από metereologos.gr
Κυριακή 15 Ιουλίου 2018
 
 

Task Force: «Μαχαίρι» στις μισές δομές του κράτους

Κατά το ήμισυ μειώνονται περίπου και οι διευθυντικές θέσεις
Task Force: «Μαχαίρι» στις μισές δομές του κράτους
Περιττές χαρακτηρίζονται οι μισές υπηρεσίες των υπουργείων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Να μπει άγριο μαχαίρι περίπου στο 50% των υπηρεσιών όλων σχεδόν των υπουργείων προτείνουν οι ομάδες εργασίας που έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση των δομών του κράτους με την άμεση επίβλεψη της Task Force. Η πρόταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν αντίστοιχα και οι θέσεις ευθύνης καθώς πολλά διευθυντικά στελέχη θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας και χωρίς υπαλλήλους.

Η ομάδα της Task Force, που επιβλέπει την αξιολόγηση των δομών του κράτους, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Κατά την εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης διαπίστωσαν ότι στα υπουργεία υπάρχουν υπηρεσίες που ουσιαστικά είναι «νεκρές», έχουν συσταθεί για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους «οργανισμοί -σφραγίδες» και υπάρχουν υπηρεσιακές μονάδες που επιτελούν περιττές και άχρηστες αρμοδιότητες.

Προτείνουν, ως εκ τούτου, την άμεση κατάργησή τους, κάτι που υποστηρίζουν ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών ή στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των υπουργείων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια διαπίστωση είχαν καταλήξει και στελέχη του ΟΟΣΑ τα οποία είχαν προτείνει - κάτι που έγινε και αποδεκτό από τον πρώην υπουργό κ. Δ. Ρέππα-, την κατάργηση του 30% των δομών του κράτους. Το σχετικό νομοσχέδιο, όμως, αν και καταρτίσθηκε, δεν ψηφίσθηκε από τη Βουλή, καθώς τα δύο κόμματα, το ΠαΣοΚ και η ΝΔ, εμφανίσθηκαν απρόθυμα να αναλάβουν προεκλογικά το ρίσκο μίας παρόμοιας ριζοσπαστικής πρωτοβουλίας.

Η κατάργηση του 50% και όχι του 30% των δομών του κράτους που προέβλεπε η «ρύθμιση Ρέππα», που επανέρχεται σήμερα μέσω της αξιολόγησης των υπηρεσιών των υπουργείων, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τεράστιων ποσών που έχουν σχέση με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, αναλώσιμα υλικά, εξοπλισμός κ.λπ), Θα προκύψουν όμως οικονομικά οφέλη και από την αντίστοιχη -κατά περίπου 50%-, μείωση των θέσεων ευθύνης αφού θα μειωθούν κατά το ήμισυ τα σχετικά επιδόματα.

Το Δημόσιο, μ΄ άλλα λόγια, από τις αρχές του επόμενου έτους θα λειτουργεί με τους μισούς σχεδόν τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές. Επιπλέον, το προσωπικού που υπηρετεί στις υπό κατάργηση υπηρεσιακές μονάδες, θα μετακινηθεί σε κάποια άλλη υπηρεσία από εκείνη στην οποία εργάζεται στο πλαίσιο του ίδιου υπουργείου ή κάποιου άλλου δημόσιου φορέα. Είναι μια άνευ προηγουμένου μετακίνηση προσωπικού που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013 και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του ιδίου έτους.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, εκτός από τα στελέχη της Task Force, πιέζουν και οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ οι οποίοι στην επικαιροποιημένη έκθεσή τους διαπιστώνουν ότι οι δομές φτάνουν τις 302 κατά μέσο όρο ανά υπουργείο σε κεντρικό επίπεδο και σε 137 σε περιφερειακό.

«Η παρούσα κατάσταση είναι το αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών σταδιακής διεύρυνσης της οργανωσιακής δομής των υπουργείων, κατά την οποία νέες δομές δημιουργήθηκαν σε ανταπόκριση νέων αναγκών ή ευκαιριών χρηματοδότησης, αλλά σπάνια απομακρύνθηκαν οι παρωχημένες δομές», αναφέρεται στην έκθεση. «Οι ενιαίοι διοικητικοί τομείς, για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν αρχικά για τη διαχείριση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε δημιουργήθηκε ένας αριθμός ενιαίων διοικητικών τομέων για να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες, σε κατά περίπτωση βάση, με επικεφαλής έναν Ειδικό Γραμματέα κάθε φορά».

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ επιμένουν, από την άλλη πλευρά, στην άμεση ολοκλήρωση και της διαδικασίας της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων, κάτι το οποίο προωθεί τη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρότι κωλυσιεργεί εσκεμμένα η δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία με την ανοχή και ενθάρρυνση των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων.

Η ύπαρξη των κενών οργανικών θέσεων χαρακτηρίζεται ως «μια από τις σημαντικές παρενέργειες της απόλυτης προσκόλλησης στα νομικά κείμενα που επιδεικνύει η ελληνική δημόσια διοίκηση για τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων ενός υπουργείου».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών οι 11.485 θέσεις ή το 36% του συνολικού αριθμού των θέσεων, είναι κενές. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων τους δήμους. Ηδη, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εσωτερικών που έχει καταρτίσει και τις ΚΥΑ για την κατάργησή τους, το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ ανέρχεται στο 68,8%.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (21)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Εντελώς αποπροσανατολιστικό άρθρο!! | 09/09/2012 22:13
  Η μείωση των δομών κατά 50% σημαίνει απλώς πως πολλά μικρά τμήματα θα συγχωνευτούν σε λιγότερα και μεγαλύτερα. Αυτό θα σημάνει βέβαια μια μείωση των θέσεων προϊσταμένων αλλά ως εκεί. Ούτε μετακινήσεις προσωπικού θα υπάρξουν, ούτε μείωση λειτουργικών εξόδων, ούτε περιορισμός της γραφειοκρατίας. Η ίδια δουλειά με πριν θα γίνεται, από τους ίδιους υπαλλήλους, με τις ίδιες αρμοδιότητες αλλά με έναν προϊστάμενο εκεί που υπήρχαν δύο. Η κατάργηση των οργανικών θέσεων έτσι όπως γίνεται δεν έχει νόημα. Το θέμα είναι να υπάρξει μελέτη πόσους υπαλλήλους χρειάζεται κάθε υπηρεσία. Τώρα απλώς καταργούνται οι κενές θέσεις ανεξαρτήτως αν έπρεπε ή όχι να είναι κενές...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση00
   
   
  και το παπαδαριο! | 09/09/2012 08:34
  Καλα ολους αυτους που αναφερατε για τους παπαδες τους καλογερους τους δεσποταδες και τους παροιοικουντες τι γινεται.Ποσο στοιχιζουν στη χωρα τα φεουδαρχικα δεσποτατα και οι γυρω τους? τι προσφερουν στη χωρα?ΝΡΟΠΗ ΠΙΑ ΝΑ ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ και να μην αγγιζουμε το συστημα των κηφηνων.Ουτε να μεσολαβησουν στο θεο να μας σωση δεν μπορουν γιατι αυτη λενε οτι ειναι η δουλεια τους!!! Εδω και τωρα δημοκρατια να σωθουμε και τελος στη θεοκρατια.
  αρισταρχος ο ζερπισευς
  απάντηση22
   
   
  φοροι | 08/09/2012 18:10
  Ξεζουμιαζουμε με φορους τον ιδιωτικο τομεα επι τρια χρονια και θα συνεχισουμε για πολλα ακομη, ριξαμε στην ανεργια εκατονταδες χιλιαδες εργαζομενους στην παραγωγη μονο και μονο για να μην πειραχθουν οι αργοσχολοι του δημοσιου. Ελεος, επι τελους ας σταματησει αυτο το ρεζιλικι.
  stamos
  απάντηση174
   
   
  Πότε;;;; | 08/09/2012 17:07
  Πότε θα κάνει ξαστεριά...
  Μαλβίνα
  απάντηση82
   
   
  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! | 08/09/2012 16:35
  Σε μικρό Δήμο κάπου... στην Μακεδονία, οι Διευθυντές και οι τμηματάρχες πολλαπλασιάστηκαν μετά το ενιαίο μισθολόγιο για ευνόητους λόγους(400 και 200 ευρώ επιπλέον στον μισθό!!!). Μιλάμε για απίστευτα πράγματα, τμηματάρχης χωρίς υφισταμένους και διευθυντές με ανύπαρκτο αντικείμενο!!!
  jfi
  απάντηση182
   
   
  AEI-TEI | 08/09/2012 14:41
  Αν παει καποιοσ σε ενα ΑΕΙ θα διαπιστωσει [ κυρίως στα περιφερειακα Πανεπιστημια και στα ΤΕΙ] οτι ΟΛΟΙ ειναι Καθηγητές και μερικοι Αναπλ. καθηγητες και σε ενα ποσοστο 80% ειναι ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΙ !!! που εχουν να πιασουν μολιβι 10ετιες. Αν δε ΔΕΙ τις ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ εκει θα βαρα ενεσεις !!!! ΑΡΑ ΝΑ ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ !!1
  SPARTAKOS
  απάντηση224
   
   
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΑΜΨΗ !! | 08/09/2012 14:25
  ΠΙΝΟΚΙΟ.......
  Μ.Β.
  απάντηση32
   
   
  ...και στου Θεού τ´αυτί... | 08/09/2012 12:24
  Οι εκθέσεις αυτές εκθέτουν πολλαπλά. Αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις του κράτους μπο@ρδέλ@ , αποκαλύπτουν την απραξία των πολιτικών (λόγω πολιτικού κόστους κατα την κρίση τους) και αποκαλύπτουν πως όταν ψάξει με σύγχρονο διαγνωστικό μάτι, βρίσκει λύσεις. Ιδού η Ρόδος κύριοι... (το ξ´ερουμε που είναι, και ο ΟΟΣΑ είχε κάνει ανάλογες παρατηρήσεις.... Αλλα το ξεχ´ασαμε)
  Stefanos
  απάντηση492
   
   
  Συμπέρασμα γεμίσαμε διευθυντές | 08/09/2012 12:13
  Υπαλλήλους δεν έχουμε. Άμα εξετάσουν θα ανακαλύψουν ότι όσο πιο ψηλά στην ιεραρχία ανεβαίνουν, τόσο και πιο πανήβλακες θα συναντούν. Εδώ επιβραβεύεται η βλακεία.
  qw
  απάντηση581
   
   
  αμην | 08/09/2012 11:03
  και πότε. Να το δούμε και να μη το πιστέψουμε.
  ταλαιπολίτης
  απάντηση513
   
   
   
  Ακομη και τωρα... | 08/09/2012 10:16
  ...θα βρεθουν συνδικαληστες να διαμαρτυρηθουν για την αποκαθηλωση των καρεκλοκενταυρων κομματικων βαθμοφορων. Δεν μπορω να εκφραστω περιεκτικοτερα, αφου τα κομματα ειναι ανικανα να μαζεψουν τους εγκαθετους τους απο το δημοσιο,ας το κανουν οι κατοχικες δυναμεις.
  koc
  απάντηση504
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εικονικές θέσεις | 08/09/2012 10:00
  Είναι γελοίος ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν οργανικά κενά.Αν γνωρίζει κάποιος λίγο από μέσα ξέρει ότι ο κάθε προϊστάμενος ο κάθε υπουργός και κάθε δήμαρχος δημιουργούσαν δήθεν θέσεις που δεν είχαν αντικείμενο για να μπορούν να διορίσουν.Είναι για πέταμα όλα τα οργανογράμματα .Για πέταμα. Αξιολόγηση από μηδενική βάση. Από τις πραγματικές ανάγκες. Υγ. Ειδικά στους δήμους μετά τις συνενώσεις είναι για γέλια.
  kokovios
  απάντηση571
   
   
  Η task force πηγε στη Βουλη; | 08/09/2012 09:12
  Η task force πηγε στη Βουλη; Ας ξεκινησουν πιλοτικα απο τα δικα τους παιδια.
  AZ
  απάντηση405
   
   
  Να δημιουργηθει μια μονιμη δομη αναδιοργανωσης του δημοσιου | 08/09/2012 09:04
  Δεν αρκει μονο να καταργησουμε τις δομες που δεν εχουν λογω υπαρξης. Πρεπει να υπαρχει μια μονιμη λειτουργια επιχειρησιακης αναδιοργανωσης του δημοσιου γιατι ειναι δεδομενο οτι στο μελλον θα δημιουργηθουν παλι προσωρινες δομες που θα πρεπει να ξανακαταργηθουν οταν τελειωσει ο κυκλος της ζωης τους. Σε διαφορετικη περιπτωση μετα απο μερικα χρονια θα εχουμε ακριβως την ιδια κατασταση στη δημοσια διοικηση.
  AZ
  απάντηση301
   
   
  ΕΣΥ | 08/09/2012 08:57
  Το οτι στο ΕΣΥ ολοι σχεδον οι γιατροι εγιναν διευθυντες και δεν υπαρχει επιμελητης Α και Β ουτε για δειγμα,μεσω μιας διαδικασιας σκανδαλωδους κατ εμε η οποια επελεχθη απο το Υπουργειο ως εμμεσος τροπος για να δωσει αυξησεις στους γιατρους και διαγραφοντας την ιεραρχικη δομη που υπηρχε μεχρι τοτε(το φανταζεστε ολοι οι γιατροι μιας κλινικης εχουν τον βαθμο του διευθυντη!)ειναι δειγμα μειωσης των δομων του κρατους αυτο?Στο ονομα της εξυπηρετησης μικροκομματικων σκοπιμοτητων απονεμονται αφειδως θεσεις και χρηματα χωρις καμμια αξιολογηση,διοτι δεν ειναι ολοι ιδιοι,αλλοι δουλευουν και αλλοι καθονται και εμφανιζονται στις 10 το πρωι και 12 εχουν ηδη φυγει!
  notis
  απάντηση480
   
   
   
  YOU WANT A JOB DONE ,ASK A LADY. | 08/09/2012 04:17
  Ms Markel I'm going to raise a statue in the public square of my village ,a.k.a (REAL-VILE), and next year renamed it (Markel-vile) LOVE YOU BABY KEEP GOING.
  drudge peon
  απάντηση226
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Eύγε!! | 08/09/2012 02:41
  Ούτως ή άλλως περίπου 50% είναι κηφήσνες διορισμένοι για ψηφουλάκια! Αντίο λοιπόν γιατί το Τιτανικός μπατάρει με τόσο΄άχρηστο βάρος. Άμα διώξετε και τους λαθραίους που ταϊζουμε τσάμπα στάοματα, τόσο το καλύτερο δεν έχουμε την πολυτέλεια να θρέφουμε μουσαφίρηδες απρόσκλητους.
  Pour en finir
  απάντηση334
   
   
  Τι άλλο θα μάθουμε | 08/09/2012 00:49
  Πω πω μπόχα! Ετσι και σπάσει το απόστημα, θα πεθάνουμε στην βρώμα. Διώχτε τους βολεμένους χρυσπληρωμένους αφισοκολλητές που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Φτιάχτε την Ελλάδα από την αρχή, αλλιώς δεν έχουν έννοια οι τόσες θυσίες μας. Αντε με τους πρώην πελάτες. Δρόμοοοοοοοοο.
  Ναύαρχος
  απάντηση544
   
   
  Μα ακομη και ο ΟΣΕ? | 07/09/2012 23:58
  μονο στον ΟΣΕ δε χρειαζεται να περικοψουν θεσεις γιατι ολος ο οργανισμος ειναι φαντασμα. Υπαρχουν υπαλληλοι χωρις γραφειο αφου μονο πανε για να πληρωθουν (φερε πισω τα κλεμμενα δηλαδη)
  Sp
  απάντηση574
   
-