Πράσινες, κόκκινες και κίτρινες κάρτες έχει εκδώσει ο δήμος Ηλιούπολης στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής για την υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων πολιτών του η κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Πράσινη κάρτα

Μία σημαντική κοινωνική παροχή προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου είναι το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής Ηλιούπολης, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του στις 16 Ιουλίου σε συνεργασία με εθελοντές γιατρούς του Δήμου και με τη στήριξη του Ι.Σ.Α., της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Γιατρών του Κόσμου .

Οι άποροι, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι κάτοικοι του δήμου Ηλιούπολης μπορούν να εκδώσουν την πράσινη κάρτα στο Δήμο με την οποία θα έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό Φαρμακείο και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Στο Κοινωνικό Ιατρείο πέρα από τις καθιερωμένες εξετάσεις που πραγματοποιούμε, διοργανώνουμε δωρεάν εμβολιασμούς για τα παιδιά των άνεργων, ανασφάλιστων και άπορων κατοίκων του Δήμου μας, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου και θα γίνονται με ραντεβού» αναφέρει ο κ. Χρήστος Γιαννάκης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Ηλιούπολης.

«Όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί περαιτέρω εξετάσεις συνεργαζόμαστε με ένα δίκτυο ιατρών από την πόλη μας, οι οποίοι δέχονται τους συνδημότες μας δωρεάν στα ιδιωτικά τους ιατρεία, με ιατρική βεβαίωση και παραπεμπτικό από γιατρό του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Τα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται στους ασθενείς χορηγούνται από το Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου», προσθέτει ο κ. Γιαννάκης.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τους εμβολιασμούς των παιδιών είναι το βιβλιάριο Υγείας Παιδιού ή το βιβλιάριο Κοινωνικής Ασφάλισης και μια υπεύθυνη Δήλωση του γονέα, με τη συγκατάθεσή του για τον εμβολιασμό του παιδιού. Για τους άνεργους χρειάζεται η Κάρτα Ανεργίας του ΟΑΕΔ και η αστυνομική ταυτότητα.

Από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου έχει αρχίσει η καταγραφή των παιδιών, που χρήζουν εμβολιασμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210 9968868 και 210 9970010 (Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Γιαννάκης), κατά τις ώρες 09.00 – 13.30.
Το Ιατρείο στεγάζεται σε χώρο που παραχωρήθηκε από τη ΧΕΝ, στο ανακαινισμένο κτίριό της στην οδό Μαρίνου Αντύπα 81 κτίριο ΧΕΝ.

Κόκκινη και κίτρινη κάρτα

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Ηλιούπολης διαφέρει από τα υπόλοιπα, καθώς προσφέρει στο κοινό προϊόντα από όλη την Ελλάδα, όπως Καλαμάτα, Κρήτη, Λιβαδειά, Σέρρες, σε προσιτές τιμές.

Οι δικαιούχοι έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και έτσι έχουν εκδοθεί και δύο κάρτες- μια κόκκινου και μια κίτρινου χρώματος.

Η πρώτη κατηγορία αφορά σε άτομα με πλήρη οικονομική αδυναμία, οι οποίοι προμηθεύονται εντελώς δωρεάν μία ποσότητα τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και καθαριστικών, με την επίδειξη της κάρτας κόκκινου χρώματος.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά άτομα με μερική οικονομική αδυναμία, οι οποίοι προμηθεύονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης με μεγάλη έκπτωση 20-30%, με την επίδειξη της κάρτας κίτρινου χρώματος.

Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο μπορούν βεβαίως να κάνουν τις αγορές τους σε οικονομικές τιμές, όλοι οι δημότες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Από την ενεργό συμμετοχή όσων επιλέξουν να κάνουν τις αγορές τους από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία της πρωτοβουλίας.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την διατροφή τους. Έτσι, αποφασίσαμε να τους προσφέρουμε γάλα για το πρωινό τους, το μεσημεριανό και το βραδινό τους φαγητό», αναφέρει ο κ. Γιαννάκης.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ηλιούπολης βρίσκεται στην οδό Ποσειδώνος 49 στη στάση Νησάκι.