το χρώμα και τη γλώσσα καθορίζει ποιος είναι νόμιμος πωλητής. Η κυβέρνηση, που στα λόγια καταδικάζει τα «τάγματα εφόδου», έχει την ευθύνη γι’ αυτά τα διαρκώς αυξανόμενα φασιστικά κρούσματα με διάφορα θύματα και πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα. Ο έλεγχος του εμπορίου είναι στην ευθύνη των αρμόδιων φορέων και για κανένα λόγο δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε φασιστικές συμμορίες και άλλα κυκλώματα».

ΠαΣοΚ: Παράνομες οι πράξεις της Χρυσής Αυγής

Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο τα χθεσινά επεισόδια στη Ραφήνα. Οι ενέργειες τις Χρυσής Αυγής είναι πράξεις παρανόμων και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Καλούμε εδώ και τώρα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να επιβάλει την τάξη .
Η παρανομία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παρανομία και βία.
Η αστυνομία και τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας έχουν την ευθύνη να πατάξουν το παραεμπόριο.
Καμία ανοχή στους ακροδεξιούς καιροσκόπους και λαϊκιστές.
Όποιος πολίτης υπερασπίζεται τέτοιες τακτικές θα πρέπει να γνωρίζει ότι απλά περιμένει να έρθει και η σειρά του, να γίνει και αυτός θύμα της τρομοκρατίας των »ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής.